Hlavní obsah

„Je to podezřelé.“ Faráři nechtějí dát lesy za 200 milionů do církevní nadace

Foto: ČTK

Nadaci založil kardinál Dominik Duka (vlevo). Za ekonomiku je zodpovědný generální vikář arcibiskupství Jan Balík (vpravo).

Reklama

Vedení katolické církve vyzvalo faráře, ať do speciální nadace převedou lesy v hodnotě 200 milionů. Někteří odmítli, jiní si to raději nechali nařídit písemně. Bojí se vyvádění majetku.

Článek

Je to půl roku, co farářům v okolí Prahy přišel dopis podepsaný samotným arcibiskupem. Nesl název: Farní lesní pozemky – výzva pro farnosti.

Arcibiskup Jan Graubner v něm kněžím píše, aby farní lesy převedli do majetku vlastnictví Nadace Arietinum založené pro správu církevních majetků. Tak, aby se lesy v hodnotě 200 milionů, často roztříštěné, mohly scelit do velkých ploch a vynášely víc peněz.

Tenhle plán podle zjištění Seznam Zpráv narazil na odpor části farářů, kteří odmítli arcibiskupovu výzvu vyslyšet. Jiní sice poslechli, ale nechali si dát převedení lesů z majetku farností příkazem.

Proč? Někteří faráři, jako správci farního majetku, nevěří zmíněné Nadaci Arietinum, která má být novým vlastníkem lesů. Pochybují, jestli je nadace s římskokatolickou církví skutečně tak pevně svázána, že nemůže dojít k vyvádění majetku.

„Nikdo mě zatím nepřesvědčil, že to nemůže být cesta k tunelování. Možná není. Ale pro mě je to prostě celé podezřelé,“ říká jeden z farářů, s nímž Seznam Zprávy mluvily. Jeho jméno i působiště redakce zná, farář však nechtěl vystupovat veřejně kvůli obavě, že za vyjádření bude potrestaný.

Odpor části kněžích připouští i Jan Balík, generální vikář arcibiskupství, zodpovědný za ekonomiku. Přibližně 35 farností se už podle Balíka zbavilo lesů ve prospěch nadace, další to však dodnes neudělaly. „To bude tak ještě nějakých 25,“ počítá Balík.

Faráři pochybují

Co farářům vadí na Nadaci Arietinum? Nadace vznikla v roce 2020, jejím zakladatelem je podle obchodního rejstříku kardinál Dominik Duka, dnes už bývalý arcibiskup pražský. Členy orgánů pak další lidé z arcibiskupství či církevních kruhů.

Protikorupční spolek Kverulant průběžně zveřejňuje články s pochybnostmi, zda se nejedná, jak píše server, o „soukromou Dukovu nadaci“, přes níž se může vložený církevních majetek časem dostat do soukromých rukou.

Foto: Seznam Zprávy

Červencový dopis arcibiskupa Jana Graubnera: výzva kněžím, ať převedou farní lesy v odhadované hodnotě 200 milionů, do majetku Nadace Arietinum.

„Církev mohla zvolit průhlednější formu. Tedy nějakou formu organizace, která spadá přímo pod ni. A ne takovou, kdy o obrovském majetku rozhoduje úzká skupina lidí,“ myslí si Vojtěch Razima z Kverulantu.

Arcibiskupství říká, že Nadace Arietinum vznikla z jediného důvodu: postupně se do ní soustředí majetek, jenž bude vydělávat peníze například na platy kněžích nebo opravy kostelů. S církví je podle ekonomky arcibiskupství Lindy Dolečkové svázaná tím, že v čele podle stanov vždy stojí arcibiskup - tedy nyní Graubner.

Vložený církevní majetek pak tvoří takzvanou nadační jistinu. To znamená jmění, jež z nadace nelze vyjmout. „Je to majetek, který zůstává stále v rukou církve,“ ujišťuje Dolečková.

Už citovanému faráři, jednomu z těch, kteří se odmítají lesů zbavit, přijdou tyhle pojistky slabé. „S církví je, jak to vidím já, nadace spojená hlavně personálně. Jak si mám být jistý, že se všichni ti lidé ve vedení nadace budou chovat v budoucnu čestně?“ ptá se kněz.

Skupinu farářů podle informací Seznam Zpráv také například znepokojuje, že v oficiální evidenci skutečných majitelů je uvedený Dominik Duka. Nikoli církev.

Vikář Balík to vysvětluje tím, že stejně jako u firem, tak i u nadací se evidence požaduje uvedení koncové fyzické osoby. „My bychom tam dali radši Pánaboha. Ale to by nám neprošlo,“ vtipkuje Balík.

Dejte nám to příkazem

Celkem 1200 hektarů lesů, které chce arcibiskupství převést do nadací, dnes podle vedení církve tvoří různé ostrůvky porostů a malé pozemky se špatným přístupem, například přetnuté cestou. Což je náročné na hospodaření.

Arcibiskupství je už předběžně dohodnuté, že poté, co nadace lesy od farností získá, je smění se státními Lesy ČR za větší celky. A ty pak budou kvůli efektivnějšímu hospodaření přinášet vyšší zisky.

Podle generálního vikáře Balíka měli faráři možnost si předem vyslechnout na společných setkáních přesvědčivé argumenty, proč mají souhlasit s přepsáním vlastníka lesů na nadaci.

Balík uznává, že se našli faráři, kteří nevzdorovali převodu pozemků do nadace. Ale nestačila jim jen arcibiskupova červencová výzva – chtěli mít písemný příkaz, že to mají udělat. „Jinými slovy dostali dopis, že to není zbožné přání, ale co by měli vykonat,“ překládá to Balík.

Podle farářů, pochybujících o smyslu nadace, chtěli mít kolegové krytá záda. „Říkají, že se chtěli pojistit pro případ, že by je za to chtěl někdo v budoucnu popotahovat,“ říká další z duchovních, který si nepřál být jmenován.

Deset milionů z bytů

Faráře znepokojily také texty spolku Kverulant o majetkových přesunech, které se už do nadace uskutečnily. Farnost v Praze-Hostivaři vložila do nadace dva cenné pozemky – pole, avšak podle takzvaného metropolitního plánu určená v budoucnu k zastavění. Nadace je pak směnila s developerem za byty.

Podle spolku Kverulant se arcibiskupství zbavilo pozemků nevýhodně. „Církev mohla počkat, až bude pozemek zastavitelný. A teprve pak se ho zbavit a vydělat mnohem víc,“ míní Razima z Kverulantu.

Podle arcibiskupství to byl naopak výnosný obchod. Za pozemky, oceněné znalcem na 215 milionů, dostala církev 40 bytů na Zličíně v hodnotě 230 milionů. Byty pronajímá, ročně tak získá 10 milionů. Zatímco pozemky v Hostivaři jsou stále ornou půdou.

„Laicky řečeno: pozemek, který farnost solidárně věnovala do nadace pro dobro diecéze, už dnes nese peníze. Kdyby zůstal farnosti, tak tam jen dál leží,“ říká generální vikář Balík.

Poslední výtkou farářů je, že lesy patřily farnostech třeba i sto a více let. Někdy se jedná o majetek, který umírající člověk farnosti odkázal a přál si, aby se na něm hospodařilo. A že je tedy vůči farníkům nespravedlivé jej vkládat do nadace.

Obávají se také, že časem bude chtít pražské arcibiskupství do nadace poslat i farní pole. Podle arcibiskupství se to rozhodně nestane.

Reklama

Související témata:
Linda Dolečková (ekonomka)

Doporučované