Hlavní obsah

Michal Hašek je zpět na vnitru, stal se komisařem

Foto: Seznam Zprávy

Michal Hašek, bývalý hejtman za ČSSD a nyní zkušební komisař Ministerstva vnitra.

Reklama

Kariéra bývalého jihomoravského hejtmana Michala Haška pokračuje na postu komisaře, který zkouší úředníky a spolurozhoduje o jejich postupu. Hašek je zároveň předsedou jihomoravské buňky proruské strany PRO Jindřicha Rajchla.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ještě než se po volbách ujal vlády kabinet Petra Fialy, odešel Michal Hašek v tichosti z postu politického náměstka ministra vnitra, kam ho dosadil ministr a sociální demokrat Jan Hamáček.

Jak však Seznam Zprávy nyní zjistily, Hašek se na vnitro - už za ministra Víta Rakušana (STAN) - vrátil. Stal se zde zkušebním komisařem a lektorem úředníků.

„JUDr. Hašek byl zařazen do seznamu odborníků na obecnou část ZOZ dne 18. 1. 2022,“ potvrdila redakci mluvčí Ministerstva vnitra Hana Malá.

Znamená to, že funkcionář proruské strany PRO a aktér řady kauz - od neexistující mluvčí přes zpochybněné studium doktora práv až po přátelení se s Putinovými motorkáři - teď spolurozhoduje o tom, zda úředníci na krajských a obecních úřadech dostanou zkoušku zvláštní odborné způsobilosti, která rozvíjí jejich kariéru. Umožňuje jim rozhodovat například o pokutách pro řidiče, stavebních povoleních či ochraně dětí.

„Na jejím úspěšném složení závisí vaše další pracovní uplatnění, a tak zkouška ovlivňuje nejenom váš pracovní, ale i soukromý život,“ píše v příručce pro uchazeče ředitelka Institutu pro veřejnou správu Anna Doležalová.

Dlouholetá praxe ve veřejné správě

Právě Ministerstvo vnitra, pod které jmenovaný institut spadá, sestavuje seznam desítek odborníků, kteří úředníky zkoušejí. Seznam Zprávy se snažily u resortu zjistit, kdo přesně a na základě jakých kritérií rozhodl, že Michal Hašek zkušebním komisařem bude.

Ministerstvo se ale přímé odpovědi vyhnulo. „Osoby se do seznamu odborníků zařazují na základě jejich profesního zaměření, dosaženého vzdělání, praxe za posledních 10 let a zkušeností s lektorskou nebo zkušební činností,“ řekla mluvčí ministerstva Hana Malá.

Samotný Michal Hašek jako svoji kvalifikaci pro zkušebního komisaře podtrhuje svou dlouhou praxi ve veřejné správě. „Úroveň obec, kraj, ústřední státní správa, dále zkušenost v legislativním procesu. Právnické vzdělání Masarykova univerzita Brno,“ řekl bývalý hejtman s tím, že vedl pro úředníky už desítky přednášek a lekcí.

Podle statistiky samotného vnitra za dva roky jako zkušební komisař zasedal v celkem 42 zkušebních komisích, které jsou tříčlenné. A zkoušel 362 úředníků.

Vnitro: PRO šíří ruskou propagandu

Jinak Michal Hašek v Brně působí jako advokát a zároveň se pokouší vrátit do politiky. Předsedou jihomoravské organizace strany PRO se stal letos v lednu.

Ani blízká spolupráce s předsedou PRO Jindřichem Rajchlem, u něhož samo Ministerstvo vnitra - přesněji jeho Centrum proti hybridním hrozbám - upozorňuje, že je známý šířením dezinformací a kremelské propagandy, Haška pro výkon zkušebního komisaře v očích resortu nediskvalifikuje.

„Politická kritéria se nesledují,“ komentovala připomínku Haškova politického působení a členství ve zkušebních komisích mluvčí vnitra Hana Malá.

„Politiku při výuce ani zkoušení neřeším,“ glosuje pak své politické angažmá Hašek, který za Rajchlovu stranu PRO usiluje o kandidaturu do Evropského parlamentu.

Reklama

Doporučované