Hlavní obsah

Hádka o Černého motýly: Zastupitel Wolf se omluvil kurátorce Foltýnové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Jan Wolf se po páteční debatě nejdříve zastal sochaře Davida Černého a ohradil se vůči kurátorce. Ilustrační fotografie.

Reklama

Zastupitel Jan Wolf se v pondělí omluvil kurátorce Marii Foltýnové za ostré výroky, které vůči ní pronesl na svém facebooku v souvislosti s její televizní přestřelkou se sochařem Davidem Černým.

Článek

Pražský zastupitel Jan Wolf (KDU-ČSL) se v pondělí statusem na facebooku omluvil Marii Foltýnové, kurátorce umění ve veřejném prostoru Galerie hlavního města Prahy (GHMP).

Páteční debata ukončená hádkou v pořadu ČT Události, komentáře, jehož hosty byla zmíněná Marie Foltýnová a sochař David Černý, vyvolala na sociálních sítích řadu reakcí. Někteří se zastali umělce, jiní pražské úřednice.

Například zastupitel hlavního města Jan Wolf (KDU-ČSL) se po živém vysílání České televize na svém facebookovém prostoru opřel do Foltýnové. Uvedl, že si jako úřednice podobné chování nemůže dovolit.

„Coby předseda výboru pro kulturu hl. m. Prahy se tímto omlouvám sochaři panu Davidu Černému za trestuhodné zkratovité jednání paní zaměstnankyně GHMP Marie Foltýnové. (…) Takovéto neprofesionální chování paní zaměstnankyně věřím bude náležitě oceněno její nadřízenou paní ředitelkou GHMP. Toto si opravdu úředník nemůže dovolit, zvláště když vystupuje za hlavní město Prahu. Pokud chce paní Foltýnová takto vystupovat, pak ať opustí řady pracovníků GHMP a poté si může říkat, co chce,“ vyjádřil se Wolf.

V pondělí se za svoje slova omluvil. „Má reakce se netýkala samotného rozhovoru, ale pouze komunikace již mimo kamery pořadu. Bohužel jsem zjistil, že důvod Vaší reakce nebyl na samotnou diskusi, ale na to, co Vám hezkého následně při odchodu ze studia pan Černý řekl a co nebylo ovšem v mikrofonech slyšet a na co jste se následně slyšitelně ohradila. To bylo od pana Černého opravdu mimo jakékoliv normy přijatelné komunikace a chovaní,“ uvedl rovněž na facebooku.

Předmětem hádky mezi Černým a Foltýnovou bylo dočasné umístění instalace rozměrných pohyblivých plastik motýlů sochaře Černého na pražský obchodní dům Máj.

Reklama

Související témata:

Doporučované