Hlavní obsah

Jak zachraňovali poslancovu dceru. Richter si zásah vyříkal s policejním šéfem

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Záběr ze zásahu policie při střelbě na filozofické fakultě.

Reklama

Pražský policejní ředitel poslanci Janu Richterovi, který si stěžoval, že jeho dcera postřelená vrahem na filozofické fakultě desítky minut ležela před školou, vysvětlil, že policejní postup byl správný.

Článek

Poslanec Jan Richter (ANO) minulý týden tvrdě kritizoval policii v souvislosti se zásahem na filozofické fakultě. Poslancova dcera utrpěla při útoku vážné zranění. Richter na jednání bezpečnostního výboru popsal, že ji policisté nechali ležet před budovou a že kvůli tomu ztratila velké množství krve. Především si ale stěžoval na špatnou komunikaci ze strany policejních interventů.

V úterý se kvůli tomu s Richterem sešel ředitel pražského ředitelství policie Petr Matějček. Richter schůzku popsal během jednání Sněmovny, kde se na jeho návrh o policejním zásahu několik hodin rokovalo.

„Dnes před jednáním Poslanecké sněmovny jsem měl schůzku s policejním ředitelem panem Matějčkem a jeho kolegou a zde mi byl vysvětlován celý postup od příchodu do třídy po snesení dcery dolů, nechání před filozofickou fakultou x minut, pak přenesení před Rudolfinum, zase nějaká doba a tak dále. Zejména jsme řešili – on to slíbil na bezpečnostním výboru, a dodržel – způsob komunikace,“ řekl Richter.

Policie ve středu pro Seznam Zprávy potvrdila, že ředitel Petr Matějček poslanci Richterovi představil detailní časovou osu záchrany jeho dcery.

„Ředitel pražské policie Petr Matějček se včera s panem poslancem sešel a sdělil mu veškeré informace včetně časové osy poskytnutí první pomoci jeho dceři až do chvíle předání záchranářům,“ uvedl mluvčí Jan Daněk.

Minulý týden na bezpečnostním výboru si Richter stěžoval, že policie jeho dceru ani jeho samotného celý týden po střelbě vůbec nekontaktovala. Připustil sice, že policisté přišli za jeho dcerou do nemocnice krátce po střelbě, ale označil to za výslech bez poskytnutí informací nebo jiné podpory.

Na úterním jednání Sněmovny opoziční zastupitel přiznal, že některé detaily ohledně jednání s policií v emocích popletl. Konkrétně když tvrdil, že mu policie nevolala.

„Já jsem nabyl dojmu, že jsem na policii volal dvakrát. A ono to dvakrát bylo, ale jednou oni volali mně. Já jsem tam volal v 15.29 a v 15.34 volali oni mně – a zde se omlouvám za chybnou interpretaci z mé strany, protože v návalu všech těch věcí a emocí se mi ty dva telefonáty spojily v jeden… Takže tam jsem malinko pochybil a panu řediteli děkuji za vysvětlení tohoto druhého telefonátu,“ řekl Richter.

Policie: Věc je uzavřená

S policejním ředitelem si podle svých slov stále nerozumí ohledně detailů o tom, kde se jeho dcera přesně ve kterou chvíli nacházela a jakým způsobem o tom měla policie informovat jejího otce.

Ředitel Matějček poslanci vysvětlil, že policie postupovala správně, uvedl pro Seznam Zprávy policejní mluvčí.

„Vysvětlil mu také postup, jak a kdo informuje příbuzné zraněných a obětí včetně toho, kdo je kompetentní podávat tyto informace. Z těchto podaných informací vyplynulo, a také bylo panem ředitelem konstatováno, že policie postupovala tak, jak měla, a postup byl správný. Tímto bereme tuto věc za vysvětlenou a uzavřenou,“ dodal mluvčí Daněk.

Seznam Zprávy oslovily poslance Richtera s dotazem, zda je s vysvětlením policejního ředitele spokojený. Do vydání článku se nepodařilo poslancovu odpověď získat.

Reklama

Doporučované