Hlavní obsah

Další senátní výbor schválil nominaci advokáta Hulmáka na ústavního soudce

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Jednání Ústavního soudu. Ilustrační fotografie.

Reklama

Senátní výbor pro lidská práva v úterý horní komoře jednomyslně doporučil schválit nominaci advokáta Milana Hulmáka na ústavního soudce. O Hulmákově kandidatuře se bude rozhodovat ve středu.

Článek

Senát zřejmě schválí nominaci advokáta Milana Hulmáka na ústavního soudce. Horní parlamentní komoře to dnes jednomyslně doporučil její výbor pro lidská práva. Senátní ústavně-právní výbor obdobné doporučení přijal minulý týden. Senát jako celek bude o Hulmákově kandidatuře rozhodovat ve středu.

Hulmák ve výboru pro lidská práva získal hlasy všech šesti přítomných členů. Rovněž v ústavně-právním výboru advokáta podpořilo šest senátorů, avšak z osmi hlasujících.

Devětačtyřicetiletý Hulmák, který je označován za jednoho z předních expertů na soukromé právo a působí mimo jiné na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, by mohl v týmu ústavních soudců nahradit Jiřího Zemánka, jehož desetiletý mandát skončil v závěru minulého týdne.

Hulmák v několikaminutové debatě členům výboru pro lidská práva na jejich dvě otázky odpověděl, že je „zastáncem zdrženlivosti“, pokud jde o zásahy do ústavy. Nemá ale námitky proti úpravám občanského zákoníku, na jehož přípravě se podílel. „Občanskému zákoníku je deset let, pořád je to ještě nevyzrálé dítě, které má své mouchy,“ uvedl. Senátorům řekl, že by v případě jmenování ústavním soudcem ukončil své advokátské aktivity i činnost v Legislativní radě vlády a omezil přednáškovou činnost.

Jako ústavní soudce by se chtěl Hulmák podílet na vymezování mantinelů zejména v oblasti soukromého práva, kterému se věnuje. K roli Ústavního soudu uvedl, že by ústavní soudci měli rozhodovat jednotně a nepřijímat ve stejných kauzách odlišné verdikty. Jeho závěry by měly být jasné a srozumitelné i s hlediska důsledků, dodal.

Reklama

Doporučované