Hlavní obsah

Kauza korupce u silničářů: vyšetřovatelé je zaskočili ve vinném sklepě

Foto: Firmy.cz, Mapy.cz

Vinný sklep, který patří firmě Romana Láčíka a Tomáše Tomance a kde se loni konalo setkání stavařů se silničáři sledované policisty.

Reklama

Nejspíš se tam cítili bezpečně. Jenže do vinného sklepu, kde se sešli, nastražili vyšetřovatelé odposlechy. Záznam sedánku šéfů krajských správ silnic a stavařů se ocitl v obvinění ke kauze dopravní korupce na Olomoucku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na okraji obce Hlohovec - zhruba jen pět kilometrů od známého lednického zámku - stojí vinný sklep U Moravských rytířů. Podobných sklepů jsou na jižní Moravě nejméně stovky.

Jenže tento sehrál důležitou roli v aktuální kauze ovlivňování dopravních zakázek na Olomoucku, v níž je obviněno 13 lidí.

Hlohovecký sklípek má totiž přímou vazbu na dva obviněné – bývalé pracovníky firmy Porr Romana Láčíka a Tomáše Tomance. Jak lze ověřit v úředních rejstřících, patří firmě Omenes delta a tu zase oba spoluvlastní. Tajně pořízené nahrávky odhalily, že tady probíhalo několik setkání, která často končila až v ranních hodinách. Jezdili na ně třeba úředníci z olomouckého krajského úřadu nebo pracovníci správ silnic a řešili konkrétní veřejné zakázky.

Jeden takový sraz, o který se policie také zajímala, se konal loni v listopadu. Zúčastnili se ho vedle zástupců stavebních společností i ředitelé téměř všech stavebních firem, které opravují zdejší silnice.

Na dvoudenním srazu ve vinném sklepě, jehož součástí je také ubytování pro dvacet lidí, byl vedle Láčíka také ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Roman Hanák, šéf Ředitelství silnic Zlínského kraje Bronislav Malý, tehdejší ředitel olomoucké správy silnic Petr Foltýnek nebo jednatel Frekomos Dušan Cimala.

Prý nešťastný výběr

Účastníci tohoto setkání tvrdí, že se ve vinném sklepě konal seminář na téma Rozvoj silniční infrastruktury na Moravě a že ho pořádala znojemská pobočka České silniční společnosti.

„Byl to normální seminář. Dějí se různé akce a jsou vždycky na nějakém místě,“ řekl Hanák. Když ho však Seznam Zprávy poté konfrontovaly s tím, že sklep patří zmíněné firmě Láčíka a Tomance, připustil Hanák, že místo pro toto setkání příliš vhodné nebylo. „Sklep byl nešťastně vybraný,“ připustil.

Vedoucí Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje pro oblast západ Zdeněk Komůrka, jenž seminář pořádal, tvrdí, že o tom, komu vinný sklep patří, předem nevěděl. Komůrkovi ho doporučil bývalý šéf olomoucké správy silnic Petr Foltýnek, který nyní čelí obvinění společně s Láčíkem.

„Tenkrát Foltýnek řekl, že zná výborný sklep v Hlohovci. Řekl jsem: Tak dobře, já dám na doporučení, jestli je vyzkoušený, tak to uděláme tam,“ tvrdí Komůrka.

Oč jde v kauze na Olomoucku

Před několika dny detektivové kvůli stavebním zakázkám na Olomoucku obvinili třináct lidí - včetně vlivného regionálního podnikatele Roberta Knoblocha a dnes už bývalého náměstka hejtmana Michala Záchy (ODS). Podle obvinění ovlivňovali, kdo vyhraje veřejné soutěže pořádané krajskou správou silnic. Za což poté – opět podle policejní verze případu – inkasovali úplatky.

Odposlechy přitom dokládají, že Láčík uspořádání tohoto srazu několik měsíců plánoval. V říjnu 2022 pak Tomancovi řekl, že domluvil setkání ve vinném sklepě. Tomanec od něj dostal za úkol, aby zajistil občerstvení.

Hanák a Malý tvrdí, že do Hlohovce nepřijeli na pozvání Láčíka, ale na seminář zmíněné České silniční společnosti. Jak Seznam Zprávy ověřily, nešlo o akci, jíž by se silničáři zrovna chlubili. Na webových stránkách této společnosti o ní chybí jakákoliv informace. Přitom tato společnost o svých seminářích pravidelně informuje na svému webu už od roku 2006. 

Foto: Česká silniční společnost, Seznam Zprávy

Na webu znojemské pobočky České silniční společnosti je za rok 2022 pouze informace o semináři ve Znojmě.

Roman Láčík podle tajně pořízených nahrávek krátce před tím, než se posezení ve vinném sklepě konalo, plánoval ovlivnění zakázek na opravu silnic téměř na celé Moravě.

„Láčík zajde za Broňou (pravděpodobně Ing. Bronislav Malý, ředitel Ředitelství silnic Zlínského kraje), ten to udělá tam, Petr (Foltýnek) to domluví na severu. Tomanec, že ještě Brno a má to. Láčík, že bude mít 100 milionů a nebude muset nic jiného dělat,“ uvedli policisté do zmíněného dokumentu.

Podle dalšího odposlechu pak Láčík v říjnu 2022 řekl, že má do sklepa pozvané všechny ředitele správ silnic z celé Moravy a že se budou bavit i o zakázkách. „Chtějí tam nastavit, aby to vypisovali plošně, ne jenom jeden kraj. Dá jim pět firem, které jsou konzistentní, a pak by to mělo běžet,“ popsala policie do obvinění slova Láčíka.

Detektivové navíc na základě odposlechů dokládají, že ještě než na posezení do Hlohovce dorazili 10. listopadu 2022 první hosté, tak už zmínění Foltýnek s Láčíkem řešili průběh jedné se zakázek, kterou se snažili v té době ovlivnit ve svůj prospěch.

Šéfové správy silnic na jihu Moravy řekli, že se o žádných manipulacích zakázek během posezení ve vinném sklepě následně nebavili. „Určitě ne,“ odpověděl Malý na otázku Seznam Zpráv, zda s Láčíkem řešil rozdělování zakázek. Oba se přitom znají řadu let. „Pohybujeme se oba určitě dvacet let v silničním hospodářství. Já ještě déle. Silničářská komunita není tak široká,“ popsal Malý vazbu na Láčíka.

Do vinného sklepa přijel podle policie i jednatel firmy Frekomos Dušan Cimala. Správy silnic v Olomouckém, Zlínském a Jihomoravském kraji po tomto setkání přidělily právě této společnosti podle registru smluv zakázky za více než 72 milionů korun. Smlouvy podepsali ti ředitelé, kteří do vinného sklepa přijeli.

„Nevidím souvislost…“

„To s touhle akcí nemělo vůbec nic společného,“ odmítá Komůrka, že by sraz ve vinném sklepě měl vliv na přidělení zakázek. A to samé tvrdí i Malý a Hanák. „Já v tom nevidím žádnou souvislost,“ reagoval Hanák.

Advokát Josef Jašíček, který Cimalu zastupuje, pak uvedl, že jeho klient s policií spolupracuje. Součástí této spolupráce je i dohoda o mlčenlivosti. Z toho důvodu se k případu nemůže vyjadřovat. Láčík a Tomanec pak nebrali telefon a od minulého pondělí nereagovali ani na zaslané SMS zprávy.

Veřejné zakázky v Jihomoravském kraji za více než šestnáct milionů korun však získalo v uplynulém roce sdružení firem Frekomos a LCK Roads. A jednateli a společníky společnosti LCK Roads jsou podle obchodního rejstříku vlastníci vinného sklepu Láčík s Tomancem.

Jihomoravský kraj se poté, co ho Seznam Zprávy na tuto skutečnost upozornily, rozhodl, že nechá přidělení zakázek zkontrolovat.

„Necháme provést veřejnosprávní kontrolu ze strany krajského úřadu na tyto zakázky a na zadávaní veřejných zakázek ve Správě a údržbě silnic Jihomoravského kraje obecně,“ uvedl pro Seznam Zprávy jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Zlínský hejtman Radim Holiš (ANO) pak uvedl, že se na ně policisté v této souvislosti neobrátili. „Pan Malý nese zodpovědnost za to, co dělá ve svém volném čase,“ doplnil Holiš.

Reklama

Doporučované