Hlavní obsah

Rakušan mění vysvětlení, proč instaloval Mlejnka

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr vnitra Vít Rakušan musí vysvětlovat, proč na post šéfa civilní rozvědky vybral právě Petra Mlejnka.

Reklama

aktualizováno •

Obhajoba ministra vnitra Víta Rakušana v kauze nového šéfa rozvědky Petra Mlejnka dostává trhliny: nejprve tvrdil, že mu kladné reference dali i dva vojenští špioni. Po nových zjištěních Seznam Zpráv přiznal, že s nimi nemluvil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když ministr Rakušan (STAN) vysvětloval, proč do čela civilní rozvědky instaloval Petra Mlejnka, který se stýkal s ústřední postavou případu Dozimetr, odkazoval se na doporučení tří osob.

„Samozřejmě jsem se informoval i v prostředí, kde se Petr Mlejnek pohyboval. Kladné reference mi dali například pánové Opata, Jílek, Bartovský a několik dalších,“ napsal v první reakci v textové zprávě Rakušan a později to i zopakoval – například ve vysílání Radiožurnálu jméno Jílka uvedl i s tím, že jde o vojenského rozvědčíka.

Jenže minimálně dvě doporučení provází pochybnosti.

„Nemůžu se vyjadřovat vzhledem k tomu, že probíhá vyšetřování. Od dubna 2021 jsem ale ve vojenské diplomacii, s panem ministrem Rakušanem jsem nemluvil. Více vám říci nemohu,“ řekl Seznam Zprávám Libor Jílek, který dříve působil jako náměstek Vojenského zpravodajství. Podle informací Seznam Zpráv i druhý jmenovaný rozvědčík popírá, že by s ministrem Rakušanem mluvil či dokonce Mlejnka doporučil.

Když Seznam zprávy se svým zjištěním konfrontovaly ministra Rakušana, začal měnit své původní vysvětlení. A přiznal, že s oběma rozvědčíky ve skutečnosti nemluvil.

„Reference od obou pánů jsem měl, přestože jsem se jich na něj neptal osobně, v tom není žádný rozpor,“ uvedl v úterý Rakušan. Na otázku, jak tedy ony reference vypadaly, reagoval: „Pan Mlejnek mi předal kontakty na lidi, kteří písemně potvrdili ochotu předat kladné reference,“ napsal ministr. Žádnou písemnost ale nepředložil. Nakonec totiž přiznal, že ve skutečnosti mělo jít jen o SMS korespondenci, kterou viděl v telefonu u Mlejnka.

Přečtěte si kompletní přepis sms rozhovoru reportéra Seznam Zpráv s Vítem Rakušanem

„Pan Mlejnek mi ukázal jejich zprávy, že jsou připraveni poskytnout pozitivní reference. (…) Já je u sebe v mobilu nikdy neměl,“ uvedl Rakušan doslova.

Jediný, kdo potvrdil, že s Rakušanem doopravdy mluvil, byl Aleš Opata, bývalý náčelník generální štábu. „Ano, s panem ministrem jsem mluvil a na pana Mlejnka jsme dal kladnou referenci,“ řekl.

Kauza Mlejnek

Seznam Zprávy zjistily a ověřily, že nový šéf civilní rozvědky Petr Mlejnek se léta potkává s Michalem Redlem, nesvéprávným podnikatelem, jenž měl být vůdcem skupiny stíhané za systémovou korupci v Praze.

„Vedeme šetření.“

Rakušanova obhajoba přitom vzbudila u Vojenského zpravodajství mimořádnou pozornost. V pondělí se na reportéra Seznam Zpráv obrátil pracovník vnitřní inspekce Vojenského zpravodajství. A zajímal se právě o textovou zprávu, kterou Rakušan reportérovi poslal.

„Vedeme šetření, za jakých okolností se dostala na veřejnost jména našich lidí a zda je pravdou, že právě oni doporučili jmenování Petra Mlejnka,“ sdělil vyšetřující důstojník (vzhledem k tomu, že se jedná o pracovníka tajné služby, redakce nebude zveřejňovat jeho jméno).

I když podle všeho nejde přímo o ohrožení utajovaných informací, pro Vojenské zpravodajství jde o citlivou situaci: obvykle se snaží identitu svých lidí chránit. Navíc minimálně jeden ze jmenovaných mužů slouží v zahraničí.

Že pochybné reference začala zkoumat vnitřní inspekce Vojenského zpravodajství, potvrdila v úterý odpoledne i ministryně obrany Jana Černochová (ODS): „Vojenské zpravodajství mě informovalo o tom, že informace o údajně poskytnutých ‚referencích‘ na pana Mlejnka ze strany osob uvedených v článku se nezakladají na pravdě. Vnitřní inspekce Vojenského zpravodajství věc samozřejmě prověřit musí.“

Zaskočení partneři

V úterý odpoledne s ním přitom bude premiér Petr Fiala (ODS) řešit, jak z celé aféry vybruslit. Zatímco Vít Rakušan dál trvá na své nominaci, koaliční partneři jsou zaskočeni informací, že se nový šéfrozvědčík stýkal se zmiňovaným Michalem Redlem, zapleteným do kauzy Dozimetr.

Na Mlejnka narazily Seznam Zprávy, když mapovaly síť kontaktů, které Redl údajně instaloval do státní správy. Mlejnek měl být pro Redlovu skupinu osobou s dosahem do bezpečnostní komunity. Podle několika zdrojů Seznam Zpráv měl i on svou přezdívku. Říkali mu „Plukovník“.

Reklama

Doporučované