Hlavní obsah

Luxusní auta, miliony i vily. Žalobce sáhne na majetek lidí z daňové kauzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Wikipedia, Seznam Zprávy

Policie zajistila luxusní vozy, nemovitosti i peníze na bankovních účtech.

Obžaloba uvádí, jaký majetek byl zajištěn v daňové kauze, ve které byla podle státní zástupkyně způsobena škoda přes 846 milionů. Policejní plomba je na kancelářské budově, vilách i luxusních vozech. Část aut již policie prodala.

Článek

Když státní zástupkyně sepisovala do obžaloby majetek zjištěný v obří daňové kauze kolem Petra Speychala – jednoho z kdysi nejbohatších Čechů –, vydalo to na deset stran.

Na seznamu je čtrnáct nemovitostí, včetně kancelářské budovy v pražské Michli, ze které Speychal úřadoval. Policie navíc zablokovala pětadvacet aut nebo peníze na dvaceti bankovních účtech.

I přes to, jak rozsáhlý majetek byl zajištěn, nedosahuje jeho hodnota do výše škody, kterou podezřelí podle státní zástupkyně Petry Ullrichové způsobili. Žalobkyně ji v obžalobě, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici, vyčíslila na 846 519 850 korun.

V tomto dokumentu, jak Seznam Zprávy už uvedly, popsala činnost skupiny jedenadvaceti lidí, která jde před soud kvůli podezření z daňových úniků souvisejících s obchody společnosti ČKD Praha DIZ. Zároveň žalobkyně navrhla, aby tři hlavní obžalovaní přišli o svůj majetek – vedle Petra Speychala jde o jeho nejbližšího spolupracovníka Petra Gregora a bývalou finanční ředitelku ČKD Soňu Vladařovou.

Speychal by tak v případě, že bude k tomuto trestu pravomocně odsouzen, měl přijít nejméně o 8,8 milionu korun na sedmi bankovních účtech.

Žalobkyně navíc chce, aby státu propadla budova, která patří firmě Sychrov Real, jejímž majitelem je podle evidence vlastníků britský občan Nicholas Peter Cronin. Podle obžaloby má však Speychal k této společnosti přímý vztah.

Právě v této třípatrové kancelářské budově Petr Speychal pořádal pravidelné porady. Navíc sem, jak uvedla žalobkyně, čtyři členové organizované skupiny postupně nanosili přes 832 milionů korun v hotovosti. Tyto peníze vybrali podle obžaloby z bankovních účtů firem, které Speychal skrytě vlastnil.

„Vybranou finanční hotovost obvinění dopravili do areálu, kde ji předali Petru Gregorovi, případně Petru Speychalovi nebo dalším členům organizované zločinecké skupiny,“ popsala v obžalobě státní zástupkyně Ullrichová, podle níž Speychal ještě podstatnou část z těchto peněz skryl.

+4

Advokát Josef Monsport, který Speychala zastupuje, není návrhem žalobkyně, aby budova státu propadla, překvapen.

„Ta nemovitost je blokována už roky, a pokud žalobkyně tvrdí, že patří panu Speychalovi, a současně (tvrdí) enormní škodu, má to z jejího pohledu logiku. Nicméně i zde je základem pro takové rozhodnutí prokázání viny nebo neviny,“ napsal Monsport.

Petr Speychal přitom od počátku vinu odmítá a jeho advokát ještě doplnil, že proti jeho klientovi nemají vyšetřovatelé dostatek důkazů.

Po luxusních autech se pátrá

Policie zajistila také sedmnáct aut, která byla napsaná na firmu R.P.B.A. Invest. Jejím vlastníkem je podle registru konečných majitelů už zmíněný Nicholas Peter Cronin.

Osm ze sedmnácti aut už policie v dražbě prodala. Nejvíce, přes 1,93 milionu, získala za automobil značky Porsche Panamera 4S. Po dalších devíti autech - třeba po Porsche 911 Turbo nebo Rolls Royce Phantom Coupé - policie vyhlásila celostátní pátrání.

Policisté už vydražili také auto a motocykl, který dříve vlastnil další obžalovaný advokát Pavel Kačírek. Seznam Zprávám řekl, že motorová vozidla prodali podle jeho názoru pod cenou. „Land Rover jsem koupil za dva miliony korun, za rok a půl jsem najel 35 tisíc kilometrů a oni ho prodali za 850 tisíc. Podobná auta se přitom nabízela za cenu okolo 1,6 milionu,“ řekl Kačírek.

Za příliš nízkou cenu pak policie podle Kačírka prodala i motocykl Yamaha, který byl podle něho téměř nový a měl najeto jen zhruba pět set kilometrů. Nový majitel motocykl v dražbě získal za 181 tisíc korun. „Kdyby mě soud zprostil obžaloby, tak mi ty peníze vydají,“ připomněl obžalovaný Pavel Kačírek.

Rozsáhlý majetek má zajištěný také bývalý ředitel ČKD Praha DIZ Robert Wolf.

Policejní plombu má na svém rodinném domě nebo bytovém domě v Brně. Policie navíc už prodala celkově za 1,054 milionu korun dva jeho automobily značky Volvo XCZ7 a Ford Mustang. A navíc po motocyklu Suzuki DL 1000 ještě policisté pátrají. Wolf uvedl, že neexistuje jediný důkaz, který by dokládal, že by se dopustil trestné činnosti.

Zda však bude skupina odsouzena, se rozhodne nejdříve příští rok. Pražský městský soud se začne tímto případem zabývat letos v září.

Jaké tresty chce obžaloba pro hlavní aktéry kauzy?

  • Petr Speychal: návrh trestu 12,5 roku vězení, propadnutí majetku, desetiletý zákaz působení v obchodních společnostech. Speychal vinu odmítl. Odmítl, že by zločineckou skupinu organizoval nebo že by dalším obžalovaným dával pokyny.
  • Petr Gregor: návrh trestu 12,5 roku vězení, propadnutí majetku, desetiletý zákaz působení v obchodních společnostech. Gregor nejdříve svoji vinu odmítl. Po ukončení vyšetřování však podle obžaloby poslal policii prohlášení, v němž vzal prakticky veškerou zodpovědnost za trestnou činnost na sebe.
  • Soňa Vladařová: návrh trestu 11 let vězení, propadnutí majetku, desetiletý zákaz působení v obchodních společnostech. Vladařová vinu odmítá. Pro Seznam Zprávy se k podané obžalobě nechtěla vyjadřovat.
  • Robert Wolf: návrh trestu 10,5 roku vězení, peněžitý trest ve výši 15 milionů korun, desetiletý zákaz působení v obchodních společnostech. Wolf uvedl, že neexistuje jediný důkaz, který by dokládal, že by se dopustil trestné činnosti.
  • Vlastimil Ouřada: návrh trestu 10,5 roku vězení, peněžitý trest ve výši 10 milionů korun, desetiletý zákaz působení v obchodních společnostech. Ouřada nejprve uvedl, že informace v obvinění pro něho byly zcela nové. Později při výslechu mluvil o tom, že se ve firmě nedělo nic nestandardního.
  • Karel Kloboučník: návrh trestu 10 let vězení, peněžitý trest ve výši 5 milionů korun, pětiletý zákaz působení v obchodních společnostech. Kloboučník opakovaně popřel to, co je mu kladeno za vinu.

Doporučované