Hlavní obsah

Jak „orel“ a „krotitelka“ manipulovali stamiliony. Žalobce popsal detaily

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Případ, v němž figuruje obžalovaná Andrea Vrbovská a svědek Tomáš Horáček, bude řešit soud.

Reklama

K soudu míří obžaloba na někdejší ředitelku pražské Fakultní nemocnice Bulovka Andreu Vrbovskou. Jako svědek má vypovídat i její bývalý spolupracovník podnikatel Tomáš Horáček, který ale s žalobcem uzavřel dohodu o vině a trestu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pražský soud začne v polovině září rozplétat případ, který souvisí s ovlivňováním veřejných zakázek v tuzemském zdravotnictví v řádu stovek milionů korun.

Vyšetřovatelé v této kauze nejen zadokumentovali, jak z toho skupina kolem tehdejší šéfky Fakultní nemocnice Bulovka Andrey Vrbovské profitovala. Obžaloba, kterou projedná soud, detailně dokresluje i roli klíčové postavy – podnikatele Tomáše Horáčka.

Horáček na rozdíl od Vrbovské nebude sedět na lavici mezi obžalovanými, ale bude vypovídat jako svědek. A to proto, že v době, kdy byl ve vazbě, se rozhodl spolupracovat s policií. Vyšetřovatelům popsal do té doby neznámé detaily příběhu. Díky tomu nakonec uzavřel se žalobcem dohodu a dostal nižší trest šesti měsíců vězení, které si odseděl už ve vazbě.

Korupční jednání, které je popsané v obžalobě, začali vyšetřovatelé monitorovat v polovině roku 2016. Jak dokládají pořízené odposlechy, vztah dvou hlavních postav této kauzy – Horáčka a Vrbovské – se začal vyvíjet už tři roky předtím.

„Tomáš umí opravdu velký věci,“ rozpovídala se Vrbovská o Horáčkovi v lednu 2017. „On ti klidně vytiskne zlatý mince ze státní tiskovny a budou pravý,“ uvedla podle obžaloby během schůzky, kterou tajně sledovala policie.

Toto setkání se uskutečnilo v Aquapalace Hotel Prague. A vedle Vrbovské na něm byl další obžalovaný podnikatel Daniel Pálek, jehož firma měla jednu ze zakázek – podle policie zmanipulovaných – získat. Vrbovská s ním a dalšími zaměstnanci nemocnice přitom řešila detaily této veřejné soutěže. A během debaty mimo jiné přiznala, že Tomáše Horáčka zná už čtyři roky.

Horáček v nemocnici neměl žádnou oficiální funkci, přesto byl v úzkém kontaktu nejen s Vrbovskou, ale i s dalšími členy vedení. Takže třeba řešil, jak bude vypadat zadávací dokumentace k jednotlivým zakázkám. A jak dokládají odposlechy, šéfka nemocnice mu dávala volnou ruku.

Jejich přátelský vztah dokládá i oslovení, kterými se titulovali. Když se snažila Vrbovská i další zaměstnanci nemocnice skrýt, že při rozhovorech zmiňují právě jméno Tomáše Horáčka, mluvili o něm jako o „orlovi“.

Ale také Vrbovská měla svoji přezdívku. „Dobrý den, doručila Vám paní krotitelka vzkaz?“ psal Horáček den před Vánoci 2016 tehdejšímu náměstkovi nemocnice Františku Novákovi, který se v září také posadí na lavici obžalovaných.

A státní zástupce Zdeněk Matula do obžaloby v této souvislosti poznamenal, že „krotitelka“ je právě Vrbovská, které tak psal Horáček při jejich společné komunikaci.

Obžalovaní v první větvi kauzy Bulovka

  • Andrea Vrbovská, bývalá ředitelka nemocnice, je obžalována kvůli spáchání trestného činu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Žalobce jí navrhuje pět let ve vězení a peněžitý trest ve výši až 5,4 milionu.
  • František Novák, tehdejší náměstek ředitelky nemocnice, je obžalován kvůli spáchání trestného činu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Žalobce mu navrhuje pět let ve vězení a peněžitý trest ve výši až 2,8 milionu.
  • Daniel Pálek, jednatel společnosti TSB, je obžalován kvůli spáchání trestného činu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Žalobce mu navrhuje okolo čtyř roků ve vězení a peněžitý trest ve výši až 2,8 milionu korun.
  • Šárka Kryglová, advokátka, je obžalována za pomoc při spáchání trestného činu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Žalobce jí navrhuje podmínku a peněžitý trest ve výši až 1,2 milionu korun.
  • Kateřina Koláčková, jednatelka společnosti Otidea Admin, je obžalována za pomoc při spáchání trestného činu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Žalobce jí navrhuje podmínku a peněžitý trest ve výši až 700 tisíc korun.
  • Dalimil Jánský, ředitel firmy Green Center, je obžalován kvůli spáchání trestného činu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Žalobce mu navrhuje 3,5 roku ve vězení a peněžitý trest ve výši až 3,15 milionu korun.
  • Marie Nushiová, OSVČ, je obžalována kvůli spáchání trestného činu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Žalobce jí navrhuje 3,5 roku ve vězení a peněžitý trest ve výši až 1,75 milionu korun.
  • Obžalovány byly také firmy TSB, První chráněná dílna a Green Center.

Když se v srpnu 2017 Horáčka ptali novináři, zda má nadstandardní vztah s ředitelkou Vrbovskou, tak to tehdy odmítl. „To je naprostý nesmysl,“ řekl Horáček. V březnu 2018 ho ale už server iRozhlas.cz vyfotil, když šli spolu po nádvoří Pražského hradu na inauguraci tehdejšího prezidenta Miloše Zemana. Horáček tam Vrbovskou přivezl limuzínou.

Tři měsíce poté došlo v jejich v životě ke zvratu, zatkla je a obvinila policie. Oba skončili ve vazbě. Když se však Horáček rozhodl s policií spolupracovat, tak jejich vztah nadobro ochladl.

V obžalobě, kterou bude projednávat Obvodní soud pro Prahu 8, žalobce na více než 200 stranách popisuje ovlivnění dvou zakázek Fakultní nemocnice Bulovka za více než 150 milionů korun. V jednom případě mělo jít na úplatky 7,2 milionu korun.

Horáček, který spolupracoval s vítěznou firmou, podle obžaloby policistům během výslechu řekl, že Vrbovské za podpis smlouvy a následnou realizaci zakázky na úklid nemocnice nabídl částku tři miliony korun.

Vrbovská se k tomu nevyjádřila. Během výslechu nevypovídala a její advokát Ladislav Veselý uvedl, že po celou dobu trestního řízení nebudou na otázky odpovídat. Ani Tomáš Horáček na dotazy Seznam Zpráv nereagoval.

Zakázka stejně nebyla realizována, protože po zatčení Vrbovské ji další ředitel nemocnice zrušil.

V druhém případě figuruje také bývalá Horáčkova firma První chráněná dílna, která svůj byznys založila na zaměstnávání hendikepovaných lidí, díky čemuž mohla soutěžit o veřejné zakázky za zvýhodněných podmínek. Většinu zakázek ale poslala k subdodavatelům (viz. box níže).

Žalobce v této souvislosti popisuje, že První chráněná dílna inkasovala neoprávněně 477 tisíc korun za vybudování automatického vjezdového systému nemocnice. A to přesto, že k realizaci této zakázky nijak nepřispěla.

Andree Vrbovské přitom žalobce navrhuje v obžalobě nejvyšší trest. Chce pro ni pět let ve vězení a peněžitý trest až do výše 5,4 milionu korun.

Byznys Horáčkovy firmy

Podnikatel Tomáš Horáček firmu První chráněná dílna založil již v roce 2008. Byznys založil na zaměstnávání hendikepovaných lidí. Díky tomu mohla firma podle staré legislativy soutěžit o veřejné zakázky za zvýhodněných podmínek. U podlimitních zakázek při hodnocení nabídek měly chráněné dílny patnáctiprocentní zvýhodnění. Horáčkova firma se tak hlásila do všech možných výběrových řízení, ale téměř všechna pak realizoval někdo jiný, a to formou subdodávek. Kromě velkých nemocnic pracovala třeba pro Ministerstvo obrany nebo Úřad vlády. A podle serveru Hlídač státu jen od roku 2014 dostala zakázky za více než 731 milionů korun.

Díky jednomu ze svědectví Horáčka policisté v další větvi této kauzy obvinili i bývalého poslance ODS Marka Šnajdra. Vrbovská přitom dnes pracuje pro firmu Sarkamed, kterou vlastní společnost CABD a ta patří nejspíše právě Šnajdrovi, přestože v rejstříku je uveden někdo jiný. Šnajdr to, že firmu vlastní, potvrdil policii, když vypovídal v jiném případě známém jako Dozimetr.

„Informace k zaměstnancům vzhledem k ochraně osobních údajů neposkytuji, ale obecně lze uvést, že paní doktorka Vrbovská se věnuje své profesi lékařky,“ napsal jednatel CABD Jan Morava, když se ho Seznam Zprávy ptaly na to, co Vrbovská pro firmu Sarkamed dělá.

Reklama

Doporučované