Hlavní obsah

Zásah na štábu: Kdo jsou obvinění a jak podle policie šachovali se zakázkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

V budově generálního štábu armády zasahovali v úterý policisté.

Reklama

aktualizováno •

Kvůli zakázkám na servis sítě, přes niž komunikují vojáci, policisté stíhají tři firmy a šest lidí. Je mezi nimi i advokát.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Při úterním zásahu na armádním generálním štábu obvinili policisté tři firmy a šest lidí - kvůli zakázkám na servis mikrovlnné sítě, přes niž komunikují vojáci.

Seznam Zprávám se nyní v této kauze, která navazuje na případ Dozimetr, podařilo zjistit a ověřit konkrétní obviněné.

Z usnesení o zahájení trestního stíhání Seznam Zprávy vyčetly, že detektivové stíhají společnosti Tesla, TTC Telekomunikace a Analogia. Tytéž společnosti pak figurují v roli podezřelých i v soudním příkazu k domovní prohlídce.

Obviněni jsou i jejich manažeři. Nikdo z armády ani Ministerstva obrany nyní obviněn není.

Mezi obviněnými je Jindřich Špringl z firmy Analogia, jeden z hlavních aktérů kauzy Dozimetr a loňského skandálu kolem údajné korupce v pražském dopravním podniku řízené podnikatelem Michalem Redlem a magistrátním náměstkem Petrem Hlubučkem ze STAN.

Dalšími stíhanými jsou Pavel Birner, výkonný ředitel Tesly, člen představenstva této společnosti Michal Nováček a prezident společnosti František Hála.

S nimi je obviněn ještě Josef Šelepa, šéf holdingu, do nějž spadá firma TTC Telekomunikace - holding na svém webu upozorňuje, že má nejvyšší možnou bezpečnostní prověrku a osvědčení NATO.

Devátým obviněným je pak advokát Ján Pajor.

Seznam Zprávy se pokoušely s těmito lidmi spojit, ale neúspěšně – někteří mají vypnuté telefony.

Firma TTC Telekomunikace potvrdila, že u ní zasahují policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu. A že se vedení firmy seznamuje s policejními listinami.

„Společnost se však naprosto distancuje od některých tvrzení, se kterými se mohla do této doby seznámit. Ctíme však povinnost mlčenlivosti, kterou v rámci tohoto řízení máme, a proto se bohužel prozatím dále nemůžeme vyjadřovat,“ uvedla manažerka komunikace Hana Novotná.

Hra o zakázky

Podle dokumentu, v němž policie zdůvodnila domovní prohlídky, dospěla k podezření, že se několik firem účelově domluvilo, jak získat šestatřicetimilionovou zakázku na pozáruční servis mikrovlnné sítě a na přenosový komunikační systém, jejímž zadavatelem bylo Ministerstvo obrany.

Podnikatel Špringl se podle popisu policistů nejprve dohodl s firmou Tesla, že se o lukrativní zakázku nebude ucházet jeho firma Analogia. Výměnou za to, že dostane subdodávky ve výši 22 milionů.

Jenže Špringl ve finále Teslu obešel a domluvil se za jejími zády s firmou Jimi. Když ale Tesla napadla zakázku u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, Špringl nabídl Tesle jako usmíření, že zajistí odstoupení konkurenta Jimi ze zakázky – ovšem už za výrazně lepších podmínek pro svou firmu Analogia než předtím.

Detektivové v tom, jak uvedli ve zmíněném soudním dokumentu, vidí pletichy při veřejné soutěži.

Další postavou příběhu byl podnikatel v IT Petr Adam, bývalý voják, který rovněž vystupuje v Dozimetru. V kauze byl obviněn z uplácení, ale krátce poté spáchal sebevraždu.

V rozhodnutí o povolení domovní prohlídky policisté tvrdí, že Adam měl přednostní informace z Ministerstva obrany, jaké zajímavé zakázky resort vypíše. Podle detektivů také některým vojákům, kteří měli na starosti IT, předával „peněžní a jiné majetkové hodnoty“.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření firmy TTC Telekomunikace.

Reklama

Doporučované