Hlavní obsah

Byl střelcův „deník“ na Telegramu falešný? Síť je nedobytná

Foto: Chiang Mai, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

aktualizováno •

Manipulace s údajným telegramovým účtem střelce podporují spíše názor, že na sociální platformě nepsal pozdější masový vrah z filozofické fakulty. Definitivní závěr nejspíš vyplyne až z policejního vyšetřování.

Článek

Pár hodin poté, co začal David K. ve čtvrtek střílet po lidech na pražské filozofické fakultě, se rozšířila informace o kanálu na sociální platformě Telegram, který nesl jméno pachatele a vyzněl jako deník budoucího masového vraha.

Rusky psané příspěvky vyjadřovaly pocity silné nenávisti a rostoucí odhodlání postřílet co nejvíce lidí po vzoru ruské školačky, která podobným způsobem vraždila na začátku prosince.

Od začátku byly pochybnosti o tom, zda věty v azbuce opravdu napsal střelec z centra Prahy. Nicméně vyjádření vysokých policejních činitelů ze čtvrtečního večera mohla posílit dojem, že je kanál na Telegramu opravdu jeho.

Policejní prezident Martin Vondrášek řekl, že policie má z účtu na sociální síti informaci o pachatelově inspiraci v Rusku. O účtu na Telegramu mluvil také ministr vnitra Vít Rakušan.

Se závěrem, že je účet falešný neboli „fejkový“, vystoupil novinář a analytik ruského prostoru z Českého rozhlasu Ondřej Soukup. S odvoláním na konzultace se dvěma ruskými kolegy upozornil, že první příspěvek údajného vraha z 9. prosince byl dodatečně upravován ve čtvrtek krátce před pátou odpoledne – tedy v době, kdy už byl pachatel z filozofické fakulty mrtvý. Zdůraznil také, že příspěvky byly psány jazykem rodilého mladého Rusa.

„Spíše bych si vsadil na to, že někdo si vedl deníček s příslušnou tématikou, třeba si tak ulevoval. Když se doslechl o střelbě na FF UK, tak přejmenoval kanál a zeditoval první příspěvek,“ uvedl Soukup na sociální síti X.

Střelba na filozofické fakultě

K jeho názoru se přiklonil i odborník na sociální sítě a jejich zneužívání teroristy Rudolf Kvíz.

„Celkově to na mě působí spíš jako dezinformace z ruského prostoru. Vypadá to na někoho, kdo se snažil přiživit na tragédii,“ řekl Kvíz pro Seznam Zprávy.

Připomněl, že v Česku není Telegram zdaleka tak oblíbený jako v Rusku. Češi ho většinou používají jako aplikaci pro jednoduchou osobní komunikaci ve formě textových zpráv. „Ke skupinové komunikaci ho v tuzemsku upřednostňují lidé, kteří mají blízko k proruské dezinformační scéně,“ poznamenal expert. V případě střelce z FF UK však zatím není známá jakákoli informace, že by působil v nějaké radikální skupině nebo ji podporoval.

Pochybnosti o tom, že na zmíněný telegramový kanál během prosince opravdu psal pozdější masový vrah, zesílily poté, co byl kanál ve čtvrtek večer uzavřen – všichni, kdo se chtěli k záznamům dostat, museli požádat správce účtu o schválení. Zároveň se na Telegramu objevily další kanály, které použily jméno Davida K.

Spolehlivé zodpovězení otázek, kdo založil původní účet, respektive kdo ho nyní ovládá, komplikuje firemní politika Telegramu. Ten zásadně nespolupracuje s vládami ani s vyšetřujícími orgány. Právě díky tomu je nejvíce populární v zemích s represivními režimy, které ostatní sociální sítě jako Facebook omezují nebo regulují, nebo v prostředí organizovaného zločinu.

Jak funguje Telegram

O Telegramu se říká, že je něco mezi chatovací aplikací a sociální sítí. Uživatelé si přes něj mohou posílat zprávy, fotografie, videa a soubory až do velikosti 2 GB. Zároveň mohou vytvářet skupiny až do 200 tisíc členů. Aplikaci Telegram založili Rusové Pavel a Nikolaj Durovovi. Bratři ji začali vyvíjet v roce 2012 jako výzkumný projekt. Na trh byla uvedena o rok později. V tu samou dobu její význam vzrostl díky tomu, že přes ni předal informace o tajných programech Národní bezpečnostní agentury USA whistleblower Edward Snowden.

Na „nedobytnost“ Telegramu ostatně narážejí i čeští vyšetřovatelé.

„Dostat se ke správci Telegramu, něco po něm chtít, něco ověřit, je opravdu obrovský problém. A tím pádem je problém zjistit, kdo stojí za tím účtem, a označit ho za fejkový, nebo nefejkový,“ řekl na páteční tiskové konferenci policejní prezident Vondrášek.

Podle bezpečnostního analytika Romana Mácy by se možná spojitosti mezi střelcem z FF UK a kanálem na Telegramu mohla vyjasnit po analýze věcí pachatele, které zabavila policie.

„Že to byl opravdu jeho účet, můžeme říci, když o tom policie zajistí důkazy – jeho telefon nebo počítač, kde se ukáže, že k tomu účtu opravdu přistupoval,“ uvedl Máca na dotaz redakce.

Na výsledek zkoumání vyšetřovatelů je však zatím brzo. Vyplývá to alespoň z vyjádření policejního šéfa Vondráška, že ohledně autorství telegramového účtu nemá podrobnější informace.

Doporučované