Hlavní obsah

Takový úrok na spořícím účtu nedostanete. Cíl Šlachtovy razie chce odškodné

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizované zločinu Robert Šlachta, jehož lidé zasahovali před 10 lety na Úřadu vlády.

Reklama

Uplynulo 10 let od zásahu na Úřadu vlády. Ministerstvo spravedlnosti bude řešit žádost podnikatele Luboše Paška, jemuž po razii zabavili na 10 let majetek za 74 milionů. A teď žádá stát o zaplacení odškodnění i s úroky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V den výročí známé policejní razie na Úřadu vládu, po níž padla v roce 2013 vláda Petra Nečase, přešel jeden z jejích tehdejších objektů do protiútoku.

Podnikatel Luboš Pašek, který byl v letech po akci elitního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu vyšetřován, stíhán, souzen a osvobozen, odeslal v pondělí odpoledne na Ministerstvo spravedlnosti žádost o odškodné.

Téměř 10 let mu policie kvůli obvinění zadržovala zlaté cihly, hotovost a akcie několika společností za více než 74,1 milionu. Více než sedm let čelil trestnímu stíhání.

Soud ho letos zprostil pravomocně obžaloby a následně řekl, že mu má být zadržovaný majetek také vrácen. Teď Pašek chce, aby mu stát za vše vyplatil jako odškodné přes 76 milionů korun.

„Je neuvěřitelné, že lze někomu zadržovat 10 let majetek takového rozsahu. Jak policie, tak státní zástupce museli vědět, že žaloba nemůže u soudu obstát,“ prohlásil Pašek.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že za to, že neměl 10 let přístup ke svému majetku, požaduje vyplatit úrok z prodlení. Ten je podle nařízení vlády z roku 2013 stanoven na 8,05 procenta ročně.

Pašek tak nyní konkrétně požaduje, aby mu stát jako takzvanou majetkovou újmu, jejíž součástí je odškodnění za zadržený majetek, dále náklady na obhajobu nebo za znalecké posudky, vyplatil přes 72 milionů. Nemajetkovou újmu pak vyčíslil na více než 4 miliony.

Zpráva o zlatých cihlách:

Zásah v červnu 2013 vedli detektivové pod velením tehdejšího ředitele Útvaru pro odhalovaní organizované zločinu Roberta Šlachty. Kauzu pak dozorovalo olomoucké vrchní státní zastupitelství, které tehdy – až do loňského března – vedl Ivo Ištvan.

Oba si za dřívějšími kroky při zajištění majetku Luboše Paška dnes stojí. „Jsem naprosto přesvědčen, že jsme postupovali správně,“ řekl Seznam Zprávám Šlachta. „Všechny ty stížnosti k nadřízeným soudům se ustály a nebyla tam žádná protizákonnost,“ doplnil.

A také Ištvan připomněl, že zajištění majetku řešily i soudy. „Nebylo to jen na bedrech státního zastupitelství. Je potřeba projít i ta soudní rozhodnutí,“ podotkl Ištvan. Dále se už k případu nechtěl více vyjadřovat.

Co se stalo před 10 lety?

  • Policisté pozdě v noci 12. června 2013 spustili razii, která byla na své poměry mimořádná. Detektivové zasahovali na Úřadu vlády a na dalších více než 30 místech. Zajistili asi 150 milionů korun a desítky kilogramů zlata. Největší část z toho patřila Luboši Paškovi.
  • Za zneužití Vojenského zpravodajství poté policisté obvinili mimo jiné tehdejší ředitelku kabinetu premiéra Janu Nečasovou (dříve Nagyovou). Před soudem skončily i další kauzy, v řadě z nich ale byli obvinění zproštění obžaloby.
  • V jedné z nich – týkající se slibu lukrativních míst ve státních firmách výměnou za úspěch vládního daňového balíčku ve Sněmovně – pak byl obžalován spolu s Janou Nečasovou i tehdejší premiér a její současný manžel Petr Nečas. Oběma v tomto případě navrhl žalobce toto pondělí podmínky a peněžité tresty.
  • Před soudem skončil také Roman Janoušek s Lubošem Paškem a dalšími třemi lidmi. Obžalováni byli za úhrady, které inkasovala od zdravotních pojišťoven laboratoř Chambon a které byly podle žalobců neoprávněně vysoké. Jenže všichni stíhaní byli letos obžaloby zproštěni. „Naše laboratoř dělala a pojišťovnám vykazovala totéž jako asi 35 dalších laboratoří v České republice. Je mi s podivem, že si pan státní zástupce vybral ke stíhání jen tu naši,“ uvedl Pašek.

Podnikatel Pašek si zhruba 26 kilogramů zlata, které mu policie zabavila před 10 lety v jeho sejfu v Komerční bance, v uplynulých dnech už vyzvedl v České národní bance. Tam přijel společně se zástupcem firmy, která si od něho zlaté cihly obratem koupila.

„Veškeré zlato jsem poté okamžitě prodal, a nic jsem si tedy domů neodnesl,“ prohlásil Pašek. Cihly prodal, protože podle svých slov potřeboval potvrzení o hodnotě zlata. A tuto informaci nyní využil pro svoji žádost o odškodnění.

Minulý týden dostal Luboš Pašek zpět na účet také 25 milionů, které mu policie při razii zajistila. Vedle zmíněné žádosti o odškodnění, kterou odeslal na Ministerstvo spravedlnosti, se bude chtít tento podnikatel se státem i soudit. V dalších týdnech proto podá žalobu k soudu.

Podle advokáta Radka Šmerdy, který odškodnění za neoprávněné stíhání svých klientů běžně řeší, stát Luboši Paškovi nejspíše přizná jen část peněz.

„Z vlastní praxe vím, že Česká republika je v oblasti odškodňování za svůj nezákonný postup nebo nezákonné rozhodnutí právním státem pouze na papíře. Orgány činné v trestním řízení nejsou fyzicky za svá rozhodnutí nijak hmotně či jinak odpovědné,“ uvedl Šmerda.

Připomněl také případ, kdy za pět let dlouhé nezákonné stíhání vyplatil stát odškodné ve výši 80 tisíc korun. Nedostatečné je podle Šmerdy i nastavení advokátního tarifu. Což má dopad rovněž na výši odškodnění.

„Když jako nezákonně stíhaný investujete na svoji obhajobu značné peníze, tak vám pak stát sdělí, že nastudovat spis o 10 tisících stranách a sepsat opravný prostředek má hodnotu 1550 korun,“ doplnil Šmerda.

Reklama

Doporučované