Hlavní obsah

Policie na stopě korupčního spiknutí: Firma nastrčila politika na radnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Čerstvě obviněný šéf Syneru Petr Syrovátko má v Liberci vliv - i kvůli vztahu k místnímu hokeji.

Reklama

aktualizováno •

První detaily po čerstvé policejní razii: podle policie dostal náměstek primátora Petr Židek (ODS) 1,7 milionu a uplácel ho Petr Syrovátko, spolumajitel stavební společnosti Syner a libereckého hokeje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vlivná stavební společnost Syner si podle policie na radnici v Liberci „pásla“ svého politika.

Náměstek primátora Petr Židek (ODS) například hájil dlouhodobě zájmy firmy při jejích developerských projektech a vynášel jí tajné informace - třeba o podmínkách soutěže na miliardovou opravu plaveckého bazénu.

Jak Seznam Zprávy vyčetly z neveřejného soudního příkazu k domovní prohlídce, kam policie vepsala svá zjištění, je Židek podezřelý, že za to získal od Syneru výhodně byt a 1,7 milionu.

Obviněný liberecký politik odmítl na informace z dokumentu reagovat. „Nebudu nic komentovat, na shledanou,“ reagoval v pátek dopoledne na žádost redakce o vyjádření Židek a položil telefon.

Tím, kdo podle detektivů z uplácení náměstka Židka těžil, byl Petr Syrovátko, podle registru skutečných majitelů spoluvlastník společnosti Syner, jedné z deseti největších stavebních firem v Česku. Podle středečního vyjádření státního zastupitelství oběma hrozí až 12 let vězení. V pátek večer podle ČTK zrušila výkonná rada ODS Židkovi i Syrovátkovi členství ve straně. Zrušila také licenci pro jedno ze dvou libereckých místních sdružení.

V soudním dokumentu se píše o tom, že tehdejší radní Židek začal pro Syner skrytě pracovat už před šesti lety. „V období od října 2018 do současnosti aktivně prosazuje podnikatelské zájmy holdingu Syner,“ stojí v už citované listině.

V roce 2018 Petr Židek - podle policejních důkazů - pomohl Syneru například při budování bytového projektu v liberecké čtvrti Kunratice. Odpadová firma chtěla v sousedství projektu postavit překladiště, čímž by se záměr Syneru znehodnotil.

Takže Židek, tvrdí detektivové, podle instrukcí podnikatele Syrovátka prosadil na magistrátu neschválení tohoto plánu. A navrch ještě Židek brzdil podle policie konkurenční projekt v jiné části města - tím, že protahoval převod městských pozemků, jež investoři potřebovali.

Byt na dceru a se slevou

Petr Židek pak v developerském projektu Syneru nazvaném Nový Perštýn získal se slevou byt. Formálně byl psaný na politikovu dceru.

Část nákladů na pořízení a vybavení bytu byla podle detektivů zaplacena hypotékou, která se tvářila jako půjčka na opravu Židkova rodinného domu. „S tím, že tato finanční částka mu (Židkovi) bude následně uhrazena Petrem Syrovátkem…,“ uvádí soudní dokument. A přímo zmiňuje, že byt byl za prosazení co nejvýhodnějších podmínek pro Syner.

Foto: Archiv Seznam Zpráv

Petru Židkovi (ODS), náměstku primátora Liberce, hrozí v krajním případě až 12 let vězení.

Syner kromě toho Petra Židka přes jiné své firmy přímo platil. Takhle mu Syrovátko mezi lety 2019 a 2023 poslal podle detektivů na účet 1,7 milionu. Policisté pro soud uvedli, že platby byly vykázány jako kompenzace za to, že jako politik bere Židek méně, než kolik si vydělával jako podnikatel.

Plus dalších 350 tisíc Syrovátko slíbil Židkovi před volbami v roce 2022 za závazek, že politik bude plnit jeho pokyny.

Deset milionů za covid

Jak dále uvádí soudní dokument, na jaře roku 2020 měl také Židek pomoci holdingu Syner získat - jako první firmě vůbec - covidovou kompenzaci z městské kasy. Kvůli pandemii tehdy zamrzl společenský život. Dopadlo to i na holdingovou společnost SFM Liberec, která má od města v pronájmu sportovní arénu, kde se hrají například hokejová utkání (a Syrovátko je spoluvlastníkem libereckého extraligového klubu).

Židek tehdy „prostřednictvím svého vystupování na schůzích Rady města Liberec“, jak se píše v dokumentu, pomohl firmě získat téměř desetimilionovou kompenzaci. Server Náš Liberec popisoval, jak se to stalo i přes ostré výhrady opozice.

Další případ: liberecký náměstek se snažil na magistrátu prosadit, aby si město pronajalo od Syneru administrativní budovu S-tower - za 350 tisíc měsíčně. To nevyšlo, Židek tedy alespoň slíbil Syneru přednostně zadávací dokumentaci k opravě městské budovy Uran. Sdružení firem v čele s Metrostavem DIZ pak tendr vyhrálo s cenou 136 milionů, dohoda však podle policie zněla, že se firmy z holdingu Syneru budou na zakázce podílet jako subdodavatelé.

Podobně pak podle kriminalistů Židek loni poskytl Syrovátkovi na flash disku kompletní dokumentaci k zakázce na miliardovou opravu plaveckého bazénu - aby si ji Syner případně mohl upravit podle svého. Stalo se to v době, kdy ještě ani nebyla vypsaná veřejná zakázka na tuto nejdražší „bazénovou“ rekonstrukci v historii Česka.

Syner však nakonec do tendru nešel, podle policie měl Syrovátko strach „z možného prozrazení trestné činnosti a mediálního zveřejnění, které by ohrozilo jeho další podnikatelské aktivity“.

Syrovátko se už vrátil

Politika Židka policisté zadrželi a obvinili z přijetí úplatku a zneužití pravomoci už v úterý. Syrovátkovi ale dokument o zahájení stíhání nedokázali předat, protože podnikatel byl údajně v zahraničí. Podle mluvčího společnosti Ondřeje Paclta ale Syrovátko slíbil, že se co nejdřív vrátí.

V pátek po poledni pak agentura ČTK vydala zprávu, že už obvinění převzal a odmítá, že se dopustil něčeho trestného.

„Jsem hluboce přesvědčen o tom, že jde o pouhé nedorozumění a že se vše co nejdříve vysvětlí,“ uvedl Syrovátko. V prohlášení také uvedl, že za posledních deset let společnost Syner pro liberecký magistrát nic nestavěla.

V další části liberecké kauzy Národní centrála proti organizovanému zločinu obvinila v minulých dnech šest lidí. Například podnikatele Josefa Nadrchala a vedoucího majetkového odboru radnice Lukáše Hýbnera. V tomto případě se jedná o zakázky na opravy silnic, které byly podle policie zmanipulované.

Třetí větví je pak prověřování plánované investice Libereckého kraje do obří solární elektrárny v bývalém vojenském prostoru v Ralsku. Policisté si v úterý odnesli počítač a mobil hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj), obžalovaného pro korupci v jiné kauze.

„Jsem přesvědčený, že ve věci, ke které jsem byl podat vysvětlení, jsem postupoval jako hejtman správně. Udělal jsem kroky, které byly ve prospěch Libereckého kraje, a nejsem si vědom toho, že bych se dopustil nějaké trestné činnosti,“ prohlásil ve čtvrtek hejtman.

Jaká konkrétní podezření v souvislosti s elektrárnou detektivové mají, zatím není jasné.

Aktualizace: V textu jsme doplnili informace k jednotlivým zakázkám Liberce směrem k firmám z holdingu Syneru. Přidali jsme také informaci o rozhodnutí výkonné rady ODS o zrušení místa ve straně pro Petra Židka a Petra Syrovátka. Zrušila také licenci pro jedno ze dvou libereckých místních sdružení.

Reklama

Doporučované