Hlavní obsah

Rajchl sliboval legální obchod. Pozemky zabavila policie, miliony zmizely

Foto: Seznam Zprávy

Známý Jindřicha Rajchla stojí před soudem kvůli obchodu s pozemky. Právní služby mu dělal právě advokát Rajchl. V případu vystupuje jako svědek.

Reklama

Pořadatel demonstrací Jindřich Rajchl se známými nelegálně ovládl tenisový klub, vyvedli z něj pozemky a za desítky milionů prodali developerovi. Pozemky však zabavil stát a peníze zmizely. Developer mluví o organizovaném podvodu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Právník Jindřich Rajchl pořádá demonstrace, na které od příznivců vybral už více než milion korun. Slibuje mimo jiné hájit právní stát a bránit nepravostem.

Seznam Zprávy však rozkrývají příběh, v němž Jindřich Rajchl jako advokát sekundoval opakovanému porušení paragrafů se škodou desítek milionů korun. V jednom z případů jeho spolupracovník už skončil na 4 roky ve vězení, ve druhém stanul další známý před soudem nyní. Samotný Rajchl obviněn nebyl a vystupuje jako svědek.

Oba případy začaly, když se Jindřich Rajchl se známými a členy své rodiny v roce 2013 přihlásil do amatérského tenisového klubu TJ Karlín Tesla. S pomocí účelově nabraných členů pak sportovní spolek nepřátelsky převzali: přehlasovali původní dlouholeté členy klubu a pozemky, na nichž byly kurty, byly vyvedeny do firmy s vlastníkem v daňovém ráji.

Jde totiž o místo, kde mohou být lukrativní stavební parcely.

Transakci později označil soud jako nelegální a Jindřich Rajchl už pro Seznam Zprávy odmítl, že by s ní měl něco společného. Reportéři však nově zjistili, že pozemky pak byly prodány firmě s vlastníkem v daňovém ráji, a to, že za ní stál Rajchlův spolupracovník Radek Neymon.

Ten pak s Rajchlovou právní asistencí prodal pozemky developerovi. I tato transakce byla dle policie protizákonná a Neymon dnes kvůli ní stojí před soudem.

Prodejci i nákupčí

Neymon s Rajchlem nejprve se širokým příbuzenstvem pomohli klub v roce 2013 ovládnout.

Neymon se do klubu přihlásil hned s patnácti členy rodiny a známými, Rajchl dodal pět lidí. Dalšími členy se stali jejich spolupracovníci z byznysu nebo Rajchlovi známí z fotbalu. „Čtyři rodiny dodaly na schůzi dohromady 34 falešných členů,“ spočítal policistům někdejší předseda klubu Jaroslav Merta, když se začalo převzetí klubu a vyvedení pozemků prověřovat.

Některé schůze s nově přijatými členy, které později soud prohlásil za nezákonné, vedl přímo Rajchl. Toho Jaroslav Merta označuje za šedou eminenci ovládnutí klubu.

Pak se klub s převahou nových členů rozhodl prodat lukrativní pozemky, které se rozkládají na Libeňském ostrově. A to za 5,8 milionu, podle znalkyně za zhruba desetinu jejich skutečné hodnoty.

„Já u toho prodeje nebyl,“ ohrazoval se dříve v rozhovoru pro Seznam Zprávy Jindřich Rajchl. A dotazy reportérů označil za mediální štvanici s cílem ho zničit. Na otázky už tehdy neodpověděl a nevyjádřil se – s odkazem na mlčenlivost – ani nyní, když chtěla redakce komentář k novým zjištěním.

Policii však Rajchl na výslechu řekl, že se jako člen účastnil schůze, na které se klub zbavil pozemků, a že hlasoval pro. To samé detektivům vypověděl i Neymon.

V roce 2015 se pak Neymon s Rajchlem objevili v další roli. Ohlásili se jako zástupci nového majitele pozemků – firmy s vlastníkem v daňovém ráji – a prodali parcely znovu. Tentokrát developerovi, který za ně však zaplatil o více než 26 milionů více, než dostal sportovní klub.

+1

Organizovaný podvod, říká developer

Dnes však developer nemá ani peníze, ani pozemky. Parcely totiž krátce poté obstavila policie, když vyšetřovala trestní oznámení kolem převzetí klubu, a nedávno propadly státu jako výsledek trestné činnosti.

„Na koupi pozemků jsme se dohodli v jeden pátek. Hned další pondělí policie obvinila tehdejšího předsedu klubu Pavla Ryvolu z toho, že pozemky vyvedl z klubu nelegálně za pomoci falešných členů,“ řekl reportérům developer Pavel Stefanovič, který je přesvědčen, že ho podvedla organizovaná skupina.

Pavel Ryvola šel pravomocně na čtyři roky do vězení. Trest už si odseděl, trvalé bydliště však má hlášeno na obecním úřadu a reportérům se ho kontaktovat nepodařilo. O činnosti Rajchla s Neymonem podle policejních dokumentů vypovídat odmítl z obavy, že by si mohl přivodit další trestní stíhání.

Mám mlčenlivost, říká Rajchl

Radek Neymon stojí nyní kvůli pozemkům před soudem jako obžalovaný za podílnictví a žalobce mu navrhuje čtyři roky vězení. Podle obžaloby totiž bývalé pozemky tenistů přeprodal, i když věděl, že z klubu zmizely nelegálně. Neymon to ve výpovědích odmítá a tvrdí, že firmu i s pozemky získal až dlouho potom, co jako člen tenisového klubu na schůzi podpořil, aby se jí parcely prodaly.

Redakci však Radek Neymon, který mimo to jako obžalovaný figuruje také v kauze masivního krácení daní s Janem Kočkou, na písemně zaslané dotazy neodpověděl. Předtím odmítl žádost o přímý telefonický rozhovor: „Omlouvám se, jsem na jednání, nemůžu se vám věnovat.“

„Vše je právně v pořádku“

Jindřich Rajchl zůstal v Neymonově případu, podobně jako v paralelní kauze někdejšího předsedy klubu Ryvoly, opět pouze svědkem.

I když kolega developera Stefanoviče Jan Žižka u soudu pod přísahou vypověděl, že Rajchl jako advokát při prodeji ujišťoval, že s pozemky je vše právně v pořádku. První jednání se přitom odehrávala krátce potom, co byl Rajchl jako člen tenisového klubu sám na policejním výslechu, takže věděl, že po hospodaření jde policie.

Žižka také popsal, že o nákupu pozemků od začátku jednali s Rajchlem a Neymonem, které považovali za ty, kteří za zahraniční firmou s pozemky stojí.

Rajchl pak Neymona označil nikoliv za obchodního partnera, ale za svého klienta a odkázal se na advokátní mlčenlivost. „Sdělení jakýchkoli skutečností, jež jsem se dozvěděl v souvislosti s poskytováním právních služeb, by bylo zřejmým protiprávním aktem, za nějž by mi reálně hrozilo vyškrtnutí ze seznamu advokátů,“ napsal reportérům Rajchl.

Kdo stál za firmou z daňových rájů?

  • Kdo byl konečným majitelem společnosti, do které Rajchl a další členové klubu pozemky za velkorysou cenu vyvedli a kterou Rajchl následně právně zastupoval, dodnes není prokázané.
  • Společnost vznikla těsně před transakcí. A 5,8 milionu korun, za které parcely pořídila, do banky postupně v hotovosti nanosil rodinný přítel Neymona kanadské národnosti.
  • Developeři, kteří od ní chtěli pozemky koupit, se dozvěděli, že majitelem je blíže neurčený Bělorus. Firemní dokumenty podepisoval jako majitel Slovák Stanislav Dzivák, u něhož policisté zjistili, že vůbec neexistuje, nebo údajný Lotyš Rieinis Sientinš, kterého detektivové nedohledali.
  • Kupní smlouvu na pozemky mezi firmou a tenisovým klubem podepsal jednatel Robert Vladyka, dnes mimo jiné obžalovaný v kauze obřích insolvenčních podvodů. Vladyka ale detektivům vypověděl, že reálně ve firmě jen jako advokát reprezentoval klienta, kterého chrání advokátní mlčenlivost.

Kam zmizely desítky milionů?

Policie dodnes nemá jasno ani v tom, kde skončily peníze, které developer Stefanovič s partnery nakonec za pozemky po tenisovém klubu zaplatili.

Developeři sice s Rajchlem a Neymonem vyjednali, že miliony za parcely nepošlou do daňových rájů, ale na účet české firmy Kingston Advisory Group, kterou ovládal přímo Neymon.

Společnost sídlila ve vile u pražského letiště, kterou ovládá Neymonova rodina, a mají v ní adresu i některé firmy spojené s rodinou Jindřicha Rajchla.

Ani český domicil firmy Kingston Advisory Group ale nezabránil tomu, aby peníze zaplacené developerem zmizely dříve, než je detektivové stihli obstavit. Když policisté firmu obvinili, jmenoval Neymon, obviněný společně s ní, jejím jednatelem dvacetiletého muže registrovaného na úřadu práce. Ten následně na policii nahlásil, že mu někdo ukradl účetní knihy.

Reportéři však získali výpisy z bankovního konta Kingston Advisory Group, které dokládají, že během půl roku od transakce z účtu někdo v hotovosti postupně vybral téměř 18 milionů. U koho bankovky skončily, dodnes není jasné.

Další falešní členové v dvojroli

  • V celém příběhu Seznam Zprávy odhalily i další lidi, kteří vystupovali nejprve v roli falešných členů klubu a následně se pohybovali kolem firmy z daňových rájů, v níž skončily pozemky sportovního spolku. I tito lidé jsou provázaní s Rajchlem a Neymonem.
  • Developer Žižka například policistům vypověděl, že když iniciovali první schůzku, na které jim měli být představeni lidé, kteří stojí za offshorovou společností, přišel na ni krom Neymona či Rajchla i Radek Chrastil.
  • Jde o příbuzného odsouzeného Ryvoly. Provázaná rodina Ryvolů a Chrastilů se na seznamu falešných členů klubu objevuje hned devětkrát.
  • Chrastil byl spolumajitelem a manažerem restaurace, v níž má podíl Rajchlova manželka, a Rajchla zná i z dob, kdy oba působili ve fotbale. O tom, jakou roli v kauze sehrál, mluvit ani on nechtěl.
  • Když developeři za pozemky Neymonovi zaplatili na jeho účet, 80 milionů z konta postupně odteklo na konto, k němuž měl dispoziční právo Michal Cuc. I ten předtím sehrál s příbuznými roli falešného člena tenisového klubu. Seznam Zprávy ho oslovily e-mailem, na který do uzávěrky textu nereagoval.

Soud: Na nezákonnostech se podíleli i další

Rajchlovi policie na rozdíl od Ryvoly a Neymona nic nedokázala. „To, že přátelé či rodina chodí hrát tenis společně, je naprosto normální věc, nikoliv nějaká konspirace,“ říká k tomu dnes Rajchl.

Tenisový klub TJ Karlín Tesla už opět ovládají původní členové, kteří u soudu dosáhli toho, že byla zrušena usnesení některých schůzí z doby, kdy klub ovládali Rajchl a spol. Klub však dostali zpátky jen jako prázdnou schránku – bez kurtů, které zarůstají trávou a zabavil je stát.

Tomu, že většina aktérů nepřátelského převzetí klubu a vyvedení pozemků zůstala jen v pozici svědků, se v jednom z rozsudků v kauze podivil Nejvyšší soud. Uvedl, že „závažnost činu zvyšuje využití a součinnosti řady dalších osob, které ovšem doposud (z neznámých důvodů) nebyly pohnány k trestní odpovědnosti a které se na jednání obviněného při ovládnutí TJKT a následném vyvádění majetku z něj aktivně podílely“.

Kdo je Jindřich Rajchl?

  • Po Ladislavu Vrabelovi další muž, kterému se podařilo na Václavské náměstí dostat tisíce protestujících proti vládě.
  • Rajchl založil stranu PRO (Právo – Respekt – Odbornost). Předtím neúspěšně kandidoval na předsedu hnutí Trikolora. Rajchl Seznam Zprávám dříve přiznal, že byl spojkou mezi hnutím a lobbistou a někdejším členem ODS Tomášem Hrdličkou. Rajchlova žena podle serveru Hlídač státu Trikoloře darovala více než 1,6 milionu korun.
  • Působí jako právník, obhajoval například bývalého stíhaného fotbalového bosse Františka Chvalovského, kterému pomohla až Klausova amnestie.
  • Dělal i kariéru ve vedení vrcholového fotbalu. Ocitl se v podezření ze střetu zájmů, když v roce 2010 jako místopředseda Českomoravského fotbalového svazu podpořil projekt „Bezpečná fotbalová branka“. Nový prototyp pro svaz vyvinula společnost, v jejímž čele byl Rajchlův společník z jiných firem. Šlo o byznys v řádu desítek milionů korun.
  • Rajchl působil také jako šéf českého zastoupení internetové hazardní společnosti Bwin. Stát kvůli chybějící národní licenci její podnikání považoval za ilegální. Společnost se nakonec z českého trhu stáhla.
  • Během pandemie covidu-19 byl Rajchl svolavatelem nebo řečníkem na řadě demonstrací proti vládním opatřením. Jeho žena zároveň vlastní podíl ve dvou restauracích, kterým stát podle Hlídače státu vyplatil miliony na covidových kompenzacích.
  • 3. září 2022 se účastnil demonstrace Česká republika na 1. místě, kde prohlásil, že pražský primátor Zdeněk Hřib „nechal vypnout“ kamery. Hřib to následně odmítl a informaci označil hoax.

Reklama

Doporučované