Hlavní obsah

Feri míří k soudu, hraje se o tříleté vězení natvrdo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bývalý poslanec Dominik Feri u soudu opakoval, že sex s dívkami byl „konsenzuální“. Tedy že s ním ženy souhlasily, nešlo o znásilnění.

Reklama

Bývalý poslanec TOP 09 Dominik Feri je obžalovaný ze dvou znásilnění a jednoho pokusu. Soudní verdikt, který padne v pondělí, už bude pravomocný.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dominik Feri jde znovu k soudu. Jeho cíl je očekávatelný: Zvrátit loňský nepravomocný rozsudek, který ho poslal na tři roky natvrdo do vězení za dvě znásilnění a jeden pokus.

Odvolací senát projedná Feriho případ v pondělí dopoledne.

Dva z činů, pro něž je Feri obžalovaný, se staly v roce 2016. Tehdy ještě nebyl poslancem za TOP 09, ale studentem práv a zastupitelem v Teplicích.

Do pražského bytu si tehdy Feri přivedl dívku, kterou podle obžaloby osahával a nakonec si vynutil sex.

Právě tenhle případ posunul v obvinění případnou trestní sazbu až na 10 let. Dívce totiž bylo 17 let, což také znamená přísnější sazbu. Feri podle státní zástupkyně Petry Gřivnové věděl z facebookové komunikace, že je dívka takhle mladá.

Druhý skutek z roku 2016 se odehrál v červenci, opět u Feriho doma. Dvacetiletá dívka Ferimu dávala, tvrdí obžaloba, opakovaně najevo, že s ním nechce spát. Feri ji však údajně povalil na postel, stáhl jí kalhoty a měl s ní pohlavní styk.

K pokusu o znásilnění pak mělo dojít v roce 2018. To už byl Feri poslancem. V kuchyňce a u výtahu podle závěrů vyšetřování osahával studentku, která ve Sněmovně pracovala jako stážistka.

„Dopustil se trestné činnosti jako mladý politik, k němuž poškozené vzhlížely a k němuž měly důvěru,“ shrnula soudkyně Lenka Hájková loni v listopadu při vyhlašování prvoinstančního rozsudku.

Už při zahájení procesu se Feri proti obžalobě jednoznačně ohradil. „To, co je v obžalobě, je nechutné, čeho bych nikdy nebyl schopen,“ prohlásil Feri.

Feri ve svých výpovědích v minulosti vypichoval, jaké rozpory vidí ve svědectví žen. Četl také zprávy, které si s dívkami vyměňoval po údajných incidentech. Snažil se tím dokázat, že s ním dál komunikovaly zcela normálně – a tudíž že se nic trestného nestalo.

Znásilnění v trestním zákoníku (§ 185)

(1) Kdo jiného násilím nebo pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy donutí k pohlavnímu styku, nebo kdo k takovému činu zneužije jeho bezbrannosti, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až pět let.

(2) Odnětím svobody na dvě léta až deset let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 souloží nebo jiným pohlavním stykem provedeným způsobem srovnatelným se souloží, na dítěti, nebo se zbraní.

(3) Odnětím svobody na pět až dvanáct let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 na dítěti mladším patnácti let, na osobě ve výkonu vazby, trestu odnětí svobody, ochranného léčení, zabezpečovací detence, ochranné nebo ústavní výchovy anebo v jiném místě, kde je omezována osobní svoboda, nebo způsobí-li takovým činem těžkou újmu na zdraví.

Reklama

Doporučované