Hlavní obsah

Děkan čelí kritice za plagiátorství. Práci obhájil před podřízenými

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Univerzita obrany, Licence: CC-BY

Rektorát Univerzity obrany v Brně (ilustrační fotografie).

Reklama

Děkan Fakulty vojenských technologií Univerzity obrany byl nařčen, že při psaní habilitační práce opisoval, a rektoři kritizují i její úroveň. Práci navíc obhájil před komisí, v níž seděli jeho podřízení. Děkan kritiku odmítá.

Článek

Habilitační řízení děkana Fakulty vojenských technologií Univerzity obrany Vlastimila Neumanna bude prověřovat vědecká rada univerzity. Rektorka univerzity Zuzana Kročová je přesvědčena, že vědecká práce, která Neumannovi zaručila docenturu, nese znaky plagiátu, informuje server iRozhlas. Rektorka upozorňuje i na to, že habilitace proběhla nezvykle rychle a řízení proběhlo na Neumannově fakultě před komisí a radou, v nichž seděli jeho podřízení. Děkan veškerou kritiku odmítá.

Program pro odhalování plagiátů Repozitar.cz podle informací iRozhlasu v Neumannově práci nalezl 18 procent shodného textu s texty jiných autorů. Kročová proto požádala o názor dva nezávislé rektory, kteří podezření potvrdili.

„Domnívám se, že v tomto případě je naplněna definice plagiátorství,“ konstatuje ve stanovisku rektor ČVUT Vojtěch Petráček. „Došlo k (téměř) doslovnému kopírování řady stran textu, aniž by byl označen zdroj textu,“ dodává. „Sice to jsou kousky textu, ale když je tam těch odstavců 15, tak za to už trestáme i naše bakaláře a magistry,“ upozorňuje ve svém posouzení rektor VŠCHT Milan Pospíšil.

„Já nevím, jakou mají odbornost páni rektoři, jestli jsou odborníci v oblasti materiálů a pancířů,“ reagoval Neumann na stanoviska. „Mou práci ale posuzovali nezávislí lidé znalí oboru, tři nezávislí oponenti, habilitační komise a 30 členů vědecké rady,“ hájil se děkan.

Rektorka Neumanna docentem stále nejmenovala a pochybnosti kolem jeho práce nechá ještě prověřit. „Podám námitky na Vědeckou radu Univerzity obrany,“ řekla Kročová. Schůze proběhne v květnu a bude se na ní řešit i děkanovo údajné plagiátorství.

Reklama

Doporučované