Hlavní obsah

Nevím, co jsme mohli udělat lépe, říká státní zástupkyně o pátrání po střelci

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pozdější vrah z fakulty byl v hledáčku policie jako držitel stejného typu zbraně z Klánovic. Jiné indicie policie neměla, popisuje dozorující státní zástupkyně.

Článek

Bezpečnostní výbor Sněmovny ve čtvrtek probíral zásah proti vrahovi z filozofické fakulty. A zejména od opozice zaznívá otázka, zda policie neudělala chybu, když její hlídky opustily budovu fakulty jen několik desítek minut před střelbou.

Filozofická fakulta totiž v dokumentu zveřejněném toto úterý popisuje, že policisté už při první návštěvě budovy po 13. hodině mluvili o nebezpečném a ozbrojeném muži s psychickými problémy.

Šéf pražské policie Petr Matějček i ministr vnitra Vít Rakušan postup policie označili za správný. Další detaily popisuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy dozorující státní zástupkyně Jana Murínová, která na jednání také dorazila.

Policie uvedla, že od vypátrání osoby pozdějšího vraha z fakulty byla „v řádu dnů“. Proč si ho policie dřív nespojila s dvojnásobnou vraždou v Klánovicích?

Já jsem se o tom bavila s panem majorem (Alešem) Strachem, vedoucím prvního oddělení. Policisté měli vzorek 4000 držitelů zbraně stejného typu, který byl použit v Klánovicích. Vedli prověřování tím směrem – mimo jiné prověřovali držitele těch zbraní.

To znamená, že když on (vrah z fakulty) na tom seznamu byl, tak by s ním v průběhu několika dnů přišli do kontaktu. Ale neměli rozhodně v tu dobu žádné indicie o tom, že by on byl pachatelem vraždy v Klánovicích. Vedoucí prvního oddělení to myslel tak, že byl v hledáčku policie, ale jen jako držitel typově stejné zbraně.

Foto: Seznam Zprávy

Státní zástupkyně Jana Murínová dohlíží na vyšetřování případu vraha z filozofické fakulty.

Pracovala policie také s informací o pohybu mobilních telefonů v Klánovickém lese?

Samozřejmě, to všechno se prověřovalo, jaké telefony tam byly, kdo tam byl zastižen. Ale to je obrovské množství informací, které se musí analyzovat. A vezměte si, že od klánovické vraždy 15. prosince do střelby na filozofické fakultě 21. prosince uběhlo šest dnů. Policie za tu dobu udělala obrovské množství práce, analyzovala tolik dat, tolik údajů, provedla takového šetření na místě v Klánovicích…

Ano, byla to brutální vražda, byla atypická tím, že tam bylo dítě, ale na druhou stranu je to jeden z mnoha případů vražd, které policie dělá. A postupovala nikoliv standardně, ale nadstandardně. Když si vezmete, že bylo předvánoční období, že spousta policistů by mohla být doma na dovolené, připravovat se na svátky… Oni se všichni mobilizovali, všichni se vrátili do práce, dělali na tom a nasadili všechny síly na to, aby ten případ objasnili. Už jenom proto, že byl takhle otřesný. Skutečně si nemyslím, že bychom zpětně při analýze toho případu našli něco, co bychom mohli udělat lépe.

Kdy přesně policie vyhodnotila, že David K. může být nebezpečný?

Minuty vám přesně neřeknu, protože mě budete chytat za slovíčka. Analýza zazněla na tiskové konferenci policejního prezidenta a pana krajského ředitele.

Pokud se nepletu, tak policie uvedla, že potvrzené to bylo až někdy v půl páté odpoledne (tedy poté, co vrah spáchal sebevraždu, pozn. red.), když po odpojení nástražného výbušného systému v Hostouni mohl lékař ohledat tělo otce vraha a konstatoval cizí zavinění.

Ano.

Ale těch indicií, že může být nebezpečný, přece bylo víc. Už třeba to, že v tom domě byl nástražný výbušný systém. Policie přece musela tušit, s kým se potýká.

Něco jiného je tušit a něco jiného je vědět. Indicie, že se tam stalo něco závažného, tam byly, protože ze situace v Hostouni bylo evidentní, že tam došlo k nějakému násilí. Ale spojit to hned s tím, že pachatelem je syn… Pachatelem mohl být i kdokoliv jiný z rodiny.

Kolik dopisů na rozloučenou policie našla a co v nich stojí?

Je to jeden dopis, který byl ale ve dvou podobách. Jeden v elektronické podobě, druhý byl nalezen fyzicky. K jeho obsahu se nemůžu vyjadřovat.

To znamená, že elektronicky našla policie dopis v počítači v Hostouni a fyzicky u vraha na filozofické fakultě?

Ano.

Byla jste osobně na místě vraždy v Hostouni?

V Hostouni ne, Hostouň patří Středočeskému kraji, takže to dozoruje krajské státní zastupitelství. Já jsem byla na filozofické fakultě.

Můžete popsat, jak vypadala vaše práce na filozofické fakultě?

Já jezdím na všechny případy vražd, když mám dosah. Na místě je práce státního zástupce vždycky stejná. Já tam nejsem od toho, abych řídila průběh ohledání, abych něco kontrolovala. Já tam jedu hlavně proto, abych viděla, že vše běží řádně, že jsou prováděny úkoly tak, jak mají být.

Konkrétně na filozofické fakultě jsem byla proto, abych viděla, že je systematicky prováděno ohledání, že je tam jeden velitel, který velí tomu samotnému vyšetřovacímu úkonu, abych mohla komunikovat s tím, kdo měl dosah za vedení a kdo velel tomu vyšetřování. Abychom vyřešili, kam budou odvážena těla, kdy budou prováděny pitvy, kdo je bude nařizovat, který útvar na tom bude spolupracovat.

A samozřejmě jezdím na místo vždycky proto, abych viděla místo činu, abych si mohla udělat do budoucna v rámci řízení nějaký vlastní úsudek o motivu toho jednání, o tom, proč to bylo ve čtvrtém patře, proč byl tam, kde byl nalezen? Z ničeho jiného to lépe nezjistíte než z vlastního pozorování na tom místě a je to jedno, jestli to je filozofická fakulta, nebo jestli je to nějaký jiný příklad.

Nejasný Telegram

Policie zprvu informovala o účtu se jménem vraha na sociální síti Telegram, kde se píše o nenávisti k lidem a masové střelbě, autor píše o inspiraci konkrétní masovou střelbou v Rusku. Později novinářům zdroje od policie řekly, že tento účet zřejmě útočníkovi nepatřil. Co je k tomu vedlo?

Na začátku, 21. prosince a v následujících dnech, se sestavil vyšetřovací tým sestavený jak z policistů krajského ředitelství, tak ze specializovaných složek a mimo jiné i z Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminality. Prověřuje všechny údaje a informace, které jsou směřovány právě k těm účtům, ke komunikaci v internetovému prostředí. Tým prověřuje, jestli nebyl napojen na nějakou extremistickou skupinu. Přestože na začátku se zjistilo, že měl nějaký telegramový účet, tak se musí prověřit, jestli byl jeho, jestli nebyl někoho jiného, jestli nebyl falešný. A pracuje se se všemi těmi informacemi, ale to je úplně normální průběh prověřování.

Má policie nějaké informace o tom, že ten účet není pravý?

Je to jedna z verzí, která se prověřuje. Aby to byl důkaz, tak musíte mít stoprocentní jistotu. Policii přicházejí desítky podnětů, různých informací, různých spekulací. Občané se snaží pomáhat, někteří vymýšlejí nesmysly, někteří poskytují relevantní informace a policie se všemi těmi informacemi musí pracovat. Pokud dostane informaci, že by to měl být účet podvržený, tak samozřejmě pracujete i s touto variantou. Ale říkám, zatím to není uzavřená záležitost, prověřuje se to dále a dělá na tom specializovaný útvar.

Prověřovala policie pozdějšího vraha z filozofické fakulty kvůli nějaké předchozí trestné činnosti?

Ne, nemám takové informace, že by byl kdykoliv prověřován.

Můžete se vyjádřit k informaci, že řešil psychické problémy s psychologem nebo psychiatrem?

To se stále prověřuje, to vám nemohu říct.

Reklama

Doporučované