Hlavní obsah

„Plnil rozkazy Syneru.“ Kdo je politik ODS obviněný z úplatků v Liberci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Archiv Seznam Zpráv

Petra Židka, náměstka primátora Liberce, v pátek vyloučili z ODS. Stalo se to tři dny poté, co detektivové Židka obvinili z braní úplatků.

Reklama

Náměstek libereckého primátora Petr Židek zvolený za ODS měl problémy s policií už v minulosti: V roce 2009 ho zadržela pro podezření z úplatků na Policejním prezidiu. Důkazy ale nakonec chyběly.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve čtvrtek přišel Petr Židek normálně do práce - jako každý jiný den. Akorát bez telefonu, který mu zabavila policie. Zato s cejchem člověka oficiálně obviněného z korupce.

Židek, náměstek primátora Liberce a až do pátečního večera člen ODS, před podřízenými o uplynulých dvou dnech nemluvil: Strávil je s detektivy, kteří jsou přesvědčeni, že Židek jako politik dlouhodobě sloužil byznysovým zájmům liberecké stavební společnosti Syner a jejího zakladatele podnikatele Petra Syrovátka.

„V období od října 2018 do současnosti aktivně prosazuje podnikatelské zájmy holdingu Syner,“ stojí v soudním příkazu k domovní prohlídce, z nějž Seznam Zprávy už v pátek načerpaly informace, proč Židka policisté stíhají.

Mimo jiné: Židek dostal podle policie od Syneru výhodně byt a 1,7 milionu.

Kdo ale je vlastně pětapadesátiletý politik Židek?

Na stránky novin pronikl poprvé v roce 2009 - za podobných okolností jako dnes. Tehdy pracoval na pražském Policejním prezidiu jako manažer projektu P1000: Stamilionového plánu, jenž měl přeměnit omšelé policejní služebny v moderní pracoviště.

Zadrželi ho už v roce 2009

Jednoho zářijového odpoledne Židka kriminalisté zadrželi kvůli podezření, že si nechal slíbit dvoumilionový úplatek za nákup kamionu sloužícího jako mobilní služebna.

Strávil dva dny v cele a po dalších pěti měsících vyšetřování skončilo - detektivové mu korupci neprokázali. Podnikatel, který se o údajné nabídce úplatku zmínil známému policistovi, totiž vzal vše zpátky.

Židek byl také šéfem projektu na zateplení policejních budov. Projekt měla za 50 milionů dodat firma, která však vůbec neměla na tuhle činnost živnostenský list.

Bylo to za éry ministra Ivana Langera (ODS), s nímž si v listopadu Židek pořídil společnou fotku a vystavil ji na facebooku. „Ivan Langer se nikdy nevzdává,“ napsal k selfíčku.

Po Židkově zadržení v roce 2009 Langer prohlásil, že se zdráhá uvěřit, že se Židek mohl podílet na něčem nekalém „Považoval jsem ho vždycky za nesmírně schopného člověka, díky němuž se prolamovaly bariéry nezájmu a čeřily kalné vody lhostejnosti při realizaci projektů, které souvisejí se zlepšením pracovního prostředí policistů a vybavením novou technikou,“ řekl Langer.

Foto: Archiv Seznam Zpráv

Za ministra Ivana Langera (ODS) pracoval Petr Židek jako manažer stamilionového projektu na zútulnění služeben.

Židek se poté objevil jako poradce na Pozemkovém fondu vedeném jeho libereckým spolustraníkem Radimem Zikou. Úřad tehdy vytrvale tajil, co Židek dělá a kolik za to bere. Nakonec novináři zjistili, že je to 480 tisíc ročně za úkoly „v oblasti ekonomiky a pohledávek, tvorby rozpočtů, sledování plnění ekonomických kritérií podřízených sekcí“.

„Takový voják s rozkazem“

V roce 2018 se stal doma v Liberci radním za ODS. Zdejší politici vzpomínají, že usilovně pracoval, účastnil se všech možných jednání a schůzek - a to i přesto, že jako neuvolněný člen rady pobíral spíš jen symbolickou odměnu.

Už tehdy bylo podle opozičních politiků znát, že kope za stavební společnost Syner a s ní spojené firmy. Když na to veřejně upozorňovali, Židek zůstával v klidu. „Nechával si to doslova oflákat o hlavu. Vypadalo to, že mu vůbec nezáleželo na pověsti. Takový voják v první linii, který myslí jen na to, aby splnil rozkaz,“ říká zastupitel Jindřich Felcman (Zelení).

Podle policie Židek například protežoval developerské projekty Syneru a vyzradil mu také neveřejné informace ke dvěma zakázkám.

Syrovátko: Jen nedorozumění

Židek o své kauze, v níž mu stejně jako Syrovátkovi hrozí až 12 let vězení, nechce mluvit.„Nebudu nic komentovat, na shledanou,“ reagoval v pátek dopoledne na žádost o vyjádření Židek a položil telefon.

Podnikatel Syrovátko, jinak také vlastník libereckého extraligového hokeje, vydal v pátek prohlášení, v němž popřel, že dělal něco trestného.„Jsem hluboce přesvědčen o tom, že jde o pouhé nedorozumění a že se vše co nejdříve vysvětlí. Z této situace jsem velmi smutný, a to zejména kvůli mým blízkým, ale také všem zaměstnancům skupiny Syner Group, obchodním partnerům naší skupiny a přátelům, fanoušky Bílých Tygrů nevyjímaje,“ napsal.

Podle Jaroslava Tauchmana ze serveru Náš Liberec, který se věnuje roky kauzám spojeným s libereckou politikou a byznysem, je Židek typickou ukázkou vlivu holdingu Syner na chod města.

„Liberecká ODS je se Synerem spojena pupeční šňůrou už od devadesátých let a funguje vlastně jako její filiálka ve veřejné správě. Petr Židek, jakožto hlavní tvář liberecké ODS posledních deseti let, tak vlastně jen pokračuje v téhle tradici,“ myslí Tauchman.

Tuto tradici se vedení ODS v pátek večer pokusilo přerušit. Na mimořádném zasedání výkonné rady Židka i Syrovátku vyloučilo ze strany. A zrušilo také jedno ze dvou libereckých sdružení ODS.

Reklama

Doporučované