Hlavní obsah

Pochyby o otravě Bečvy stále panují. Zůstane okolí i dál baštou ANO?

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Valašské Meziříčí, volební bašta hnutí ANO, láká voliče třeba na veřejnou dopravu zadarmo.

Reklama

Ve Valašském Meziříčí osm let vládne hnutí ANO. Místní tu i po dvou letech řeší otravu Bečvy. „Ten, kdo používá selský rozum, v tom má jasno,“ říká o pochybnostech starosta Robert Stržínek (ANO).

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Slabý proud pod juřinským mostem ve Valašském Meziříčí odhaluje říční kameny. Voda v Bečvě sotva teče a je pod hranicí sucha. Podobný stav jako před dvěma lety, kdy řeku zamořily jedovaté kyanidy a otrávily víc než 40 tun vodních živočichů.

Podle policejní verze přitekly dlouhým potrubím z Rožnova pod Radhoštěm. Místním doteď havárie leží v žaludku a jen málokdo souhlasí s vysvětlením vyšetřovatelů.

Jedenaosmdesátiletý důchodce Milan Ondruch, který nedaleko mostu seče trávník, žije v místní části Juřinka celý život.

„Pro domorodce není stravitelné, aby byla obviněná fabrika z Rožnova. Vždyť tři kilometry po proudu nebyla mrtvá ryba,“ ukazuje Ondruch k blízké výpusti rožnovské čistírny odpadních vod Energoaqua. Firma obvinění od začátku odmítá.

Ač se to nikdy neprokázalo, řada místních viníka otravy dodnes vidí v chemičce Deza. Jak známo, meziříčská továrna na zpracování černouhelného dehtu a surového benzolu patří do holdingu Agrofert, zaparkovaném ve svěřenském fondu expremiéra Andreje Babiše.

+5

Až do minulých voleb platilo dvacetitisícové město za baštu ANO. Na podzim se v komunálních volbách ukáže, jestli na tom celá kauza něco změní.

„Jistě že mnohé konspirační teorie mohou ovlivnit chování veřejnosti. Nicméně ze strany policie je případ uzavřen a viník označen. Ten, kdo používá selský rozum, v tom má jasno,“ říká starosta Robert Stržínek (ANO).

V barvách Babišova hnutí vládne radnici osm let. Před čtyřmi roky ve městě ANO získalo téměř 36 procent hlasů a s lidovci utvořilo koalici. A na podzim by rádo završilo vítězný komunální hattrick.

Po havárii radnice schytala kritiku za opožděné varování svých občanů. Nyní opozici vadí, že stále chybí avizovaná opatření. „Jako zastupitel doteď nemám informaci, že na radnici nebo u hasičů existuje nějaký nový návod, co má kdo dělat, kdyby v Bečvě opět hynuly ryby,“ říká opoziční zastupitel a lídr nezávislých Václav Chajdrna.

Stržínek zdůrazňuje, že jsou havárie na vodních tocích v gesci státní správy, nikoli politického vedení radnice. „Přijali jsme celou řadu opatření včetně monitoringu řeky a smlouvy s laboratoří o pohotovostní službě při rychlém odběru vzorků,“ kontruje.

Trochu se ošívá, že se už dva roky problémy Valašského Meziříčí zužují na koryto Bečvy. „Řešíme tady mnoho jiných věcí. Není tu jen Bečva,“ říká.

Městské koupaliště se od června pyšní nově otevřeným bazénem s ohřevem vody či 75metrovým toboganem. Je to investice za 60 milionů korun. V poledním parnu pracují dělníci taky na centrálním náměstí.

Jeho kompletní rekonstrukce za plánovaných 52 milionů korun má skončit v následujících týdnech. Teď tam dosazují dlažební kostky. „Vím, že tu něco dělali nadvakrát, protože na něco zapomněli. Ale náměstí je hezké. Buduje se tady,“ libuje si důchodkyně Anna.

Babišovo město

Úspěch ANO tu jde ruku v ruce s Babišovou fabrikou. Deza zaměstnává tisícovku lidí, dodává městu teplo, dává název i nablýskanému tenisovému klubu naproti nově otevřenému koupališti.

Továrna – i když masivně investovala do nových technologií – ale taky patří k velkým znečišťovatelům v regionu. „Měřicí stanice kvality ovzduší je umístěná na zahradě základní školy. Daleko od zdrojů znečištění. Subjektivně můžu říct, průmysl není tak cítit jako dřív. Ale stále jsou tu velké zdroje karcinogenních látek,“ říká lídr Nezávislých Chajdrna.

„Lidé znají tu spojitost ANO, Babiš, Deza. Moje zaměstnání – moje peníze, a to je podle mě určující. Já volit ANO nikdy nebudu,“ popisuje Růžena Šimková na silnici v Juřince, zatímco míří k k autobusové zastávce. Říká, že od revoluce volí pravici a dá hlas ODS.

„Vedení se daří efektní projekty, ale neřeší se jiné důležité věci. Městská firma Centrální zásobování teplem je napojená na Babišovu Dezu a brutálně se zvedly ceny,“ popisuje až trojnásobné zdražení tepla Šimková. Za okamžik se v rychlosti loučí a pospíchá na ujíždějící červený autobus.

Místní tu mají od června veřejnou dopravu zadarmo. Cestující vozí moderní vozy s nápisem Valmez. Pohání je stlačený zemní plyn. Také jejich provoz však čelí kritice. „Považuji za populismus, že je to zadarmo. V tuto chvíli to stojí město 21 milionů ročně. Každý občan daněmi přispívá, aniž by tu MHD použil,“ namítá Chajdrna.

Starosta v Praze

Opoziční zastupitelé uznávají starostovu pracovitost, upozorňují však na souběh jeho funkcí.

Stržínek v dresu ANO nastartoval bohatou politickou kariéru. Kromě starosty je taky poslanec i krajský zastupitel, zasedá v řadě výborů i podvýborů. „Apelovali jsme, aby ubral z některých pozic. Má se na sto procent věnovat uvolněné funkci. Měli jsme online jednání, nechával se zastupovat. Bylo to neefektivní a tohle jej oslabí,“ namítá pirátských opoziční zastupitel Denis Rychtar.

„Pan starosta většinu pracovního týdne tráví v Praze,“ přidává se Chajdrna.

Podle Stržínka nyní ve Sněmovně sedí bezmála osmdesát starostů a regionálních politiků ve stejné situaci. „Pokud opozice nemá co kritizovat, protože náš tým odvádí skvělou práci, je jasné, že tohle je poslední možnost pro jejich chabou argumentaci,“ vzkazuje politické konkurenci.

Zda město „zaměstnavatele“ Babiše zůstane i baštou Babišova hnutím, rozhodnou voliči už za necelý měsíc. Hlas hnutí ANO dá i senior Ondruch, pochybnostem o Bečvě navzdory. „Snaží se. Rekultivují se sídliště a chodníky, teď se opravuje náměstí,“ vypočítává Ondruch.

Zároveň se místní nepřestávají obávat, zda zdroj jedu v povodí nezůstal. „Mám dojem, že to půjde k ledu a pachatel se už nikdy nenajde,“ dodává juřinský rodák a vrací se k sekání trávy.

Reklama

Doporučované