Hlavní obsah

Inspektoři odhalili přimíchávání karcinogenních látek do propan-butanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Za přimíchávání nelegálních látek do propan-butanu hrozí dvěma firmám pokuta. Ilustrační foto.

Reklama

Česká inspekce životního prostředí během svých letošních kontrol odhalila nelegální přimíchávání karcinogenních látek do propan-butanu pro spotřebitelské použití. Dvěma společnostem hrozí pokuta až jeden milion korun.

Článek

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) v roce 2023 zkontrolovala sedm společností, které jsou na trhu se zkapalněným ropným plynem. Inspektoři zjistili několik porušení chemických předpisů.

Mezi nejzávažnější porušení patřilo přimíchávání butan-butenové směsi, klasifikované jako karcinogen a mutagen, do propan-butanu určeného pro použití běžnými spotřebiteli u společností Tempo gas a Kralupol. Inspekce to v úterý oznámila prostřednictvím tiskové zprávy.

„Za toto jednání hrozí společnostem pokuty ve výši až jednoho milionu korun. Jedná se o prvotní informaci pro veřejnost, následovat budou řízení o přestupku se společnostmi, které porušily chemické předpisy. O dalších krocích v tomto případu bude ČIŽP včas informovat,“ uvedli inspektoři. Dodali, že v kontrolách budou pokračovat i v příštím roce.

Předseda představenstva firmy Tempo gas Petr Madurkay řekl ČTK, že kontrola nezjistila žádné pochybení vyjma administrativního prohřešku při registraci jednoho produktu. „Závěrem ČIŽP jsem překvapen. Všechny naše produkty jsou v pořádku, podstupují výstupní kontrolu. Neodešel od nás žádný produkt, který by mohl ohrozit zdraví nebo by neodpovídal normě,“ uvedl Madurkay.

Poznámka:

Původní tiskové vyjádření ČIZP bylo následně doplněno o text, podle kterého nebylo šetřením prokázáno, že by výsledné směsi měly být klasifikovány jako karcinogen nebo mutagen. Dle vyjádření oborového sdružení k této praktice již v současnosti nedochází. Podle samotného vyjádření společnosti Kralupol, které bylo redakci Seznam Zpráv dodatečně zasláno, dbá tato společnost na ochranu spotřebitele a složení svých výrobků pravidelně ověřuje díky vlastním laboratořím.

Reklama

Doporučované