Hlavní obsah

„Katastrofa. Marný boj.“ Rybáři kritizují vládu za vyšumění Bečvy

Foto: ČTK

Lidé už ztrácejí naději, že bude viník otravy Bečvy potrestaný.

Reklama

Od ekologické katastrofy v Bečvě v úterý uplynou dva roky. K potrestání viníka je daleko. Rybáři poslali vládě otevřený dopis, v němž ji kritizují za nečinnost.

Článek

„Stále není jasné, kdo má co dělat. Pokud by došlo k havárii, nastane naprosto stejná situace jako při otravě Bečvy před dvěma lety,“ vadí Stanislavu Pernickému.

Předseda rybářského svazu v Hustopečích nad Bečvou bojuje od září roku 2020, kdy řeku na čtyřiceti kilometrech toku zamořily jedy, za nezávislé vyšetření havárie.

V otevřeném dopise (jeho celé znění je dole v článku) teď kritizuje vládní činitele, že dva roky po otravě Bečvy stále nezměnili zákony, které mají řešit efektivnější zmáhání podobných havárií na vodních tocích.

Je také rozčarovaný z postupu státních orgánů, že nebyly schopné havárii vyšetřit a uzavřít. „Stále se nic neděje… Veřejnost je již téměř přesvědčena, že nová politická garnitura zamete Bečvu pod koberec, tak jak se o to snažila minulá vláda,“ napsal mimo jiné.

Otrava Bečvy

Seznam Zprávy sledují pokroky v kauze rozsáhlé otravy řeky Bečvy z podzimu 2020. Naposledy jsme psali o prověřování postupu policistů.

Nedělní dopis adresoval několika členům vlády a dalším politikům, kteří se dříve v případu angažovali. Poslal jej také ministryni životního prostředí Anně Hubáčkové (KDU-ČSL). „Je to katastrofa, marný boj. Pomíjím to, že ministryně vstupovala do vlády se čtyřmi předsevzetími, z nichž jedno bylo vyšetření otravy Bečvy. Její přístup je pro mě totálním zklamáním,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Zdůrazňuje, že ani po dvou letech nejsou novelizované příslušné zákony. V dopise vyjmenovává například vodní zákon, zákon o předcházení ekologické újmě či zřetelnější pravidla krizového řízení. „Pokud chceme, aby byla příroda v budoucnu čistá, musíme tyto zákony upravit,“ řekl.

Ministerstvo životního prostředí potvrdilo, že dopis dorazil. „Dopis jsme obdrželi 11. září a odpovíme v brzké době,“ uvedla mluvčí ministerstva Dominika Pospíšilová.

Ministryně Hubáčková v květnu pro Seznam Zprávy uvedla, že vodní zákon předloží vládním kolegům v červnu. Nyní je jeho projednání ve vládním termináři uvedené v říjnu. Pak se jím budou zabývat poslanci. „V průběhu října budou řešeny případné rozpory a do konce října bude, v souladu s plánem legislativních prací vlády na rok 2022, předložen návrh novely vodního zákona k projednání vládě,“ dodala mluvčí.

Novela má mimo jiné lépe vymezit role záchranných složek, České inspekce životního prostředí či vodoprávních úřadů při zmáhání podobných havárií.

Pernický není sám, kdo se nad liknavostí vlády podivuje.

Zákonná zpřesnění chybí i politikům ve Zlínském kraji. „Rychlost legislativního procesu nedokážu posoudit, ale vzhledem k tomu, že byla legislativa v době katastrofy místy děravá jak řešeto, novelu uvítáme,“ sdělila pro Seznam Zprávy náměstkyně hejtmana Hana Ančincová (Piráti), v jejíž gesci je i životní prostředí.

Podle ní se sice úředníci vodoprávních úřadů pravidelně setkávají a řeší postupy, ale lepší zákonné mantinely jsou potřeba. „Legislativa má být v tomto neprůstřelně, jasně a srozumitelně vymezena pro všechny zúčastněné. Pravidla mají být nastavena plošně a nelze je, dle mého názoru, nechat na jednotlivých krajích. Při takto velkých katastrofách totiž často dochází k zasažení území více krajů, jako tomu bylo například u řeky Bečvy,“ doplnila.

Co se stalo v řece Bečvě

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla řeku 20. září 2020 v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Ministerstvo životního prostředí uvedlo, že se změně vodního zákona intenzivně věnuje. „Byla připravována širokou pracovní skupinou, zahrnující mimo jiných zástupce Ministerstva zemědělství, hasičského záchranného sboru i vodoprávních úřadů,“ sdělila Pospíšilová.

Doplnila, že se také chystá novelizace krizového zákona „Měla by reagovat a využít zkušenosti s aplikací zákona v případě proběhlých mimořádných a krizových situací. Jde například o přívalové povodně, dlouhodobé sucho, požáry nebo úniky nebezpečných chemických látek ze stacionárních zařízení,“ potvrdila mluvčí.

Exministr životního prostředí Richard Brabec (za ANO) už krátce po havárii sliboval také „rodné listy“ všech výpustí na řekách. Mělo tak být jasné, odkud a kam odpadní potrubí a výpustě vedou.

„Kanalizace stále není zmapovaná, to mě štve nejvíc. Samozřejmě se to netýká jen Bečvy. Nikdo neví, co odkud a kam teče a kdo jaké látky vypouští,“ řekl Pernický.

Kritizuje to také lídr Nezávislých ve Valašském Meziříčí Václav Chajdrna. „Jako zastupitel doteď nemám informaci, že proběhl nějaký pasport výpustí. Nebo že existuje nějaký návod, co má kdo dělat,“ namítl.

Absenci potvrzuje i Ančincová. „Všechny vyústi, které spadají do kompetence krajského úřadu, samozřejmě evidujeme. Problém je, že neexistuje jeden jednotný seznam pro celou Českou republiku, protože část mají v kompetenci úřady krajské, něco spadá pod obce s rozšířenou působností,“ vysvětlila.

Soudce případ vrátil žalobci

Vyšetřování havárie od počátku provázejí pochybnosti a k potrestání viníka je daleko. Státní zástupce Jiří Sachr podal v březnu obžalobu na rožnovskou čistírnu odpadních vod Energoaqua a jejího jednatele Oldřicha Havelku. Vsetínský okresní soud mu však případ vrátil kvůli nedostatkům k došetření. Žalobce si proti tomu podal stížnost. Spis teď mají na stole soudci Krajského soudu v Olomouci. „Nemám od nich zatím žádnou zpětnou vazbu. Nejsou v tom žádné novinky,“ uvedl Sachr pro Seznam Zprávy.

Podle vyšetřovací verze Bečvu otrávily kyanidy, které měly vytéct z průmyslového areálu v Rožnově pod Radhoštěm. Potrubím se pak dostaly do řeky ve Valašském Meziříčí, místní části Juřince.

Řeka podle Pernického stále není v dobré kondici. „V úseku, který máme ve správě, nejsou až na výjimky velké ryby,“ poznamenal.

Lidé v okolí Bečvy ztrácejí naději, že viník bude potrestán. „Velmi dobře si na havárii pamatují, ale nevěří, že se zjistí skutečný viník otravy. Důkazy zmizely, nebo nebyly získány, a tudíž se to nedozvíme. Zůstává pachuť,“ potvrdil Chajdrna.

Pernický se snaží v závěru dopisu politiky alespoň vyburcovat, ať zlepší prevenci budoucích havárií. „Žádám Vás proto, abyste konečně začali naplňovat vaše předvolební sliby.“

Otevřený dopis Stanislava Pernického:

Vážená paní předsedkyně, vážená paní ministryně, vážení pánové ministři, vážení pánové poslanci.

Za necelých 10 dnů to budou dva roky od tragické havárie na řece Bečvě, která na 40 km toku zničila téměř veškerý život v řece. Když jsem vás začátkem tohoto roku žádal, abyste ke kauze Bečva zřídili opět parlamentní vyšetřovací komisi a posunuli se tak v řešení tohoto smutného případu o kousek dál, ubezpečovali jste mě, že tato komise již není potřebná, protože jste schopni se mezi jednotlivými ministerstvy domluvit, když jsou obsazena zástupci koalice Spolu, leč stále se nic neděje…

Je mi naprosto jasné, že v situaci, kdy se tato kauza pohybuje mezi soudy a státním zastupitelstvím, ministerstva zřejmě nic nezmůžou, ale je tu celá řada dalších aktivit, které je potřeba řešit… Vodní zákon, zákon o předcházení ekologické újmě, pravidla krizového řízení, IZS, ale také a možná hlavně zmapování všech výústí na Bečvě a zpracování jejich „rodných listů“, aby bylo jasné, co, kde, odkud a kam teče. Ale je tady také ČIŽP, kde dále spokojeně sedí na své židli ředitel Geuss nebo stejně klidně na MŽP působí pan Pallós - lidé, kteří v této kauze selhali. A stále se nic neděje… Veřejnost je již téměř přesvědčena, že nová politická garnitura zamete Bečvu pod koberec, tak jak se o to snažila minulá vláda.

Chápu také, že v současné době, ve které se nacházíme - předsednictví EU, Ukrajina, hyperinflace, růst cen energií, pohonných hmot a další se může Bečva jevit jako druhořadá záležitost, ale věřte mi, že skupina, která se mnou na řešení případu Bečva spolupracuje, své úsilí na jeho objasnění nevzdá.

V této kauze snad bylo již vše řešeno. Žádám vás proto, abyste konečně začali naplňovat vaše předvolební sliby.

Přeji vám hodně sil

Stanislav Pernický

Adresáti:

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně Sněmovny

Anna Hubáčková, ministryně životního prostředí

Marian Jurečka, místopředseda vlády ČR a ministr práce a sociálních věcí

Zdeněk Nekula, ministr zemědělství

Petr Gazdík, poslanec

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti

Stanislav Blaha, poslanec, starosta Uherského Hradiště

Jitka Seitlová, místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR

Reklama

Doporučované