Hlavní obsah

Metrostav přiznal vinu v korupční kauze hejtmana Půty

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Hejtman Martin Půta je stíhán za úplatek od roku 2014. Soud se táhne už od prosince 2018.

Reklama

Stavební firma uzavřela se žalobcem dohodu o vině a trestu. Ještě ji musí schválit soud. Hejtman Půta v reakci na to zopakoval, že se ničeho nezákonného nedopustil. „Případná změna stanoviska třetí strany na tom ni nemění.“

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Firma Metrostav, obžalovaná v korupčním případu libereckého hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj), uzavřela podle zjištění Seznam Zpráv se státním zástupcem dohodu o vině a trestu.

Znamená to, že se společnost přiznala k trestnému činu a souhlasila s postihem. Dohodu, která se kromě Metrostavu vztahuje také na jeho dceřinou firmu Metrostav Infrastructure, teď musí ještě schválit soud.

„Státní zástupce uzavřel dohody o vině a trestu se společností Metrostav, a. s., a Metrostav Infrastructure, a. s., které byly předloženy s návrhem na jejich schválení příslušnému krajskému soudu. O těchto návrzích dosud nebylo nerozhodnuto,“ potvrdila Kateřina Doušová, náměstkyně krajské státní zástupkyně v Ústí nad Labem.

Metrostav uzavření dohody nechtěl komentovat. „Vzhledem k tomu, že tato trestní kauza stále probíhá, tak se nebudeme k této věci jakkoliv blíže vyjadřovat,“ reagoval mluvčí společnosti Radim Mana.

Hejtman: Nic nevím

Případ se týká podezření z úplatků a ze zneužívání evropských dotací souvisejících s projektem obecně prospěšné společnosti, která chtěla za 100 milionů vybudovat centrum geotermální energie pro občany. Součástí byla i oprava kostela sv. Máří Magdalény, na kterou mělo jít 55 milionů.

Podle obžaloby Půta ovlivňoval rozhodnutí takzvané regionální rady, jež o přidělení dotace rozhodovala a projekt původně považovala za rizikový. A za to si hejtman Půta podle policie nechal slíbit 830 tisíc od zástupců Metrostavu, který měl opravu kostela dělat.

Celkem 530 tisíc pak také podle závěru policejního vyšetřování dostal. Půta tak teoreticky může jít na deset let do vězení.

Z aktuálního stručného vyjádření státního zastupitelství o uzavření dohody není zřejmé, co přesně přiznání Metrostavu pro Půtu a jeho obhajobu znamená.

A neví to ani hejtman, pro něhož kauza začala obviněním už v roce 2014, před soudy se projednává od roku 2018, avšak stále nemá pravomocný rozsudek.

„O vámi uvedené informaci nic nevím. Ničeho nezákonného jsem se nedopustil a jakákoli případná změna stanoviska třetí strany na tom nic nezmění. To platilo stejně v roce 2014, tak i teď, devět let od začátku této kauzy, která rozhodně není výkladní skříní české spravedlnosti,“ prohlásil Půta pro Seznam Zprávy.

Jeden politik se už přiznal

Obžaloba tvrdí, že úplatek Půtovi slíbili dva manažeři Metrostavu – Jan Petráň a Jaroslav Stuchlík, který už v roce 2019 zemřel.

Se zástupci Metrostavu se Půta scházel za tajného dohledu policie na benzinové pumpě. Kdy a kde měl hejtman převzít peníze, ale obžaloba neupřesňuje. Při domovních prohlídkách však detektivové našli u manažera Metrostavu tabulku s částkami a také přiřazení, pro koho jsou určeny. Půta měl podle obžaloby v tabulce přezdívku „Nejvyšší“.

Manažeři Metrostavu před soudem popřeli, že Půtu uplatili.

Když se hejtmana Lidové noviny ptaly, proč se s manažery stavební firmy scházel na benzince Shell, odpověděl v roce 2014 stručně: „Protože jsem blbec. Co k tomu mohu říci,“ řekl Půta s tím, že oba dlouho znal. A čerpací stanici měl na cestě do práce.

Už v roce 2022 se přiznal další obžalovaný Jiří Zeronik, bývalý politik ODS, který stál za projektem geotermálního centra. Před soudem podle serveru Náš Liberec vypověděl, že měl právě od Metrostavu obdržet šest milionů – za to, že firma vyhraje zmanipulovanou soutěž na opravu kostela sv. Máří Magdalény.

Zeronik za to dostal pravomocně 18 měsíců podmíněně plus pokutu 400 tisíc korun.

Metrostavu od předloňska běží tříletý trest zákazu účastnit se veřejných zakázek. Dostal ho za uplácení středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha (ČSSD). Pokutu 35 milionů dostal loni za machinace při opravě hotelu v Chrudimi, rovněž podpořené z unijních peněz.

Reklama

Doporučované