Hlavní obsah

Církev najala muže z firmy, v níž „utopila“ 100 milionů

Foto: Shutterstock.com

Katolická církev řeší, jakým způsobem nakládat se svými financemi. Tíží ji zpackané investice do kontroverzních a podezřelých projektů.

Reklama

Olomouckému arcibiskupství uvázlo 100 milionů korun v hroutící se skupině Arca Capital. Její bývalý manažer nyní hanácké diecézi radí, církev spolupracuje i s advokátní kanceláří Havel & Partners.

Článek

Vedení katolické církve se dostalo do prekérní situace. Několik jejích diecézí svěřilo velké peníze do problémových finančních skupin a hrozí, že investované desítky až stovky milionů korun už neuvidí. Církev přitom potřebuje kvůli budoucí ekonomické soběstačnosti co nejlépe zhodnotit zdroje, které v současnosti získává od státu coby náhradu za komunisty ukradený majetek.

Neuralgickým bodem aktuálního finančního dění v katolické církvi je vývoj událostí v olomoucké arcidiecézi. Tamější arcibiskupství vede předseda celostátní České biskupské konference (ČBK) a arcibiskup Jan Graubner. Právě jeho „úřad“ se v uplynulém roce nejvíce spálil, když investoval 100 milionů korun do potápějící se kontroverzní skupiny Arca Capital.

Ta dluží téměř 19 miliard korun a peníze u ní pohledávají dva tisíce věřitelů. Případem se zabývá policie a insolvenční správci. Pokud se celá skupina položí, půjde o jeden z největších krachů od pádu komunismu.

Seznam Zprávy nyní zjistily, že vedení olomoucké arcidiecéze povolalo na pomoc nového ekonoma, který ale v minulosti působil právě v Arce. Radit se pak olomoučtí katoličtí představitelé budou s vlivnou pražskou advokátní kanceláří. Řešení z Hané by posléze mohlo být inspirací i pro ostatní diecéze.

Poradce lidovců

Když Seznam Zprávy koncem minulého roku přinesly zprávu, že Arcibiskupství olomoucké investovalo 100 milionů korun do bortící se skupiny Arca Capital založené Zemanovým sponzorem a prezidentem oceněným podnikatelem Pavolem Krúpou, o několik dnů později arcidiecéze vypověděla služby svému hlavnímu ekonomovi Marku Kovářovi.

Seznam Zprávy zjistily, že novým ekonomem se stal Ondřej Klečka. Blízko má k lidovcům, neboť je součástí poradního týmu národohospodářské komise KDU-ČSL vedené místopředsedou strany Janem Bartoškem.

„Po loňském nákupu krátkodobého investičního instrumentu, kdy se olomoucké arcibiskupství stalo jedním ze stovek podvedených klientů, jsme přijali řadu konkrétních opatření. Ta mají zajistit, aby se podobný omyl vedoucí k finančním ztrátám v budoucnu již nikdy neopakoval. Pozici ekonoma arcibiskupství zastává Ondřej Klečka pouze dočasně a na bázi dobrovolnictví. Pomáhá překlenout období do výběru nového ekonoma a také se podílí na nastavení potřebných procesů a kontrolních mechanismů,“ potvrdil mluvčí arcidiecéze Jiří Gračka.

Klečka má zkušenosti s působením v Evropské centrální bance, v letech 2017 až 2019 však pracoval jako investiční manažer skupiny Arca Capital - tedy té společnosti, u níž má církev obavu, že v ní loni utopila 100 milionů korun. Není Klečka díky své aktuální pozici ekonoma olomouckého arcibiskupství ve střetu zájmů? Církev si to nemyslí. „Pan Klečka se v této záležitosti nijak neangažuje a jeho role na arcibiskupství s ní nikterak nesouvisí,“ uvedl mluvčí Gračka.

Pod lupou advokátů

Hanácká arcidiecéze investovala 100 milionů korun do finančně kolabující skupiny Arca Capital loni na jaře. V té době už přitom prosakovaly informace o sporech mezi jejími vlastníky a manažery a špatné finanční kondici.

Podobně jako Olomouc investovalo do Arca Capital i ostravsko-opavské biskupství, které má ve fondu Arca Capital CEE přes 17 milionů korun, emoce vyvolala i akce českobudějovické diecéze, která získala podíl v kampeličce Artesa navázané na stíhaného podnikatele Františka Savova.

Katolická církev má do roku 2043 získat zhruba 47 miliard korun coby náhradu za komunisty ukradený majetek, který se jí nevrátí. Biskupství tak hledají možnosti, jak s miliony korun zacházet, kde je uložit, jak je zhodnotit. Vedení církve se chce vyvarovat dalších příběhů typu Arca Capital, i to byl jeden z důvodů, proč se obrátilo na největší tuzemskou advokátní kancelář Havel & Partners.

„Navázali jsme spolupráci na základě odbornosti, referencí i důvěry v konkrétní osoby. Očekáváme od nich pomoc při vypracování interního auditu, nastavení procesů včetně kontrolních mechanismů a v oblastech corporate governance a compliance,“ uvedl mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Podle zdrojů blízkých vedení České biskupské konference by se v příštích měsících spolupráce církve s kanceláří vlivného advokáta Jaroslava Havla mohla rozrůst za hranice hanácké metropole. Dotaz na informaci, že nový (dočasný) ekonom Ondřej Klečka přišel na olomoucké arcibiskupství právě na doporučení právníků z Havel & Partners, nechala arcidiecéze bez odpovědi.

Boj o 100 milionů zaparkovaných v Arce arcibiskupství nevzdává. „Činíme veškeré potřebné právní kroky a využijeme všech možností k uspokojení vzniklé škody z nedobytné pohledávky. V tomto směru jsme ve stejném postavení jako všichni ostatní nezajištění věřitelé,“ popsal mluvčí Gračka. Podle něho diecéze posílila pravomoci ekonomické rady, která se zapojí do rozhodování o významných investicích.

„Arcibiskupství zároveň intenzivně pracuje na nové investiční strategii a implementaci řízení rizik. Mimo jiné byl do budoucna bezvýjimečně stanoven zákaz investovat do krátkodobých spekulativních nástrojů. Dalším klíčovým opatřením je široká diverzifikace investic napříč třídami aktiv,“ dodal Gračka.

Zaseknutý Sekyra

Kolem nakládání s církevními penězi je v poslední době rušno. Církev plánovala, že postupně nalije 10,5 miliardy korun do svého nemovitostního podfondu NEKAF.

Seznam Zprávy loni v prosinci informovaly, že v interním výběrovém řízení České biskupské konference na správu fondu zvítězil finančník, developer a filantrop Luděk Sekyra se skupinou Sekyra Group.

Jeho jméno však mezi biskupy rezonovalo, což se nakonec podepsalo pod tím, že ČBK výběrové řízení raději pozastavila.

Možnost vyjednávat o spolupráci s vlivným miliardářem Sekyrou od počátku táhlo právě olomoucké arcibiskupství Jana Graubnera. Proti se naopak stavěla pražská arcidiecéze kardinála Dominika Duky.

Reklama

Doporučované