Hlavní obsah

Svědectví podnikatele vtahuje politiky hnutí ANO do kauzy Dozimetr

Foto: Profimedia.cz

Pavel Dovhomilja alias Guči vypověděl, že opakovaně jednal i s někdejším šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem.

Reklama

Článek

Svědectví podnikatele Pavla Dovhomilji, přezdívaného Guči, do kauzy Dozimetr vtahuje i politiky hnutí ANO. Konkrétně někdejšího vlivného šéfa poslaneckého klubu Jaroslava Faltýnka. Současně popisuje, jak Redlova skupina měla prát peníze.

„Úplně naplocho jsme se potkali u něj v kanceláři, tam nám ty peníze předal. Cash. Byly to jednotky milionů, žádná faktura,“ říká muž na druhé straně stolu a trochu nevěřícně potřásá hlavou.

Pavlu „Gučimu“ Dovhomiljovi nejde do hlavy, že se nad tím někdo podivuje. Tak to přece v jeho světě chodí. Peníze, o nichž mluvil, pocházely z kvartálního vyúčtování u Michala „Mišáka“ Redla. Právě on měl být podle policie hlavou skupiny podnikatelů, kteří manipulovali se zakázkami v Dopravním podniku hlavního města Prahy.

Podle Gučiho, který se ale rozhodl přiznat, peníze zaplatil Maroš Jančovič, majitel velké firmy Uniprog. Jeho firma vyhrála zakázku „Podpora Dopravního informačního systému“. Za téměř 300 milionů korun. Bylo to bez přispění skupiny kolem Michala Redla a Pavla Dovhomilji. Jančovič měl totiž jiné zastání.

Gučimu s Mišákem ale platit musel, měli totiž výtlak, jak označovali politický vliv. Ve skupině s nimi byli významní politici, kteří měli možnost zakázce škodit. Třeba náměstek pražského primátora Petr Hlubuček seděl v dozorčí radě dopravního podniku. Zároveň spolupracovali s finančním ředitelem, dnes také obviněným Matejem Augustinem, i on mohl už vysoutěženou zakázku komplikovat, třeba tím, že by pozdržel proplácení faktur.

Výtlak z ANO

A tak se Guči – jak vypráví – domluvil s Mišákem, že zajde za Jančovičem a dá mu nabídku, která nepůjde odmítnout. Nabídku se třemi variantami. Buď mu zakázku přenechá celou, nebo bude platit v hotovosti desátky. Třetí cesta počítala s tím, že uzavře subdodavatelskou smlouvu s jednou z Gučiho firem. Jančovič se rozhodl pro variantu třetí a smlouvy uzavřel.

Tak skupina získala část peněz. Jenže po čase se ukázalo – opět podle vyprávění Gučiho –, že je jednodušší peníze vyvádět rovnou, v hotovosti. Odpadla by jim tak minimálně starost předstíranou práci fakturovat a danit. A tak Jančovič podle Gučiho platil. Kvartálně. V hotovosti. Guči tvrdí, že s Jančovičem jednal jemně. Důvody k ohledům měl Guči dva. Jednak on ani Redl neměli rádi konflikty, zároveň věděl, že Jančovič má také „výtlak“.

„O tom, že je Uniprog blízký ANO, jsem samozřejmě věděl, minimálně z toho, že Jančovič o tom mluvil,“ vysvětluje v druhém díle podcastu Gučiho archiv Pavel Dovhomilja.

V době, kdy Prahu a dopravní podnik ovládalo ANO, byl klíčovou postavou právník Květoslav Hlína. Jeho dřívější koncipient Martin Gillar se totiž stal v roce 2016 ředitelem dopravního podniku. Hlína tehdy získal externí smlouvu a k tomu i kancelář vedle generálního ředitele a možnost docházet na jednání představenstva. Rukama mu procházely ty nejzajímavější smlouvy.

Hlína, který byl a je jedním z nejbližších spolupracovníků Jaroslava Faltýnka, je dnes advokátem právě obviněného Maroše Jančoviče z Uniprogu. „Za mne jako občana Hlínu se důrazně ohrazuji proti nařčení kohokoliv, že mám něco společného s touto kauzou nebo osobou pana Dovhomilji,“ napsal ve zprávě. Seznam Zprávy žádaly o rozhovor s Jančovičem nejen jeho právníka Hlínu, ale i jeho mediálního zástupce. Jančovič však interview odmítl.

S ANO ale skupinu nepojí jen Hlína.

Třikrát versus dvacetkrát

Pavel Dovhomilja primárně podniká v IT a jeho specializací jsou zakázky se státem. Vymyslel projekt „Open-source Aliance“, který měl pomoci s digitalizací státní správy. Aby jej prosadil, potřeboval zmiňovaný „výtlak“ a podporu v Poslanecké sněmovně. Obojí mu poskytl předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

„Seznámili jsme se přes jednoho společného kamaráda, který se s Faltýnkem znal. Já jsem ho požádal, jestli by mě k němu uměl jako dostat,“ říká v podcastu Guči. To se i stalo. Potvrzuje to sám Faltýnek, jenž přiznal, že se s Gučim několikrát sešel. „Potkali jsme se dvakrát nebo třikrát, vždy na jeho žádost a vždy ve Sněmovně. Nakonec jsem ho odkázal na kolegy, kteří řešili IT,“ popsal Faltýnek v SMS zprávě.

Jenže Guči si na situaci pamatuje trochu jinak. „Viděli jsme se asi dvacetkrát, jednou dokonce u něj doma. Potřeboval jsem něco řešit, tak říkal, ať přijedu za ním,“ vypráví s tím, že Faltýnka ale problémy digitalizace státní správy ve skutečnosti vůbec nezajímaly. Hovor se údajně obvykle stočil k zakázkám dopravního podniku. A tak mu Guči nakreslil mapu, kdo stojí za kterou zakázkou a kdo hájí čí zájmy.

„Pro mne to byla běžná praxe. Každé 4 roky nový establishment – a většinou někoho zajímalo, kdo zná, jak fungují vztahy a vazby mezi firmami a projekty v dopravním podniku. A já jsem je znal a většinou jsem dostal prostor se o těchhle věcech bavit. Za éry topky, za éry ANO, za éry STAN,“ líčí Guči svou nejvýznamnější dovednost.

Nebyl však jediným, kdo s Faltýnkem jednal přímo. Guči ukazuje i na Michala Redla. Rád vycházel se všemi zadobře. A tak poté, co ANO v Praze prohrálo volby, se chtěl prý domluvit.

Přebírání řetízků moci

„Michal mi o tom říkal, bavili jsme se o spoustě věcí. Při předání řetízků či špagátů moci takováto debata proběhla. Michal mi to říkal v kontextu toho, že řešil odvolání finančního ředitele, aby se uvolnilo místo pro Mateje Augustina,“ popisuje v podcastu Guči. Podle něj se navíc domluvili, že Redl a jeho lidé nechají na pokoji vybrané zakázky.

Jednou z nich byl kupříkladu tendr na vymáhání pohledávek. I v tomhle případě šlo o stovky milionů. Seznam Zprávy už dříve popsaly, že právě tato zakázka Jaroslava Faltýnka zajímala. Do svého deníku, který neuhlídal, si poznamenal, kdo ji má vyhrát. Což se i později stalo (více čtěte ZDE).

Gučiho svědectví ale neodkrývá jen to, že skupina spolupracovala s hnutím STAN, ale vyjednávala i s ANO či TOP 09.

Dovhomilja ze svého archivu vytáhl i faktury, které podle něj dokazují, že platil peníze mediálnímu domu, pod nějž spadají mimo jiné Parlamentní listy. A to za to, aby se o něm a jeho blízkých nepsalo špatně. „Říkal bych tomu výpalné,“ konstatuje Guči.

Text o této části jeho výpovědi přineseme ve čtvrtek. Podrobnosti si můžete poslechnout už nyní v podcastu Gučiho archiv v přehrávači v úvodu článku.

Gučiho archiv

Foto: Seznam Zprávy

Gučiho archiv, nová série z investigativního cyklu Odkryto.

Nová investigativní minisérie Janka Kroupy. Svědectví korunního svědka kauzy Dozimetr Pavla Dovhomilji alias Gučiho. Autentické vyprávění odhaluje dosud neznámá fakta jednoho z největších politických skandálů posledních let.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts, Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Scénář: Janek Kroupa. Režie a střih: Damian Machaj. Rešerše: Kateřina Špalková. Zvukový mix: David Kaiser.

Vaše otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@sz.cz. Další podcasty Seznam Zpráv si poslechněte zde.

Použité zdroje

Podcast 5:59: Janek Kroupa: O klíčovém svědectví v kauze Dozimetr, 2022, Seznam Zprávy; Kdo je „generál“ pražského dopravního podniku? Vlivný právník Hlína, tvrdí někteří zastupitelé a úředníci, 2018, iRozhlas.

Reklama

Doporučované