Hlavní obsah

Proč dostal Feri tři roky vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Dominik Feri vypichoval ve své obhajobě nesrovnalosti ve výpovědích dívek. Podle soudkyně to není nic divného: Na jejich svědectví se podepsal stres.

Reklama

Ženy, které Dominik Feri podle obžaloby znásilnil, se nebránily. A ještě si s ním pak psaly, namítají obhájci. Podle soudkyně se to ale nevylučuje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dominik Feri u soudu vypichoval i ty nejmenší detaily: Kde stál v jeho bytě gauč nebo na které straně měla poslanecká kuchyňka mikrovlnku. To aby dokázal, že se sexuální útoky neodehrály tak, jak popisovala obžaloba.

Jeho advokáti zase bez okolků zpochybňovali důvěryhodnost žen - znásilnění si prý vymyslely a jedna z nich je i psychicky narušená.

Marně. Soud ve čtvrtek nepravomocně rozhodl, že bývalý poslanec TOP 09, idol části mladé generace a vystudovaný doktor práv má jít nepravomocně natvrdo na tři roky do vězení. Za dvě znásilnění a jeden pokus.

Co rozhodlo? Seznam Zprávy přinášejí hlavní argumenty Feriho obhajoby. A proti nim důkazy, které podle obžaloby i soudkyně Lenky Hájkové jednoznačně prokázaly, že Feri zločiny spáchal.

„Dopustil se trestné činnosti jako mladý politik, k němuž poškozené vzhlížely a k němuž měly důvěru,“ shrnula soudkyně.

Feri se na místě proti rozsudku odvolal.

Rozhodly i odborné posudky

Jeden z pilířů Feriho obhajoby zněl: O znásilnění chybí jasné důkazy, ostatně ani nemohou existovat - vše se mělo odehrát v letech 2016 a 2018. Stojí tedy tvrzení proti tvrzení.

„Toto musí být posuzováno ve prospěch pana obžalovaného,“ snažil se přesvědčit soud Feriho advokát Václav Kučera během úterních závěrečných řečí.

Soud při určení viny vyšel mimo jiné z výpovědí dívek a znaleckých posudků na jejich důvěryhodnost. Odborníci nezkoumali, jestli jejich každé slovo nebo vzpomínka jsou pravdivé. Ale jestli mají sklony chronicky lhát a zda tak, jak popisují své příběhy, je přesvědčivé. Třeba právě tím, že si už na něco nevzpomínají nebo že jsou při líčení rozrušené.

Ženy u soudu shodně prohlásily, že sex s Ferim nechtěly a odmítaly jeho návrhy. „Nerespektoval nic, co jsem říkala,“ popsala jedna z obětí. Přesto si styk ve dvou ze tří případů vynutil - pokaždé v jeho bytě na pražském Žižkově.

Dvě dívky se také se svým zážitkem bezprostředně svěřily kamarádkám nebo mamince. I jejich svědectví bylo podle soudu důležité pro uznání viny. A také zprávy, v níž se jedné z žen (šlo podle policie o pokus o znásilnění ve Sněmovně, které expolitik popisuje jako „konsenzuální“ líbání) Feri druhý den omlouvá a zve ji na oběd.

„Muselo se jednat o závažné pochybení z jeho strany,“ vyčetla soudkyně Hájková z konverzace.

Soudkyně: Prožily nepříjemné události

Podle Feriho advokátů si ženy mohly znásilnění vymyslet pod dojmem článků, které předloni zveřejnily Deník NAlarm. V prvních textech se objevila svědectví jiných žen než těch, jejich případy nyní skončily před soudem.

„Není vyloučené, že poškozené svým příběhům mezitím uvěřily,“ řekla obhájkyně Smítková. A druhý Feriho advokát Kučera zase před soudem mluvil o tom, že motivem mohlo být to, že dívky byly do Feriho, instagramové superstar s milionem sledujících, nešťastně zamilované.

A svědectví proti němu mohlo být prý i druhem pomsty. „Možná to zakládá na zlomené srdce, ale nikoli na definici trestného činu znásilnění,“ naznačil Kučera.

Rozsudek soudkyně Hájková opět postavila na znaleckých expertizách, ale i pozorování, jak se ženy chovaly při výsleších (novináři u jejich svědectví nesměli být a Feri je poslouchal z jiné místnosti). Ve zkratce: Z posudků nevyšlo, že by si roli obětí užívaly nebo že stojí o pozornost v médiích.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Dominik Feri se hned v soudní síni odvolal.

Jedna z žen například podle soudkyně působila nervózně, mačkala si ruce a zrychleně dýchala. „Tato prezentace rozhodně nepůsobila teatrálně. Spíš jako popis prožité nepříjemné události,“ řekla soudkyně Hájková.

A připomněla, že psychoterapeutka této ženy potvrdila, že její klientka líčí skutečné události. „Nic nenasvědčovalo, že by si výslech užívala. Naopak zdůrazňovala, že nechce nálepku: Ta, co ji znásilnil Feri,“ souhlasila státní zástupkyně Petra Gřivnová.

Všechny ženy si navíc podle znalců odnesly ze setkání s Ferim trauma (u jedné propukla i diagnostikovaná duševní porucha), poškodilo to jejich další život - studium i práci. Na jednu podle odborníků silně a negativně zapůsobilo už jen to, když se Feri z jiné místnosti při její výpovědi smál a mikrofony to zachytily.

Obhajoba naopak upozorňovala právě na to, že jedna z žen měla už před údajným znásilněním psychické problémy, nezdravý vztah s rodiči a jako studentka psychologie může symptomy znásilněné ženy hrát. „Je psychicky značně narušenou osobností a za jejími problémy rozhodně nestojí obžalovaný,“ tvrdila obhájkyně Smítková.

Proč dívky hned neutekly

Dvě znásilnění se podle obžaloby odehrála u Feriho doma (to byl jen studentem a ne poslancem), pokus o další útok později ve Sněmovně (už v roli poslance).

Feri ani jeho obhájci u soudu nechápali: Pokud by byla pravda, že na ženy nejprve nepřístojně dorážel a až poté si vynutil sex, proč včas z jeho bytu neodešly už po prvních náznacích? A proč - po údajném znásilnění - u něj přespaly a ráno, jak líčil Feri, si spolu ještě povídali o vztazích?

Jedna z žen u soudu řekla, že byla při vynuceném sexu jako zmrazená nebo omámená. Podle znaleckých posudků, citovaných soudem, je to normální. „I některé organismy se staví mrtvými, aby přežily,“ podotkla soudkyně Hájková.

Podle soudkyně dívky běžně přespávaly u chlapců. Avšak ne s tím, že je to automaticky zelená pro sex. „Byly zvyklé, že jejich ,Ne‘ bylo respektováno,“ dodala.

Jak už také zaznělo, některé dívky si s Ferim i po této zkušenosti psaly nebo se s ním i vídaly. „K odsouzení nemůže stačit, že po dlouhé době oběť přijde, že byla znásilněná, že to tak tehdy nevnímala a že se nebránila, protože byla zamrzlá nebo omámená, a že si s pachatelem ještě psala,“ namítala proto advokátka Smítková.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

U soudu si Dominik Feri stěžoval, že mu kauza zničila pověst i kariéru.

A Feri soudu předložil velké množství zpráv i obrázků. „Nemažte konverzace a společné fotografie. Nikdy nevíte, kdy se vám mohou hodit,“ poznamenal.

Opět podle přizvaných znalců nejde o nic neobvyklého: Zjednodušeně se může jednat o způsob, jak se s událostí vyrovnat. Jedna žena řekla při výslechu, že si v hlavě vytvořila dva Dominiky Feri - jednoho násilníka, druhého známého politika.

Žena, která u Feriho působila nějaký čas jako stážistka ve Sněmovně, se na společných fotkách usmívá. I to byl argument obhajoby, že nedošlo k pokusu o znásilnění. „Těžko očekávat, že na fotografii z pracovního prostředí bude plakat,“ poznamenala žalobkyně Petra Gřivnová.

Feri si navíc podle zmocněnkyně žen Adély Hořejší vybíral mladé dívky, často nezralé. Jedné bylo teprve sedmnáct let. „Kombinoval nadřazenost a světáctví s manipulací,“ vysvětlovala Hořejší, proč není možné po nezralých osobnostech chtít, aby se zachovaly drsně, Feriho odmítly a z bytu utekly.

Státní zástupkyně Gřivnová pak řekla, že takové uvažování se snaží napasovat ženy do role „dokonalé“ oběti. To znamená do ideálního scénáře, jak se má žena v takové situaci zachovat.

Některé ženy si pak podle obžaloby snažily i po údajném znásilnění zachovat před Ferim tvář. Neohradily se proto, že k Ferimu vzhlížely a nechtěly vypadat jako „puberťačky“.

Reklama

Doporučované