Hlavní obsah

Farský se vrací na skok do Česka. Usiluje o místo ve vedení STAN

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Jan Farský a Vít Rakušan při kampani do Sněmovny.

Reklama

Jan Farský patří mezi 25 lidí, kteří získali od svých straníků nominaci do vedení hnutí STAN. Dokonce jej opět chtějí i za místopředsedu. Jeho šance jsou vysoké, přestože i on patří mezi ty, kteří hazardovali s důvěrou voličů.

Článek

Zprvu to vypadalo, že se Jan Farský vrátí ze své americké stáže do Česka až v září. Nakonec si ale koupil letenku už na tento pátek a osobně se zúčastní volebního sněmu hnutí STAN, který se odehraje o víkendu v Hradci Králové.

„Za poslední půlrok jsme lidem dali dost důvodů, proč nás nevolit – ano, i já jsem přispěl, ale málo důvodů, proč nás volit,“ komentuje současnou situaci hnutí, které v roce 2017 dovedl poprvé jako samostatnou politickou sílu do Sněmovny.

Označení „Pana Čistého“ prý rád přenechá expremiérovi Petru Nečasovi. Sám si pak ze svého kontroverzního odjezdu vzal ponaučení. „Bylo to krátkodobě bolestivé, ale dlouhodobě obohacující,“ líčí události z kraje letošního roku, kdy se vzdal poslaneckého křesla a vyjel na studijní Fulbrightovo stipendium do USA.

Rozhovor s ním vznikal korespondenčně. Jan Farský v současnosti stále žije ve Spojených státech amerických a natrvalo se bude vracet až 8. září.

Co vás vede k tomu, že přijedete osobně na sněm? Na kdy máte letenku?

Přijde mi to důležité, tak dorazím. Přiletím v pátek, vracím se v neděli, v USA mám rodinu, nechci je nechat dlouho samotné.

Chcete být místopředsedou? Co můžete hnutí v současnosti nabídnout? Jste Pan Čistý?

Chci hnutí nabídnout svou energii, expertízu, zkušenosti i čas k rozvoji programu, vizí. Nejen hnutí STAN, ale celé naší zemi chybí představa o tom, jak má naše země fungovat za deset, dvacet let. Na formulaci takové vize bych se také rád podílel. Nutně také potřebujeme zlepšit komunikaci s regiony, nutně potřebujeme posílit zázemí. S tím vším nabízím pomoc.

Jako Pan Čistý byl médii už označen Petr Nečas, tuto nálepku mu nechám.

Kde se stala chyba, že z naděje české politiky – hnutí STAN – se stal současný největší „průserář“?

To na čem jiní pracovali po desetiletí, my jsme „zvládli“ za půl roku. Nepřipraveni k řešením, často jsme se v problémech ještě vymáchali sami. Ale to vybereme.

Znám STAN jako uskupení plné kvalitních, šikovných a schopných lidí. Na takových lidech stojíme a tam je naše obrovská síla i potenciál. Máme mnoho dobrého, co můžeme naší zemi dát. Zkušenosti v předcházení krizím, hledání řešení, diskuzí, kdy oponent není nepřítelem, ale pomocníkem. Debat, které končí kompromisem, který není sprostým slovem.

Starostové umí spojovat, což teď jako celá společnost moc potřebujeme. Nehledáme řešení s klapkami na očích, ale prosazujeme řešení prospěšná pro většinu. Absenci dogmatismu vidím jako plus, i když nám to mnozí vyčítají.

Jde hnutí STAN opravit?

STAN určitě ano, těžší to bude se získáváním důvěry. Za poslední půlrok jsme lidem dali dost důvodů, proč nás nevolit - ano, i já jsem přispěl, ale málo důvodů, proč nás volit.

Sice naši ministři odvádějí výbornou práci – zvládnutí největší uprchlické krize v historii naší země, zajištění plynu na zimu, zvládání předsednictví Evropské unie, ale je to hodně překryté našimi problémy.

Jak chcete získat důvěru lidí?

Dobrou službou.

Jaké je vaše osobní poučení z odjezdu do USA? Myslím způsob odjezdu i bonusy stipendia.

Získal jsem zkušenosti ve více oblastech, než jsem si původně plánoval. Bylo to krátkodobě bolestivé, ale dlouhodobě obohacující. Ale těch poučení je tolik, že jedno nebudu vyzvedávat. Mnohé také dozrají časem.

A Fulbrightovo stipendium mi dalo čas na knihy, na studium problémů do hloubky, setkávání se s lidmi z celého světa, život v jiné společnosti. A dalo mi také čas na rodinu. Poprvé v životě jsem si užil každodenní snídaně i večeře s dětmi, každodenní povídání a sdílení starostí i radostí. A to je asi nejvíc.

Reklama

Doporučované