Hlavní obsah

Rakušan: Vztah šéfa špionů s panem Redlem mi nevadí

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pracovní kontakty s „nesvéprávným“? „Pokud to nevadí NBÚ, nevidím v tom problém,“ odpovídá ministr Rakušan.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily, že nový šéf civilní rozvědky, dosazený ministrem vnitra Vítem Rakušanem, udržoval dlouholeté vztahy s Michalem Redlem, kterého policie označila za hlavu organizované skupiny v kauze Dozimetr.

Článek

Známosti s Michalem Redlem, který je z rozhodnutí soudů už dlouhá léta zbaven svéprávnosti, se za poslední dva měsíce vymstily už několika vlivným osobám. Na funkci ve vládě kvůli nim rezignoval ministr školství a bývalý místopředseda STAN Petr Gazdík, z funkce šéfa České pošty kvůli schůzce s Redlem ministr vnitra Vít Rakušan odvolal Romana Knapa.

Ve stejnou dobu, tedy na přelomu letošního června a července, ale Rakušan dosadil do funkce ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace neboli civilní rozvědky Petra Mlejnka.

O vztahu šéfa špionů s Michalem Redlem:

Rakušan nyní osobní rozhovor s reportérem Seznam Zpráv odmítl, vyžádal si písemnou komunikaci. Zde vám ji předkládáme.

Kdo vám pana Mlejnka doporučil?

Na osobu pana Mlejnka mě upozornil Jan Bartošek (poslanec a místopředseda KDU-ČSL), jehož znalostí bezpečnostní problematiky si vážím. Jeho reference byla jednou z těch, které jsem na pana Mlejnka dostal předtím, než jsem se rozhodl pro jeho jmenování do čela ÚZSI (Úřad pro zahraniční styky a informace). Samozřejmě jsem se informoval i v prostředí, kde se Petr Mlejnek pohyboval. Kladné reference mi dali například pánové Opata (bývalý náčelník generálního štábu), Jílek (zástupce ředitele Vojenského zpravodajství), Bartovský a několik dalších.

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Petr Mlejnek (vlevo) a Michal Redl.

Mluvil jste o něm s pány Gazdíkem, Polčákem (bývalí místopředsedové STAN, kteří s Redlem také udržovali dlouholeté kontakty, pozn. red.)?

Ne. Nevím o tom, že by se znali.

Víte o vztahu pana Mlejnka s Michalem Redlem?

Ano, řekl mi, že ho zná.

Vadí vám tento vztah?

Nevadí. Pokud vím, jednalo se o pracovní vztah.

Víte o jeho výslechu, respektive podání vysvětlení na policii kvůli podezření, že právě jeho prostřednictvím mohl Michal Redl získávat citlivé informace?

Ano, o podání vysvětlení mě informoval. Jestli policie skutečně měla takové podezření, o kterém píšete, mi není známo.

Kdo je Petr Mlejnek

Petr Mlejnek je absolventem vysoké vojenské školy a bývalým armádním výsadkářem. Pracoval i na Ministerstvu obrany, kde měl na starosti finanční zabezpečení jednotek včetně těch zapojených do operací NATO na Balkáně.

  • od 8. 7. 2022 – ředitel ÚZSI
  • 2011–2022 – Techniserv, ředitel pro strategický rozvoj a ekonomiku
  • 2010–2011 – Škoda Transportation, obchodní manažer
  • 1993–2010 – Ministerstvo obrany

Máte informace o tom, zda pan Mlejnek při svých žádostech o prověrku Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) přiznal vztahy s panem Redlem, jinak též dle soudu nesvéprávným spolupracovníkem Radovana Krejčíře?

Informace o tom, jak probíhala jeho prověrka, samozřejmě nemám. Podstatný je pro mě výsledek této prověrky.

Považujete za vhodné, aby v čele ÚZSI stál člověk s podobnými vztahy?

Na jeho vztazích nevidím nic, co by ho z jeho pozice mělo diskvalifikovat. Klíčové je pro mě rozhodnutí NBÚ, který ho prověřil na stupeň „tajné“.

Pan Mlejnek mi řekl, že poté, co Michala Redla v červnu zatkla policie, vám řekl o jejich vztahu. Je tedy pravdou, že jste jej jmenoval s vědomím, že je kamarádem pana Redla?

Ne, není to pravda, nejmenoval jsem ho s vědomím, že je kamarád Redla, ale že s ním byl v pracovním kontaktu. Tato otázka je ale opravdu manipulace, která je pod vaši úroveň.

Vážně vás nezaráží ony „pracovní“ kontakty pana Mlejnka s panem Redlem? Mimochodem, jak mohly být „pracovní“, když pan Redl byl částečně zbaven svéprávnosti, a tudíž nemohl ani vlastnit žádnou firmu. Jaký byznys ve skutečnosti dělal, naznačuje dnešní policejní vyšetřování…

Pokud tyto kontakty nevadí NBÚ v udělení prověrky na stupeň „tajné“, nevidím v nich problém. Posuzovat Redla optikou toho, co o něm víme dnes, je minimálně sporné.

Reklama

Doporučované