Hlavní obsah

Korupce v nemocnicích: První obviněný se policistům přiznal

Foto: Radek Nohl, Seznam Zprávy

V korupční kauze kolem rozdělování nemocničních zakázek bylo obviněno celkem deset lidí. Mezi nimi i ředitel ústecké Krajské zdravotní, pod niž patří i Masarykova nemocnice.

Reklama

Jeden z manažerů, který byl obviněn v korupční kauze společně se šéfy nemocnic na Ústecku a v Jihlavě, se policistům přiznal. Bude chtít získat status spolupracujícího obviněného, nebo uzavřít dohodu o vině a trestu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Několik dní poté, co zadrželi a obvinili deset lidí kvůli podezření z korupce při dodávkách do krajských nemocnic, se detektivům z Národní centrály proti organizovanému zločinu první ze stíhaných doznal. A podle informací Seznam Zpráv hodlá usilovat o status spolupracujícího obviněného.

Deset lidí policie na začátku týdne obvinila z ovlivňování veřejných zakázek, aby je získaly předem vybrané firmy. Organizovaná skupina si - jak dále tvrdí policie - následně rozdělovala úplatky ve výši deseti procent z jednotlivých tendrů.

„Můj klient se ke skutku doznal, svého jednání lituje a s policií v plném rozsahu spolupracuje,“ uvedl advokát Radek Ondruš, který obviněného muže zastupuje.

Stíhaný manažer, který se přiznal, má podle informací redakce v kauze spíše okrajovou roli. Takže je otázka, zda může vyšetřovatelům při rozkrytí trestné činnosti více pomoci.

Obviněn je mimo jiné proto, že propojil obviněného podnikatele Tomáše Buriana, jehož policie považuje za hlavní osobu kauzy, se zástupcem odpadkové firmy Marius Pedersen, která poté inkasovala zakázky od Krajské zdravotní. „Jeho vina spočívá v tom, že v případě jedné zakázky pomohl obviněným, aniž by z této pomoci jakkoliv profitoval, což jej bohužel nevyviňuje,“ napsal Ondruš.

Kvůli tomu, že na některé z vyšetřovaných zakázek přitekly dotace z Evropské unie, dozoruje případ Úřad evropského veřejného žalobce.

Jeho mluvčí Paula Telo Alves napsala, že se nemohou vyjadřovat k tomu, jestli s policisty začal zmíněný manažer spolupracovat. „Neodhaluje se totožnost ani se nesdělují žádné podrobnosti o osobách zapojených do vyšetřování,“ napsala Telo Alves.

A podobně se vyjádřil také mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. „K osobním údajům fyzických osob se náš útvar nevyjadřuje,“ uvedl Ibehej.

Jak bylo zmíněno, policie v tomto případě obvinila deset lidí. Pět z nich, včetně dnes už bývalého šéfa nemocniční firmy Krajská zdravotní Petra Malého a ředitele jihlavské nemocnice Lukáše Veleva, skončilo po rozhodnutí ve vazbě.

Policie zadokumentovala, že úplatky si členové této skupiny rozdělovali třeba za dodání zařízení pro laparoskopické operace, endoskopů, defibrilátorů, ventilátorů, operačních stolů nebo chirurgických vrtaček. Škodu, kterou skupina podle podezření způsobila, odhadli vyšetřovatelé zatím na zhruba 25 milionů korun.

Kvůli policejnímu zásahu zastavilo Ministerstvo pro místní rozvoj financování patnácti evropských projektů za 959 milionů korun.

Kauzy Krajské zdravotní

  • V únoru 2024 zadrželi detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu šéfa Krajské zdravotní Petra Malého a jeho obchodního náměstka Pavla Vorala. Policie je podezřívala z braní úplatků při zadávání veřejných zakázek.
  • V roce 2015 skončilo před soudem pět tehdejších manažerů Krajské zdravotní. Byli obžalováni z toho, že v roce 2008 zmanipulovali veřejnou zakázku na nákup zdravotnických přístrojů za 417 milionů. Podle obžaloby způsobili škodu 82 milionů korun. Soudy je ale nakonec zprostily obžaloby.
  • Kvůli pochybením se zakázkami firma opakovaně dostala pokuty a za některé nákupy jí byly odebrány evropské dotace v řádu stovek milionů korun.
  • Před soudem loni skončila také bývalá poradkyně současného hejtmana Vladislava Marschallová. Obžaloba jí kladla za vinu, že si nechala od Krajské zdravotní neoprávněně vyplácet odměny. Soud ji nakonec zprostil obžaloby.

Reklama

Doporučované