Hlavní obsah

Kauza Diag Human: Vrchní soud v Londýně projedná možné snížení odškodného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Za zmaření obchodu s krevní plazmou má český stát zaplatit firmě Diag Human 16 miliard korun. Ilustrační fotografie.

Reklama

Vrchní soud v Londýně vyhověl jedné z námitek Ministerstva financí ČR ohledně rozhodnutí v kauze Diag Human. Stát by mohl platit o 30 procent méně, než bylo původně stanoveno, informuje iRozhlas.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Škoda v kauze Diag Human, kterou by měla firmě platit Česká republika, by mohla být snížena o 30 procent, informoval v pondělí web iRozhlas. Vrchní soud v Londýně vyhověl jedné z námitek, kterou podalo Ministerstvo financí ČR proti rozhodnutí arbitrážního senátu v kauze Diag Human z roku 2022. S dalšími dvěma námitkami však český úřad neuspěl. Jednání v Londýně bude pokračovat letos v červnu.

Kauza Diag Human se táhne už od konce 90. let. Podnikatel Josef Šťáva, majitel firmy, chce po České republice zaplatit náhradu škody za zmařený obchod s krevní plazmou. V roce 2022 arbitrážní tribunál ve Velké Británii dal Diagu za pravdu a arbitři rozhodli, že Česká republika má Šťávovi a Diagu zaplatit 15,5 miliardy korun.

Ministerstvo financí nález napadlo u londýnského vrchního soudu. Dle Radiožurnálu, který měl verdikt k dispozici, soudce David Foxton dvě námitky ministerstva zamítl, ale v jedné mu dal za pravdu.

Soudce uznal, že arbitři se před dvěma lety nevypořádali s otázkou, zda by částka, kterou by měla Česká republika firmě zaplatit, neměla být snížena o 30 procent. Důvodem je, že do výše škody je započítána pohledávka, kterou ale Šťáva dříve převedl na svého bývalého advokáta Jiřího Oršulu. Firma by tedy na tyto peníze neměla mít nárok.

Soudy v kauze Diag Human

I když skončil spor mezi státem a Diag Human v Česku, tak některé dílčí spory dál pokračují. Probíhají soudy v zahraničí: třeba v Rakousku a Lucembursku.

V Rakousku se v současné době čeká na rozhodnutí zdejšího Nejvyššího soudu. V Lucembursku pak došlo v listopadu 2020 a lednu 2021 k obstavení českých bankovních účtů. Na podzim 2021 soud návrh zástupců českého státu odmítl. Česká republika se proti tomuto rozhodnutí odvolala, i když peníze na účtech obstaveny nebyly. Nyní probíhá řízení před odvolacím soudem.

Stát už uspěl v Rakousku, Švýcarsku, Velké Británii, Lichtenštejnsku, USA, Nizozemsku, Belgii a Francii.

„Touto otázkou se tudíž bude muset rozhodčí tribunál znovu zabývat, přičemž může rozhodnout o případném snížení náhrady škody dříve přiznané žalobcům investičním rozhodčím nálezem z května 2022,“ uvedl pro Radiožurnál mluvčí Ministerstva financí Filip Běhal.

Reklama

Doporučované