Hlavní obsah

Říkali mu Česnek. Odposlechy odkryly „kulturu“ obviněných politiků ODS

Foto: Občanská demokratická strana

Robert Knobloch v době, kdy vystupoval na konferenci ODS.

Reklama

Dva obvinění v kauze ovlivnění dopravních zakázek na Olomoucku – Robert Knobloch a Michal Zácha – měli podle policie velmi těsné vztahy. Oslovovali se až vulgárně, řešili spolu zakázky i to, kdo bude šéfem správy silnic.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Detektivové vyšetřující podezření z korupce při zadávání dopravních zakázek na Olomoucku zadokumentovali, jakou roli v ovlivňování tendrů hráli dva bývalí politici ODS, dnes obvinění Michal Zácha a Robert Knobloch.

Podle tajně pořízených nahrávek spolu nyní už bývalý náměstek hejtmana Olomouckého kraje Zácha a lobbista Robert Knobloch řešili nejen ovlivňování dopravních zakázek, ale třeba i výběr nového ředitele krajské správy silnic, milionové půjčky nebo předávání peněz.

V detailu to popisuje policejní usnesení, podle něhož Zácha i Knobloch čelí obvinění ze čtyř trestných činů. Policie s nimi obvinila dalších 11 lidí.

Odposlechy v tomto případě navíc potvrzují, jak se tito významní regionální členové ODS bavili s dalšími aktéry o systematickému ovlivňování zakázek. Knoblochovi neřekli ostatní obvinění jinak než „Česnek“ (podle německého slova Knoblauch).

„On (Michal Zácha) ‚vydyndá‘ nějaké peníze, ale Česnek řekl cifru 120 milionů, což je p***vina. A ty máš teď za úkol udělat tabulku zakázek,“ uvedl o úloze Záchy a Knoblocha v jednom z odposlouchávaných hovorů bývalý pracovník firmy PORR a rovněž obviněný Roman Láčík, jehož oslovovali přezdívkou „Blonďák“.

Familiární oslovování mezi nyní obviněnými aktéry případu je v nahraných rozhovorech běžné. Knobloch se Záchou se pak v policií monitorovaných dialozích oslovovali až vulgárními výrazy.

Navíc byli podle zjištění policie propojeni i majetkově. „Robert Knobloch Michalovi Záchovi v minulosti půjčil (či půjčoval) několikamilionové částky, přičemž dále je evidentní, že Michal Zácha řeší toky peněz s toutéž osobou, která spravuje finance Robertu Knoblochovi (Marcel Kašík), a pravděpodobně tak legalizuje finanční prostředky,“ popsali policisté v obvinění.

Třeba v červnu 2022 si policie nahrála rozhovor mezi Knoblochem a Kašíkem. V něm Kašík uvádí, že Zácha má vrátit ještě 3,8 milionu korun. Knobloch přitom Kašíkovi řekl, že „už je po splatnosti“.

Jak se „nakláněla“ přízeň?

Policie v obvinění uvádí, že si dnes obvinění bývalí zaměstnanci stavební firmy PORR přikláněli přízeň pracovníků krajských organizací i Ředitelství silnic a dálnic různým způsobem. Dávali jim dary, zvali je na obědy nebo na posezení ve vinném sklepě. Tím to ale neskončilo. Poskytovali jim podle policistů také sponzorské dary, darovali permanentky na hokej či fotbal. Dokázali rovněž domluvit specializované vyšetření ve Vojenské nemocnici Olomouc. Nebylo ani výjimkou, že jim hradili zahraniční pobyty na horách nebo nechali opravit jejich domy.

Několik dní nato pak policisté slyšeli, jak Michal Zácha řešil se svojí přítelkyní, aby mu vložila na účet peníze, které si nechal doma. Zdůvodnil to tím, že je hodně sledovaný a musel by vysvětlovat, kde ty peníze vzal.

A ještě letos v březnu Knobloch připomínal Záchovi, že mu dluží 2,1 milionu, proti čemuž se Zácha ohradil. „Ale my jsme to s Marcelem (Kašíkem) na těch protislužbách vyřídili,“ zaznamenal odposlech Záchova slova. „Aha, tak to jo, to musím zjistit, já jsem myslel, že mi to ještě dlužíš,“ odpověděl pak Knobloch.

Oba bývalí členové ODS spolu mluvili nejen o zakázkách a o půjčkách. Policisté zadokumentovali, jak spolu vybírali nového šéfa kraské správy silnic, když ten minulý loni skončil.

Záchovi s Knoblochem se podle policie podařilo nakonec na tuto pozici dosadit bývalého policistu Davida Štepánka. A jen několik dní poté, co byl Štepánek na začátku letošního roku krajskou radou jmenován, se s ním Zácha a Knobloch osobně setkali v restauraci U Kapličky na Přerovsku. „Pozvu pana ředitele novýho, ať mu dáme nějaký zadání,“ řekl Zácha podle odposlechu Knoblochovi.

Právě Štepánkovi pak v dalším z odposlechnutých rozhovorů popsal Zácha svůj vztah s Knoblochem. „S Robertem to máme taky na vlnách, víš? To je tak, že když on něco potřebuje, tak to jako kámoši, pak má období, kdy kdybys potřeboval i ty s ním něco třeba probrat a on v**e mlčí. Vždycky je nejkrásnější, když on řekne: ‚A tys mi nevolal?‘ P**o, v**e,“ uvedl Zácha.

Seznam Zprávy už také minulý týden popsaly, jak se Zácha bavil s Knoblochem o předání peněz. Podle detektivů šlo o úplatek ve výši 200 tisíc od obviněného zástupce stavební firmy PORR. O penězích – jak tvrdí policie – ale mluvili v kódech.

„Dal mně dvě slivovice, tak jestli se stavíš,“ řekl Knobloch podle odposlechu. Zácha na to podle policistů reagoval slovy, zda to může nechat na příští týden. „Já už se s chlastem snažím vyrovnat, už jsem toho vypil hodně,“ pokračoval v rozhovoru Zácha. „Myslím, že ty se s tím nikdy nevyrovnáš,“ odpověděl mu Knobloch.

Michal Zácha se přitom – alespoň podle toho, co říká v odposleších Knobloch – stal náměstkem hejtmana právě díky němu. „Výslovně uvádí, že Knobloch z něho toho náměstka udělal,“ napsali policisté do obvinění, v němž popsali jeden z dalších odposlechů. Podle nich však Knobloch využíval Záchu k prosazování a naplňování svých podnikatelských zájmů.

Ani Zácha, ani Knobloch se k obvinění blíže nevyjádřili. Zácha na žádosti Seznam Zpráv o rozhovor nereagoval. „Nemůžeme teď podávat žádné informace,“ zdůvodnil to pak jeho advokát Filip Seifert. K případu se opakovaně nevyjádřil ani advokát Vlastimil Němec, který zastupuje Knoblocha.

Michal Zácha poté, co byl zadržen a obviněn, opustil pozici náměstka hejtmana a radního v Přerově, skončil také v dozorčí radě firmy DPOV, což je dceřiná firma Českých drah, a navíc odešel z ODS. Obviněný lobbista Robert Knobloch, který minulý týden opustil vazbu, pak vystoupil z ODS, ve které byl od roku 2006.

Reklama

Doporučované