Hlavní obsah

Je nesvéprávný, rozhodla soudkyně o Redlovi. Její manžel s ním byl ve stejné firmě

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Zlínského podnikatele Michala Redla propustili v září z vazby, v níž strávil tři měsíce kvůli obvinění z korupce při zakázkách pražského dopravního podniku.

Reklama

EXKLUZIVNĚ. Ve stejné době, kdy plzeňská soudkyně Chaloupková rozhodla, že zlínský podnikatel je částečně nesvéprávný, vedl její manžel konkurz firmy. Podle policie tuto firmu Redl tuneloval.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zlínský podnikatel Michal Redl měl od roku 2008 klid od svých starých případů, kvůli nimž mohl jako spolupracovník Radovana Krejčíře skončit na dlouhá léta ve vězení.

Ten klid mu zajistilo rozhodnutí plzeňské soudkyně Vlasty Chaloupkové, která rozhodla, že je kvůli duševní nemoci částečně nesvéprávný. Že jeho zdravotní stav není tak vážný, vyšlo najevo až letos, když byl Redl policií označen jako hlava organizované skupiny vybírající úplatky v pražském dopravním podniku.

Seznam Zprávy nyní zjistily nové okolnosti, za nichž dávný verdikt chránící Redla před zákonem padl.

Redakce vypátrala a ověřila, že kolem 14 let starého rozhodnutí jsou těsné osobní vazby a že od soudkyně Chaloupkové vede přímá linka k lidem v podnikatelově okolí.

Manžel soudkyně Bedřich Chaloupka totiž působil v roce 2008 jako konkurzní správce společnosti Technology Leasing, za jejíž tunelování chtěli detektivové poslat Redla před soud.

Fakt, že právě verdikt jeho manželky-soudkyně to znemožnil, označuje Chaloupka za pouhou shodu okolností.

„Obrovská náhoda,“ říká bývalý konkurzní správce tunelované firmy na otázku, jak se stalo, že on i manželka řešili ve stejné době právě Redlovy případy.

„Já to teď od vás slyším prvně,“ podivil se po 14 letech Bedřich Chaloupka nad tím, že s manželkou měli souběžně v rukou dluhy po vytunelované Technology Leasing a osud člověka, který za ně mohl být souzen.

A Redl? O nesvéprávnosti, kterou mu mimochodem soudy nedávným verdiktem zase vzaly, nechtěl vůbec mluvit.

„Nemám čas. Děkuju vám,“ položil telefon, jakmile uslyšel, že mu volá reportér Seznam Zpráv.

Soudkyně si už nepamatuje

Bedřich Chaloupka se dostal ke konkurzu Technology Leasing záhy po jejím bankrotu.

Společnost zkrachovala podle policejního vyšetřování poté, co z ní známý mafián Radovan Krejčíř s pomocí tehdy pětadvacetiletého Redla vytáhli peníze pomocí fiktivních bankovních úvěrů (více v infoboxu „Krejčíř, Redl a vytunelovaná firma“).

Soud jí proto v roce 2003 určil konkurzního správce. Ten však vzápětí zemřel a případ po něm dostal Chaloupka. Konkurz vedl dalších pět let.

Krejčíř, Redl a vytunelovaná firma

Společnost Technology Leasing ovládal na přelomu tisíciletí podnikatel Radovan Krejčíř. Podle pozdějšího verdiktu soudu ji vytuneloval: firma si půjčila od banky 38 milionů, jež pak utratila za fiktivní obchody prostřednictvím nastrčených lidí. Tak aby peníze skončily u Křejčíře. „…V součinnosti s Michalem Redlem svými pokyny a instrukcemi řídil vyvádění finančních prostředků z bankovních účtů,“ citoval nedávno z rozsudku server iRozhlas. I z vyšetřovací vazby Krejčíř ještě Redla pomocí dopisů instruoval, ať dál vytahuje tajně z firmy peníze v hotovosti.

Krejčíř později dostal osm let vězení. A to v nepřítomnosti, protože uprchl do Jižní Afriky. Redla zachránila údajná duševní porucha. Nejprve státní zástupkyně v roce 2007 přerušila Redlovo stíhání. A rok na to plzeňská soudkyně Vlasta Chaloupková rozhodla, že je Redl částečně nesvéprávný.

Seznam Zprávám Bedřich Chaloupka řekl, že Michala Redla osobně nezná.

„V Technology Leasing byl Krejčíř, to ano. To samozřejmě vím. Ale Redla jsem tam nikde neviděl,“ prohlásil Chaloupka. Dodal, že o Redlovi a jeho nesvéprávnosti se nebavili ani doma s manželkou soudkyní – ani když vypukla letos kauza dopravního podniku.

Bývalá Redlova soudkyně Vlasta Chaloupková, která až do odchodu do penze pracovala na opatrovnickém úseku Okresního soudu Plzeň–město, je už několik let v důchodu. Seznam Zprávám se nepodařilo s ní spojit a na přímo jí položit dotazy. Manžel Bedřich Chaloupka slíbil, že se ženy zeptá, zda má zájem odpovědět, avšak později se ozval, že se manželka už na nic kolem Redla a řízení o nesvéprávnosti nepamatuje.

Začalo to ve Valtické ulici

Postava Bedřicha Chaloupky se však objevuje i v nalezené odpovědi na jednu z největších nesrovnalostí, které se kolem Redlovy nesvéprávnosti řeší. Jde o to, jak se stalo, že věc celoživotního obyvatele Zlína řešil soud ve 390 kilometrů vzdálené Plzni.

Foto: Seznam Zprávy

V obchodním rejstříku je uložené rozhodnutí o jmenování Bedřicha Chaloupky konkurzním správcem firmy Technology Leasing.

Redl si v roce 2008 přihlásil v tomto městě bydliště a úředně se stal obyvatelem Plzně a jeho případ se nesvéprávností a ustanovením opatrovníka (člověka, který za něj bude vyřizovat například věci na úřadech a starat se mu o peníze) spadl právě pod Okresní soud Plzeň–město, to už je známo.

Seznam Zprávy však při svém pátrání narazily na další podezřelou okolnost: Redl si bydliště přihlásil do nově postaveného řadového domu ve Valtické ulici. Tahle adresa v klidné čtvrti na okraji Plzně byla dosud ve spojení s ním neznámá. Redl ji nikdy neuváděl v žádné veřejné databázi.

V obchodním rejstříku od roku 2016 uváděl další plzeňskou adresu trvalého bydliště – v ulici Na Roudné, opět v řadovém domku. A dům ve Valtické ulici stejně jako dům v ulici Na Roudné patřily v inkriminované době vždy podnikateli Miloslavu Kužílkovi.

Foto: Mapy.cz

Od roku 2016 uváděl Michal Redl trvalou adresu v ulici Na Roudné v Plzni. Dům patří místnímu podnikateli v realitách Miloslavu Kužílkovi a je zde i sídlo jeho firmy. Dům ve Valtické, kam se Redl přihlásil v roce 2008, už má jinou majitelku.

Jak redakce zjistila, Miloslav Kužílek seděl v Plzni ve vedení tamní pobočky Hospodářské komory a odtud se znají s Bedřichem Chaloupkou. V devadesátých letech byli také jednateli stejné firmy.

„Vím, o koho se jedná, jistě,“ potvrdil vztahy s Kužílkem Chaloupka.

Jeho známý však nemá chuť na otázky o Redlovi odpovídat. „Já jsem, prosím vás, realitní kancelář,“ prohlásil Kužílek poté, co padla otázka, proč k sobě Redla přihlásil.

Kam svou odpovědí mířil – tedy jakou má jeho nemovitostní byznys souvislost s Redlovým trvalým bydlištěm –, už nevysvětlil.

„Nebudu odpovídat. Na shledanou,“ ukončil telefonát po další otázce, jestli se s Michalem Redlem osobně zná.

Foto: Seznam Zprávy

Vztahy kolem Michala Redla a jeho plzeňských osudů.

Znalci byli z univerzity

Na propojení: Michal Redl – soudkyně Vlasta Chaloupková – manžel Bedřich Chaloupka – známý a ubytovatel Miloslav Kužílek – narazili podle informací Seznam Zpráv i detektivové, když rozplétali korupční případ s názvem Dozimetr v Dopravním podniku Praha.

Jde však zřejmě jen o dílek do skládačky silných policejních podezření, že Michal Redl duševní nemoc v roce 2008 jen hrál. Nikoli o tvrdý důkaz, že opatrovnické řízení bylo tehdy zmanipulované.

Už rok před tím státní zástupkyně Petra Pavlánová Redlovi přerušila stíhání – také kvůli zdraví.

Kauza Dozimetr na Seznam Zprávách

Korupční případ bývalého pražského politika Petra Hlubučka (STAN) a podnikatele Michala Redla.

Redl byl sice v době, kdy podle policie pomáhal Krejčířovi s úvěrovými podvody, zdravotně v pořádku, pak ale u něj podle lékařů propukly opakované stavy dlouhodobého smutku a těžké beznaděje.

„V současné době u něj (Redla, pozn. red.) byla zjištěna a diagnostikována periodická depresivní porucha, v jejímž důsledku není obviněný schopen plnohodnotné účasti na trestním řízení a není ani schopen plně chápat význam případného trestu,“ napsala žalobkyně Pavlánová do usnesení, které bylo prvním krokem k Redlově mnohaleté beztrestnosti. Tím dalším se následujícího roku stalo právě rozhodnutí plzeňské soudkyně Chaloupkové, která Redlovi částečně omezila svéprávnost.

Žalobkyně Pavlánová vycházela ze dvou lékařských posudků vypracovaných znalci, které si zvolila policie – nikoli sám Redl nebo jeho obhájce.

Na dvou znalcích z lékařské fakulty stál také verdikt plzeňské soudkyně Chaloupkové. Není jasné, jestli jde o tytéž znalce, kteří pracovali pro policii. Seznam Zprávy si usnesení žalobkyně i plzeňského soudu vyžádaly podle informačního zákona, citlivé pasáže jsou v nich však začerněny – včetně jmen znalců.

V následujících letech pak plzeňský soud (už ne soudkyně Chaloupková, ale její kolegyně) Redlův stav pravidelně přezkoumávaly, naposledy dokonce v květnu letošního roku, měsíc před Redlovým zatčením. A vždy s odkazem na znalecké posudky potvrdily, že se jeho stav nelepší.

Redlovu nesvéprávnost, která ho chránila před vězením a stíháním, ale kdy se také například nesměl bez svolení soudu oženit, koupit nemovitost a s penězi směl nakládat sám jen do částky 75 tisíc, na podzim zrušil nadřízený Krajský soud v Plzni.

Nešlo o to, že by Redl vyléčil – jednalo se o formální nesrovnalost: okresní soud jen v květnu překročil lhůtu, v níž měl o prodloužení nesvéprávnosti rozhodnout.

Minulý týden pak poslali Redlovi příbuzní podle České televize soudu podnět, ať znovu svéprávnost omezí – hned na dalších pět let. Je pravděpodobné, že státní zastupitelství, které vyšetřování korupční kauzy v dopravním podniku dozoruje, tomu bude všemi prostředky bránit.

Foto: Seznam Zprávy

Rok 2008: plzeňská soudkyně Vlasta Chaloupková vydává první rozhodnutí o omezení svéprávnosti Michala Redla.

V posledních dvou letech, než byly vznesena obvinění v kauze Dozimetr, policisté Michala Redla dva roky skrytě sledovali, namontovali mu tajně mikrofony do konspiračního bytu v centru Prahy a i díky tomu jej popisují jako klíčového organizátora korupce.

Redl podle policistů dosazoval své lidi do funkcí v dopravním podniku, plánoval, z jakých zakázek potečou úplatky a rozděloval je mezi ostatní členy skupiny. Detektivové říkají, že je vyloučené, aby takhle promyšleně jednal člověk, jenž zároveň není zcela svéprávný.

„Byly zaznamenány desítky telefonních hovorů Michala Redla, které svědčí o tom, že fakticky vykonával podnikatelskou činnost spojenou s nákupem a prodejem nemovitostí v řádech desítek a stovek milionů korun. V této souvislosti komunikoval s advokáty, bankéři či vrcholnými zástupci nadnárodních společností. Žádná z osob, se kterými Michal Redl jednal, neprojevila pochybnosti o jeho duševním stavu,“ napsali detektivové do usnesení o zahájení trestního stíhání v kauze dopravního podniku.

Operace Dozimetr

Ve středu 15. června ráno spustili detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu rozsáhlou akci. Na desítkách míst v Praze i ve Středočeském kraji zatýkali podezřelé, prohledávali jejich kanceláře a důkazy hledali i v soukromí. Akce Dozimetr, jak ji popsali policisté v dokumentech, rozkryla skupinu politiků, manažerů a lobbistů, kteří ovlivňovali veřejné zakázky i chod veřejných firem – především pražského dopravního podniku. Vyšetřování otřáslo i politickou scénou, padl kvůli němu ministr školství a na hraně se ocitlo vládní hnutí Starostové a nezávislí.

Reklama

Doporučované