Hlavní obsah

Šéfka Harvardu rezignovala. Kvůli antisemitismu a opisování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá rektorka Harvardské univerzity Claudine Gayová.

Reklama

Claudine Gayová odstoupila po kritice kvůli nedostatečnému odsouzení antisemitských výroků v kampusu a obvinění z plagiátorství.

Článek

Rektorka prestižní Harvardské univerzity Claudine Gayová v úterý rezignovala, informovala agentura AP. První šéfka Harvardu černé pleti se rozhodla odstoupit kvůli nařčení z plagiátorství a kritice, že během slyšení v Kongresu jasně neodsoudila antisemitské výroky, které zazněly v kampusu univerzity.

„S těžkým srdcem a láskou k Harvardu sděluji, že odstupuji z pozice rektorky. Není to jednoduché rozhodnutí,“ napsala Gayová v rezignačním dopise. „Má rezignace je pro Harvard to nejlepší, aby mohla naše komunita čelit výzvám a soustředit se spíše na tuto instituci než na jednotlivce,“ dodala. Jako akademička Gayová na Harvardu zůstává.

Během slyšení v Kongresu Gayová podle kritiků neposkytla dostatečně jasnou odpověď na dotaz, zda výzvy ke genocidě Židů porušují etický kodex její školy.

Plagiátorství se měla Gayová dle konzervativních aktivistů dopustit ve své disertační práci z roku 1997. Harvardská správní rada zprvu toto nařčení nejprve odmítla, později ale připustila, že se Gayová plagiátorství do jisté míry dopustila.

„Místo toho, aby se zasadila o minimalizaci antisemitismu, se dopouštěla plagiátorství, zastrašovala svobodná média a poškozovala tuto instituci, nazývá své kritiky rasisty,“ napsal jeden z aktivistů Christopher Rufo na síti X (dříve Twitter).

Harvard nyní povede prorektor pro studijní záležitosti Alan Garber – do doby, než škola najde nového rektora či rektorku.

Reklama

Doporučované