Hlavní obsah

Cimický je v nemocnici a soud má brzy začít. Jaké jsou scénáře?

Foto: Profimedia.cz

Psychiatr Jan Cimický.

Reklama

Kauza vypukla před dvěma lety, v době, kdy měl Jan Cimický dostat metál od prezidenta Miloše Zemana.

Článek

Psychiatr Jan Cimický má 7. listopadu stanout před soudem, obžaloba ho viní ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání. Jenže server Blesk.cz o víkendu přinesl zprávu, že známý lékař a spisovatel byl v sobotu v bezvědomí převezen sanitkou do Ústřední vojenské nemocnice po předávkování léky.

Znamená to, že dlouho očekávané hlavní líčení s Janem Cimickým nezačne v avizovaném termínu?

„Nařídil jsem hlavní líčení na 7. listopadu. Těm, kteří se předvolávají, jsme doručili předvolání. Ti, kteří se vyrozumívají, dostali vyrozumění. A když jsou splněny všechny podmínky pro konání hlavního líčení, tak se hlavní líčení koná,“ říká pro Seznam Zprávy soudce Petr Novák, který má případ na stole.

Soudce má informaci o Cimického hospitalizaci pouze z médií. „Nemůžu se rozhodovat na základě novinového článku. Jakmile budu mít nějaké ověřené informace, tak samozřejmě podle toho budu reagovat. Podstatné je, zda je obžalovaný ve zdravotním stavu, který mu umožňuje účast u hlavního líčení,“ říká Novák.

Soudce pro Seznam Zprávy popsal, jak se situace může vyvíjet.

„Právních variant je velké množství. Uvidíme, co se bude dít. Existuje institut konání hlavního líčení v nepřítomnosti obžalovaného,“ odkazuje soudce na paragraf v trestním řádu.

§ 202 Přítomnost při hlavním líčení

(2) V nepřítomnosti obžalovaného může se hlavní líčení provést, jen když soud má za to, že lze věc spolehlivě rozhodnout a účelu trestního řízení dosáhnout i bez přítomnosti obžalovaného, a přitom

a) obžaloba byla obžalovanému řádně doručena a obžalovaný byl k hlavnímu líčení včas a řádně předvolán a

b) o skutku, který je předmětem obžaloby, byl obžalovaný už některým orgánem činným v trestním řízení vyslechnut a bylo dodrženo ustanovení o zahájení trestního stíhání (§ 160) a obviněný byl upozorněn na možnost prostudovat spis a učinit návrhy na doplnění vyšetřování (§ 166 odst. 1).

Obžalovaný ale může požádat o odročení hlavního líčení.

„Existuje varianta, že si požádají o odročení. Je také varianta, že si požádají o odročení, ale bude shledáno, že obžalovaný je v takovém zdravotním stavu, že se může účastnit hlavního líčení. Těch variant je prostě spousta,“ říká Novák.

Advokát: Informace o stavu pana doktora nemám

Cimického advokát Miroslav Kučerka zatím neví, zda požádá soudce Nováka o odročení.

„To teď nedokážu říct. Bohužel žádné aktuální informace o zdravotním stavu pana doktora Cimického nemám. Pro jeho rodinu je to velice citlivá věc, která s tím soudem nesouvisí. Nejsem s ním v žádném speciálním vztahu, který by mi dával možnost znát jeho zdravotní stav nebo o něm referovat,“ říká Kučerka.

Nemocnice informace o pacientech veřejně nesděluje.

„Ze zákona nemám oprávnění být informována o pacientech, nemohu vám tedy poskytnout informace o žádném pacientovi Ústřední vojenské nemocnice,“ uvedla mluvčí Jitka Zinke.

Svědkyně soud zatím nepředvolal

Proti Cimickému mluví svědectví desítek žen. Podle advokátky Lucie Hrdé, která některé z nich zastupuje, ale soudce tyto svědkyně k prvnímu soudnímu stání nepředvolal.

„Požádali jsme o to, aby nemusely přímo u soudu svědčit. Zatím je nepředvolali,“ říká Hrdá.

Cimický v minulosti vinu odmítl a kritizoval postup policie. Tvrdil, že se hodlá aktivně bránit a že chce dokázat svou nevinu. Zároveň ale prohlásil, že kvůli lékařskému tajemství a respektu k pacientům bude jeho obhajoba neveřejná.

Kauza vypukla před dvěma lety, kdy chtěl prezident Miloš Zeman předat Cimickému státní vyznamenání. Herečka Jana Fabiánová v tu chvíli zveřejnila svoji zkušenost se slavným psychiatrem, čímž spustila lavinu – desítky žen popsaly, jak je slavný psychiatr znásilnil, nebo se o to pokusil.

Proti jeho ocenění se vyslovil i tehdejší premiér Andrej Babiš a Cimický nakonec oznámil, že státní vyznamenání nepřevezme.

Vyšetřovatelé navrhli obžalovat Cimického po roce vyšetřování loni v říjnu. Státní zastupitelství ale po měsíci kauzu vrátilo policistům k došetření. Nařídilo jim, aby se vypořádali s otázkou, zda nejsou některé skutky promlčené. Znovu policie navrhla Cimického obžalovat letos v červnu. Státní zástupce nakonec obžalobu podal letos v srpnu.

Reklama

Doporučované