Hlavní obsah

Odsoudí majitel ruské banky v Česku Putinovu agresi? Moskva mlčí

Foto: Profimedia.cz

Ruská banka Expobank působí na českém trhu od roku 2014. Teď jedná o prodeji do rukou lotyšské banky a amerických investorů.

Reklama

Seznam Zprávy zjišťovaly, co si o válce na Ukrajině myslí ruští finančníci stojící za ruskou bankou Expobank působící v Česku. Moskevská centrála nereagovala na dotaz, zda majitelé odmítají Putinovu agresi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V pankráckém sídle české pobočky ruské banky Expobank panovala pár dnů po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu nervózní atmosféra.

U dveří postával muž z ochranky, který příchozí odváděl rovnou ke stolku k bankovní pracovnici. Na dotaz reportéra, zda je možné si u Expobank otevřít účet, souhlasně přikývla. Na co už však neodpověděla, byla otázka, co si o agresi Putinova režimu myslí ruští majitelé banky. Nutno dodat, že zaměstnankyně to ani vědět nemohla - spolumajitelé banky ohledně okupace Ukrajiny mlčí.

Na rozdíl od jiné ruské banky Sberbank, jejíž evropská větev se po zahájení války zřítila, tento bankovní dům s ruskými kořeny nadále funguje. Klienty se Expobank před několika dny snažila uklidnit i zprávou, že po letech neúspěšného hledání našla zájemce o koupi - konsorcium složené z lotyšské Signet Bank AS a nejmenovaných amerických investorů.

Mlčící centrála

Pokud k převzetí skutečně dojde, proces bude nějakou dobu trvat. Celou transakci a například i nový rozvojový program banky musí schválit Česká národní banka (ČNB). V době, kdy západní svět na ruský kapitál uvaluje sankce, je namístě nadále ptát se, zda Putinovu krvavou válku majitelé Expobank - zejména prominentní ruský miliardář Igor Kim a bankéř German Tsoy - odsuzují.

Vedení tuzemské pobočky Expobank věří, že se situaci na Ukrajině podaří vyřešit mírovou cestou. „Při našem podnikání v České republice důsledně vyznáváme hodnoty jako svoboda, respekt či rovnost. I z toho důvodu nemůžeme souhlasit s konfliktem na Ukrajině,“ uvedlo na konci února ve vyjádření představenstvo a dozorčí rada. Slova jako „válka“ či „Putin“ však ve vyjádřeních banky chybí.

Expobank rovněž zdůraznila, že na rozdíl od jiných institucí není vlastněná ruským státem, ale „soukromým kapitálem“. Seznam Zprávy zajímalo, co si o ruské válce myslí zmiňovaní akcionáři Igor Kim a German Tsoy. Mluvčí Expobank CZ Jakub Švestka nás odkázal na tiskové oddělení ruské Expobank. To však na únorové dotazy Seznam Zpráv dosud nereagovalo.

Komu patří nenápadná banka z Ruska

Igor Vladimirovič Kim: 61,29 %

AO Expobank: 19,79 %

German Alexejevič Tsoy: 15,15 %

Kiril Vladimirovič Nifontov: 1,43 %

Alexander Valentinovič Prošin: 0,1 %

Dmitrij Sergejevič Ganuškin: 0,01 %

OOO Morelam: 2,22 %

Zdroj: Povinně uveřejňované informace na webu Expobank CZ

Igor Kim není ledajaký podnikatel. Dvakrát jej magazín Forbes v minulosti umístil mezi 100 nejbohatších Rusů, Kim je v Ruské federaci i oceňovaným bankéřem. Například v roce 2018 podepsal jeho vyznamenání za působení na poli ekonomie a financí sám ruský vládce Putin. Jméno spoluakcionáře Germana Tsoye zase v minulosti zmínila kyrgyzská média, podle kterých se o něho zajímala mezinárodní policejní organizace Interpol.

Pro podnikatele typu Kima či Tsoye by vyjádření proti Putinovi mohlo být v současném Rusku likvidační. Západní státy se však právě proto snaží ruské oligarchy a firmy tlačit do konfliktu s Putinem s cílem nabourat sepětí Kremlu a ruských miliardářů.

Tučná pokuta

Otazníky nad působením Expobank v České republice přitom visí již delší dobu. Seznam Zprávy na začátku minulého roku přinesly informace o kontrole České národní banky, která udělila koncem roku 2020 Expobank vysokou pokutu 20 milionů korun.

Seznam Zprávy tehdy získaly podklady kontrolního protokolu českého bankovního regulátora, ve kterém na téměř 300 stránkách detailně vypsal, v čem Expobank pochybila.

Jednou z výtek ČNB směrem ke Kimově bance byla obava, že kvůli chabému prověřování klientů - například původu jejich peněz, dohledávání koncového vlastníka offshorových firem či kontroly jednotlivých transakcí - bylo ohroženo dodržování mezinárodních sankcí.

Kontroloři národní banky si vybrali 64 klientů - lidí a firem - u nichž prověřovali, nakolik Expobank CZ dostála požadavkům zákona proti praní špinavých peněz. Nedostatky našli u 57 klientů, včetně Kimova účtu.

ČNB v jeho případě kritizovala prověření zdrojů Kimových finančních transakcí ve výši několika desítek milionů korun. Expobank se hájila, že chyby následně napravila a své klienty podrobila komplexnímu prověření. Nálezy ČNB dle svého vyjádření „přijala s plným respektem a ve vlastní režii již provedla řadu změn“. Klienty na webu ujistila, že 20milionová pokuta nijak neohrozí její činnosti a stabilitu.

Reklama

Doporučované