Hlavní obsah

Rakušan: Reference mi ukázal Mlejnek, v mobilu je nemám

Foto: www.eu2022.cz

Vít Rakušan v esemeskové komunikaci vysvětloval reportéru Janku Kroupovi, jak to bylo s doporučeními pro šéfa rozvědky (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Kdo skutečně doporučil Petra Mlejnka na šéfa civilní rozvědky? A proč Vít Rakušan mění původní vysvětlení? Seznam Zprávy nabízejí kompletní přepis esemeskového rozhovoru, v němž ministra vnitra konfrontovaly s novými zjištěními.

Článek

Jak Seznam Zprávy zjistily, minimálně dvě doporučení, na něž se ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) odkazoval, provází pochybnosti. Ve zkratce: dva jmenovaní vojenští rozvědčíci, na něž se Rakušan odvolával, popřeli, že by s ním o Petru Mlejnkovi mluvili. Mlejnek, novopečený šéf civilní rozvědky (ÚZSI), přitom udržoval kontakty s Michal Redlem, údajnou hlavou skupiny, kterou policie stíhá kvůli korupci (nejnovější zjištění jsme popsali ZDE).

A co víc: pochybné reference začala zkoumat i vnitřní inspekce Vojenského zpravodajství. Což v úterý odpoledne potvrdila i ministryně obrany Jana Černochová (ODS): „Vojenské zpravodajství mě informovalo o tom, že informace o údajně poskytnutých ‚referencích‘ na pana Mlejnka ze strany osob uvedených v článku se nezakladají na pravdě. Vnitřní inspekce Vojenského zpravodajství věc samozřejmě prověřit musí.“

Chtěl jsem se zdvořile zeptat: mluvil jste s panem Jílkem? Řekl mi, že s vámi vůbec nemluvil. Podle našeho zjištění s vámi nemluvil ani pan Bartovský. Tvrdil jste, že vám dali doporučení. Můžete ten rozpor vysvětlit?

Ministr na první zprávu nereagoval.

Mohl byste prosím říci, kdo vám doopravdy pana Mlejnka doporučil? Byl to pan Redl?

Pane Kroupo, jednou provždy: nebyl to pan Redl, kterého neznám a nikdy ve svém životě jsem ho neviděl. Reference od obou zmiňovaných pánů jsem měl, přestože jsem se jich na něj neptal osobně, v tom není rozpor. Osobně jsem o Petru Mlejnkovi hovořil s již zmíněnými generálem Opatou a Řehkou. Jejich reference byly pozitivní.

A kdo Vám dal jejich reference? Mlejnek? Písemné? Jak ty reference vypadaly? Oni kontakt s Vámi popírají.

Netvrdím, že jsme byli v kontaktu, tady není žádný rozpor. V kontaktu jsem byl s výše zmíněnými generály. Pan Mlejnek mi předal kontakty na lidi, kteří písemně potvrdili ochotu dát kladné reference, což jsem osobně viděl.

Ať tomu rozumím správně: Mlejnek napsal, že oni jsou jeho reference a to vám ukázal?

Pan Mlejnek mi ukázal jejich zprávy, že jsou připraveni poskytnout pozitivní reference. V osobním kontaktu jsem byl z pochopitelných důvodů s lidmi, které znám osobně a důvěřuju jim. Samozřejmě jsem v průběhu doby mluvil i s BIS.

Můžete mi ty zprávy ukázat? Oni prostě popírají, že by ho doporučili.

Nemohu, já je u sebe v mobilu nikdy neměl. Nabídli se poskytnout pozitivní reference a samozřejmě jsem komunikaci viděl, jak jsem uvedl výše. A na osobní kontakt, jak jsem uvedl výše, jsem zvolil osoby, které osobně znám. Tady by určitě bylo vhodné se zeptat Petra Mlejnka.

Seznam Zprávy požádaly Petra Mlejnka, aby doporučení ukázal. Na žádost zatím nereagoval.

Samozřejmě jsem se informoval i v prostředí, kde se Petr Mlejnek pohyboval. Kladné reference mi dali například pánové Opata, Jílek, Bartovský a několik dalších.
Vít Rakušan

Reklama

Doporučované