Hlavní obsah
Online

Ve sv. Vítu se objevily růže, jedna je i pro vraha

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Záběry dovnitř Svatovítské katedrály, kde se konala mše za oběti čtvrteční střelby. Jedna z bílých růží byla i pro pachatele.

aktualizováno •

Události po tragické čtvrteční střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze sledujeme minutu po minutě také v sobotu, na kdy je vyhlášen oficiální státní smutek.

Článek

Události kolem střelby jsme online sledovali také ve čtvrtek, kdy se tragédie odehrála, i v pátek, kdy se objevily první přesnější informace z vyšetřování i o obětech.

Jednou z nejemotivnějších akcí Dne státního smutku byla mše ve Svatovítské katedrále, kam přišli i někteří pozůstalí po obětech čtvrteční střelby. Sloužil ji pražský arcibiskup Jan Graubner.

Mladí lidé, zástupci univerzity, záchranář i policista přinesli na oltář 18 bílých růží za oběti střelby na fakultě a v Klánovicích. Jedna byla také za vraha. „Jednu růži přidáme i za toho, kdo se nechal zmanipulovat zlem. Chceme tím vyjádřit víru, že láska musí vždy zvítězit nad zlem,“ uvedl arcibiskup Graubner.

Střelba na filozofické fakultě

  • Prezident vyzval k respektu vůči lidem, kteří ztratili blízké

    Prezident Petr Pavel dnes večer v prohlášení vyzval veřejnost, aby myslela na všechny, kteří nemohou prožít radost nadcházejících vánočních svátků kvůli ztrátě blízkých.

    „Je důležité, abychom právě v těchto dnech mysleli na všechny, kteří radost svátků prožít nemohou. Mějme respekt k jejich bolesti a nenechme je v ní samotné,“ napsal prezident na síť X s tím, že solidarita, pomoc i takt a ohleduplnost dodá pozůstalým sílu se postupně vyrovnat se situací.

  • Vzpomínkové setkání v Roztokách u Prahy

    V Roztokách u Prahy – u kostela na Levém Hradci – proběhlo v sobotu večer vzpomínkové setkání. Postupně přišly stovky lidí.

    Z města na levém břehu Vltavy byla jedna z obětí čtvrteční střelby, jež studovala komunikaci neslyšících na filozofické fakultě a byla aktivní v místním sdružení Roztoč. Na akci zaznělo průvodní slovo evangelického faráře Pavla Pokorného, doprovodily ho zpěvy z Taizé a duchovní písně sboru Local vocal.

    Foto: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

    Na místo přišly stovky lidí.

  • Děkanka fakulty: Jsme svorní a věrní akademickým ideálům a sobě navzájem

    „Zkušenosti posledních dní dolehnou na akademickou obec Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) v plné míře v prvních měsících nového roku,“ uvedla v dnes vydaném prohlášení děkanka Eva Lehečková. Členy fakultního společenství vyzvala, aby nyní mysleli i na sebe a své zdraví a neostýchali se kdykoliv využít nabídek pomoci.

    „Jsme svorní a věrní svým akademickým ideálům a sobě navzájem. Tento těžký okamžik je toho nejlepším dokladem,“ uvedla děkanka, která dnešní večer vnímá jako „hodinu mezi psem a vlkem“ a první moment, kdy se může zastavit, v tichu se obrátit do sebe a některé ze svých myšlenek a pocitů sdílet.

    „Univerzita Karlova nebude zejména z pietních důvodů zveřejňovat jména obětí,“ oznámila dnes škola v tiskové zprávě. Jedná se podle ní nejen o dohodu s policií, ale také o ochranu osobních údajů obětí. Oznámila také, že budova filozofické fakulty je do odvolání uzavřena. Do 2. ledna vyhlásilo vedení fakulty děkanské volno.

  • Při mši v Ostravě zapálili svíčku i za vraha

    Několik stovek lidí dnes na zádušní mši v Katedrále Božského Spasitele v centru Ostravy uctilo památku obětí čtvrteční střelby v budově pražské filozofické fakulty. Bohoslužbu vedl biskup Ostravsko-opavské diecéze Martin David.

    Na úvod nechal studenty ostravských vysokých škol zapálit 18 svící za všechny oběti pachatele i za jeho samotného. „Nechali jsme zapálit 18 svící. Za všechny tragické oběti posledních dnů,“ řekl biskup.

    I při mši v katedrále sv. Víta v Praze, kterou dnes od 11 hodin vedl pražský arcibiskup Jan Graubner, připomněli střelce. Byla mu určena jedna z růží.

  • Fiala: Vánoční čas je vhodný k nalezení naděje

    Lidé se za oběti čtvrteční tragédie na Filozofické fakultě UK modlili i v Brně. Zádušní mše v katedrále sv. Petra a Pavla se zúčastnil také premiér Petr Fiala nebo ministr školství Mikuláš Bek.

    Podle předsedy vlády je vánoční čas vhodný k nalezení naděje. Po skončení mše premiér rovněž ubezpečoval, že v tuto chvíli nejsou žádné indicie o tom, že by hrozilo další nebezpečí.

  • Světová média informují o státním smutku po čtvrteční střelbě v Praze

    Státní smutek v České republice po nejhorší střelbě v její historii i dnes figuroval na hlavních stránkách světových zpravodajských webů, jako jsou The Guardian, BBC News, Der Spiegel nebo Le Figaro.

    „Reagují i další světoví lídři. Ani v dnešní den nejde nebýt v myšlenkách s těmi, kteří po tragické střelbě na filozofické fakultě v Praze přišli o své nejdražší,“ napsala dnes na facebooku Zuzana Čaputová, která podle příspěvků na Instagramu nechala v Bratislavě vyvěsit černou vlajku.

    Ke čtvrtečním událostem se vrátila i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Evropa v této těžké době stojí při vás,“ napsala česky na svém účtu na X směrem k českému národu i rodinám obětí.

  • „My turn,“ napsal uživatel Instagramu. Policie ho už obvinila

    Kriminalisté řešili další případ projevů inspirace čtvrtečním děním na FF UK, tentokrát v Sokolově. Uživatel přidal na instagram fotku dlouhé zbraně s nápisem „My turn“, česky „Jsem na řadě“.

    Přestože své chování uživatel následně omlouval jako „blbou srandu“, policie mu již sdělila podezření z násilí proti skupině obyvatel nebo jednotlivci. „Pojďme si prosím říct, že v tuto dobu opravdu není na takový „humor“ prostor. Mysleme na pozůstalé,“ píše policie na svém účtu na X.

  • Lidé poslali do sbírek po čtvrteční tragické střelbě přes 38 milionů

    Více než 38 milionů korun darovali lidé v Česku do sbírek na pomoc pozůstalým a přeživším po čtvrteční střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Nejvíc peněz, přes 33 milionů, získal Nadační fond UK. Vyplývá to z údajů na webech jednotlivých sbírek.

    Nadační fond UK vyhlásil sbírku na podporu rodin obětí, pedagogů a studentů zasažených čtvrteční střelbou. Do dnešního odpoledne do sbírky přispělo 29 tisíc lidí, kteří dohromady vybrali skoro 33,2 milionu korun. Pěti miliony v pátek slíbil přispět i pražský magistrát. Univerzita uvedla, že vybrané prostředky použije na adresnou pomoc zasaženým a využití bude koordinovat s vedením fakulty.

    Do sbírky na pomoc obětem střelby na portálu Znesnáze21 lidé dosud poslali necelých 4,8 milionu korun. Vybrané peníze budou využity na psychologickou i materiální pomoc a pomoc při rekonvalescenci a fyzioterapii zraněným.

  • Bývalý prezident zrušil vánoční poselství

    Televize Prima oznámila, že neodvysílá plánované vánoční poselství exprezidenta Miloše Zemana vzhledem ke čtvrteční tragédii na Filozofické fakultě UK v Praze.

    Vysílání projevu premiéra Petra Fialy zůstává podle sdělení televize beze změny.

  • Rybova mše na Hlavním nádraží v Praze

    Foto: Tereza Šídlová, Seznam Zprávy

    Na Hlavním nádraží zní Rybova Mše vánoční. Posluchači zaplnili půlku vestibulu stanice.

  • Česko drží minutu ticha, zní zvony

    V pravé poledne se na desítkách míst České republiky rozezněly zvony. Drží se i minuta ticha. Lidé si pietně připomínají oběti čtvrtečního útoku na Filozofické fakultě Karlovy univerzity.

  • Růže i pro vraha

    Mladí lidé, zástupci univerzity, záchranář i policista přinášejí na oltář ve svatovítské katedrále bílé růže za oběti střelby. Je jich osmnáct, i za oběti vraždy v Klánovicích, jedna je také za vraha. „Jednu růži přidáme i za toho, kdo se nechal zmanipulovat zlem. Chceme tím vyjádřit víru, že láska musí vždy zvítězit nad zlem,“ uvedl arcibiskup Graubner.

  • Fotogalerie ze mše v katedrále sv. Víta

    Vydali jsme fotoreportáž ze mše, kterou ve svatovítské katedrále slouží pražský arcibiskup Jan Graubner a na kterou přišli i někteří pozůstalí po obětech čtvrteční střelby. Přítomen je i prezident Petr Pavel.

    Pražský arcibiskup vyzval veřejnost, aby se každý soustředil na svůj díl, aby se zlo neopakovalo. Připomněl i místa světových konfliktů a ty, kdo jimiž trpí - na Ukrajině a v Gaze.

  • Minuta ticha i v obchodech

    Foto: Simona Holecová, Seznam Zprávy

    Nápis na prodejně Tesco Expres v pražských Vršovicích.

  • Neslyšící na mši

    Foto: Tereza Šídlová, Seznam Zprávy

    Uvnitř katedrály. Vlevo je žena, která mši tlumočí do znakové řeči. Mezi oběťmi střelby jsou studentky, které studovaly komunikaci neslyšících. Vpravo příslušníci hradní stráže.

  • Graubner na mši: Zlo se nesmí opakovat

    Pražský arcibiskup vyzval veřejnost, aby se každý soustředil na svůj díl, aby se zlo neopakovalo. Připomněl i místa světových konfliktů a ty, kdo jimiž trpí - na Ukrajině a v Gaze. „Vsichni se snažíme na zemi budovat ráj, ale realita nam ukazuje, že zlo existuje a nesmíme před ním zavírat oči. Musíme se mu umět postavit. Bojová linie mezi dobrem a zlem prochází srdcem každého z nás. Musíme najít odvahu uznat i svůj podíl. Nadužíváme komunikační prostředky a ztrácíme schopnost tu být pro druhé. I když máme tolik komunikací, dostáváme se k izolaci, reálné opuštěnosti, byť uprostřed davu.“

  • Místa na mši pro univerzitu

    Foto: Tereza Šídlová, Seznam Zprávy

    Záběr zevnitř katedrály.

Hlavní zprávy