Hlavní obsah

Do Česka nebudou moct Rusové s vízem ze zemí EU

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Od úterý 25. října budou mít nově odepřen vstup do Česka ruští občané s platným schengenským vízem, a to vydaným jakýmkoli členským státem EU, kteří cestují za účelem turistiky, sportu nebo kultury. Schválila to dnes vláda.

Článek

Do Česka podle údajů Ministerstva zahraničí denně přicestuje přes mezinárodní letiště až 200 ruských občanů. Nově tak bude podle ministra Jana Lipavského (Piráti) odepřen vstup ruským občanům, kteří na české území přijíždějí přes vnější schengenské hranice, tedy i přes české mezinárodní letiště, ať už za účelem turistiky, sportu nebo kultury.

Opatření se bude vztahovat na cestující s platným schengenským vízem vydaným jakýmkoli státem EU. Česko se tak připojuje k pobaltským zemím, Polsku a Finsku, které své hranice pro ruské turisty uzavřely v předchozích týdnech.

Česko jako první členský stát EU plošně pozastavilo vydávání víz pro občany Ruska, a to den po invazi na Ukrajinu, tedy 25. února. Zákaz trvá dosud, později jej Česko uvalilo též na běloruské občany, v obou případech s výjimkou humanitárních případů.

Reklama

Doporučované