Hlavní obsah

Policistka odložila případ týrání dětí. Její nadřízení prověří, zda chybovala

Foto: archiv otce dětí Františka Š., Seznam Zprávy

František Š. předal úřadům i fotodokumentaci různých poranění dětí. Nyní se ukázalo, že Lenka K. s Ivanem F. chlapce bili ostrým nožem přes nohy.

Reklama

Vedení středočeské policie rozhodlo, že zkontroluje, jestli při prvním prověřování případu týraných dětí z Čelákovic nedošlo k pochybení. Původně policistka kauzu odložila. Nakonec skončila matka před soudem.

Článek

Středočeští policisté se začnou dodatečně zabývat, zda nedošlo při vyšetřování případu týraných chlapců z Čelákovic k pochybení.

Kauzou se do června 2019 zabývala policista Jana Zemancová. Jenže oznámení, v němž otec upozorňoval na to, že jeho syny bije a dává jim fyzické tresty současný přítel matky jeho chlapců, odložila.

Matku Lenku K. a jejího druha Ivana F. obvinila policie až během roku 2021. Uplynulý týden byla již žena odsouzena nepravomocně k šesti rokům ve vězení. Chlapci tak zhruba o rok a půl déle čelili surovému týrání. Bili je pěstí nebo vařečkou, škrtili je a zavírali na noc do sklepa, kde je nechávali spát bez přikrývky jenom na vycpaném pytli.

Teď poté, co na případ Seznam Zprávy upozornily, bude policie prověřovat, zda první prověřování proběhlo bez jakýchkoliv pochybení.

„Vedení středočeské policie rozhodlo o prošetření celého případu Odborem vnitřní kontroly Krajského ředitelství policie Středočeského kraje,“ potvrdil Seznam Zprávám policejní mluvčí Pavel Truxa.

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se tedy případem v současné době zabývat zatím nebude. „Doposud nemáme informace, že by zde bylo podezření ze spáchání trestného činu osob v naší kompetenci. Postupem v dané věci se bude zabývat odbor vnitřní kontroly příslušného krajského ředitelství policie,“ uvedla mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Středočeští policisté obvinili matku Lenku K. a jejího přítele Ivana F. na počátku roku 2021 poté, co detaily o týrání oba chlapci popsali vyšetřovatelům. Obžaloba, která na ně byla následně podána, uvádí, že dětem ubližovali nejméně od března 2019. Tedy v době, kdy policie už prvně případ prověřila.

Jenže policistka Zemancová tehdy - jak bylo zmíněno - případ odložila. „Do současného doby nebylo zjištěno podezření, že by se ve věci jednalo o trestný čin, přestupek nebo jiný správní delikt,“ uvedla Zemancová tehdy do policejního dokumentu, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Jak k tomuto závěru dospěla, reportérovi Seznam Zpráv nyní říct nedokázala. Na případ si prý pamatuje jen matně.

„Nemyslím si, že vám budu schopná k tomu něco bližšího říct, protože tuším, ale už si to nepamatuji,“ řekla policistka. Na následnou žádost o vyjádření, pak v SMS zprávě napsala, že „se k případu nebude nijak vyjadřovat“.

Jak bylo zmíněno, matka chlapců byla odsouzena na šest roků ve vězení a je nyní ve vazbě. Její partner je v současné době nejspíše na Ukrajině, kam po podání obžaloby s Lenkou K. uprchnul. Jenže zatímco ženu po zadržení vydaly úřady do Česka, Ivana F., protože je ukrajinským občanem, nevydali.

Reklama

Doporučované