Hlavní obsah

Mám radost, napsal Babiš. Soud zopakoval, že mu vinu nelze prokázat

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Výraz Andreje Babiše ve chvíli, kdy přišel ve středu k soudu. Že by měl padnou jiný než osvobozující verdikt, se nejspíš neobával.

Reklama

Během jediného dne probíhalo u pražského městského soudu jednání v kauze Čapí hnízdo. Vypovídali svědci, zazněly závěrečné řeči a nakonec soudce Jan Šott vyhlásil rozsudek. A znovu řekl, že je poslanec ANO Andrej Babiš nevinný.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš byl ve středu už podruhé nepravomocně zproštěn obžaloby, že se při žádosti o veřejnou podporu pro projekt Farmy Čapí hnízdo dopustil napomáhání dotačnímu podvodu.

Stejný verdikt padl pro bývalou manažerku z Agrofertu Janu Nagyovou, která je obžalována ze spáchání dotačního podvodu a shodou okolností nedávno také vstoupila od politiky – stala se kandidátkou hnutí ANO do Evropského parlamentu.

Zatímco v prvním kole procesu se k osvobozujícímu verdiktu dostával soudce Jan Šott přes 16 jednacích dní rozložených do čtyř měsíců, na druhé zproštění Babiše a Nagyové mu stačil jeden den – přestože původně měl soudní síň na Městském soudu v Praze zamluvenu na dva.

Že by verdikt mohl dopadnout jinak než loni v lednu, ani expertní komentátoři Babišova procesu neočekávali.

„Nemyslím si, že by mělo dojít k radikálnější změně rozsudku,“ řekl Seznam Zprávám předem třeba advokát Jiří Kučera, který projednávání Čapího hnízda u soudu dlouhodobě sleduje a komentuje. „Odvolací soud věc vrátil prvoinstančnímu soudu hlavně proto, aby ji doplnil z hlediska důkazů a aby v případě dalšího odvolání už mohl rozhodnout sám,“ dodal na vysvětlenou k tomu, co se ve středu u soudu mohlo odehrát.

Osvobození nejspíš nepřekvapilo ani Andreje Babiše. „Mám radost,“ komentoval ho na sociální síti X, ačkoli na vyhlášení rozsudku si v soudní síni nepočkal. A stejně se pro Seznam Zprávy vyjádřila i Nagyová.

I když žalobce Jaroslav Šaroch po vynesení dalšího osvobozujícího verdiktu hned neřekl, že se opět odvolá, a zahalil se do obvyklé formulace, že si ponechává lhůtu na rozhodnutí, až dostane zdůvodnění rozsudku písemně, těžko si nyní představit, že by to neudělal.

Už proto, že ve středu u soudu navrhl pro Babiše a Nagyovou stejný trest, jako loni v lednu: tříleté vězení s podmíněným odkladem na pět let. U Babiše pak ještě pokutu 10 milionů korun, u Nagyové 500 tisíc korun.

„Je zcela evidentní, že došlo k účelovému vyvedení firmy. Oba obžalovaní naplnili skutkové znaky trestného činu,“ řekl žalobce Šaroch.

Znalci a manažer

Než nařídil závěrečně řeči a vynesl rozsudek, pozval soudce Jan Šott na středeční dopoledne tři svědky – dva znalce a k nim bývalého manažera z holdingu Agrofert – konkrétně z firmy, z jejíhož prostředí se zrodila Farma Čapí hnízdo.

Bývalý manažer Tomáš Kohoutek, který podle obchodního rejstříku v minulosti působil ve více než deseti firmách patřících do Babišova holdingu Agrofert, mnoho nového nesdělil. I proto, že řekl, že po letech se na věci, které by zajímaly soud, těžko rozpomíná.

Podle znalce Jaroslava Šantrůčka byla Farma Čapí hnízdo v době žádosti o dotaci malým podnikem, další znalec Jan Hálek pak uvedl, že Farma Čapí hnízdo nebyla bez spojení s velkým Agrofertem životaschopná.

„Farma Čapí hnízdo nebyla schopná samostatně projekt realizovat,“ řekl soudu znalec Hálek, který se stejně jako minule stal terčem nátlaku samotného Babiše i obhajoby, která se ho už v soudní síni pokoušela znevěrohodnit – například tvrzením, že Hálkův znalecký ústav „nemá licenci“.

„Dělá posudky na objednávky,“ uvedl pak na soudní chodbě Babiš, který při prvním kole procesu o Hálkovi vykřikoval, že je „podvodník“.

Od soudu obrazem:

+11

Nic to neprokazuje

Soudce Jan Šott měl podle odvolacího vrchního soudu ve středu odpovědět na dvě klíčové otázky: 1. Zda byl při žádosti o dotaci na Čapí hnízdo spáchán trestný čin. 2. A pokud ano, tak jestli obžalovaní věděli, že o dotaci nemohou žádat, protože nesplňují podmínky, a uvedli úmyslně dotační úřad v omyl.

Soudce Šott však uvedl, že tohle ani ve středu při druhém projednávání případu prokázáno nebylo.

A to přesto, že při odůvodňování rozsudku vznesl k postupu při zrodu firmy Farma Čapí hnízdo, při získávání dotace a kolem napojení na Agrofert, řadu pochybností.

Farma Čapí hnízdo by bez pomoci Agrofertu například podle soudce nikdy nezískala úvěr a nemohla by fungovat. „Měla by nulovou šanci na úspěch,“ řekl soudce.

K tomu, že se Vrchní soud pozastavil nad tím, že Andrej Babiš za koupi společnosti Farma Čapí hnízdo zaplatil až poté, co byla dotace schválena, soudce Jan Šott dodal důležitou větu: „Nic to neprokazuje.“

Jak rychlé bude další pokračování Babišova případu, může soudce významně ovlivnit. Jak bylo zmíněno, žalobce i obhajoba dali najevo, že další postup – odvolání ano, či ne – rozhodnou, až dostanou zdůvodnění středečního rozsudku písemně.

Loni po lednovém verdiktu soudce tento dokument sepisoval tři měsíce. Teď slíbil, že to bude trvat kratší dobu. „Pokud mi to dovolí psychický a zdravotní stav, tak by to mělo trvat kratší dobu,“ řekl Šott na dotaz Seznam Zpráv.

Reklama

Doporučované