Hlavní obsah

„Odpověď je ne.“ Fiala by Zemanovu abolici pro Babiše nepodepsal

Foto: EU2022.cz

Premiér Petr Fiala (ODS)

Reklama

Pokud by prezident Miloš Zeman udělil Andreji Babišovi abolici, premiér Petr Fiala by ji nepodepsal. Předseda ODS zároveň uvedl, že z Hradu jej kvůli tomu nikdo nekontaktoval.

Článek

Premiér Petr Fiala (ODS) po návratu z ostřelované Ukrajiny vyloučil, že by jeho předchůdce a kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) mohl získat v případu Čapího hnízda abolici. Jejím účinkem by bylo přerušení Babišova trestního stíhání v dotační kauze.

Šéf ANO v pondělí při oznámení své kandidatury na Hrad zmínil, jak mu prezident Miloš Zeman abolici nabízel. „Jsem přesvědčen, že mě soud neodsoudí. Abolici jsem od prezidenta v minulosti odmítl, nepočítám ani teď s žádnou intervencí prezidenta, nebude třeba,“ uvedl expremiér v pondělí.

Abolice je druh milosti, kterou musí kontrasignovat předseda vlády či jím pověřený člen vlády. A přesně to premiér Fiala neplánuje.

Na dotaz Seznam Zpráv, zda by Babišovi abolici spolupodepsal a zda jej někdo z Hradu v této věci kontaktoval či zjišťoval jeho stanovisko, Fiala odpověděl zamítavě. „Na obě otázky je odpověď ne,“ uvedl premiér na Letišti Václava Havla po návratu z jednání českých ministrů s ukrajinskými protějšky.

Prezident Zeman nabízel abolici Babišovi před třemi lety, kdy byl Babiš ve funkci premiéra. Tehdy by si šéf ANO musel zastavení stíhání podepsat de facto sám, respektive pověřit člena své vlády, aby tak učinil. Stejně jako nyní to Babiš odmítl.

Soud a volby

Pokud by Andrej Babiš prezidentské volby vyhrál a stal se hlavou státu, dle ústavy by se na dobu jeho mandátu trestní stíhání v případu Čapí hnízdo pozastavilo.

Zda by se k projednání kauzy soudy, které obžalobu nyní projednávají (prvoinstanční rozsudek může soud vynést už před prvním kolem voleb), po skončení mandátu vrátily, by se teprve ukázalo.

„Na návrh státního zástupce, soudu či dotčeného obžalovaného by to řešil Nejvyšší soud, který by se vyslovil k tomu, do jaké míry je daný člověk vyňatý z pravomocí orgánů činných v trestním řízení. To samé platí pro odvolací řízení. Pokud by žádná pochybnost nevznikla – na straně soudu, státního zástupce ani dotčené osoby –, Nejvyššímu soudu by se nic nepředkládalo,“ uvedl v pondělí v rozhovoru pro Seznam Zprávy expert na trestní právo advokát Tomáš Gřivna.

Reklama

Doporučované