Hlavní obsah

Diář šéfposlance: Faltýnek řídil byznys vymahačů, uvedl detaily

Foto: Profimedia.cz

Začal poznámkou „Dr. Hlína“. Následuje rozpis pro lukrativní byznys.

Reklama

Do osobních zápisků si Babišův klíčový muž sepsal tabulku, kdo má vydělat na vymáhání nezaplacených pokut v pražské hromadné dopravě. Seznam Zprávy dále rozplétají poznámky Jaroslava Faltýnka.

Článek

Svět předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka je plný zakázek, lobbingu za kamarády či za dotace pro kamarády.

Tak druhého muže hnutí ANO odkrývají jeho vlastní poznámky, které Seznam Zprávy v minulých měsících získaly a rozklíčovaly z nich jednotlivé akce premiérova klíčového spolupracovníka.

Jak Jaroslav Faltýnek dokáže s politickým vlivem v zádech pomáhat svým kamarádům, ukazuje případ exekutora Dalimila Miky, jinak také souseda z lyžařského areálu Paprsek v Jeseníkách.

Jde o důležitou zakázku na vymáhání pohledávek v pražském dopravním podniku, do jehož chodu, jak jsme uvedli v minulých textech o diáři, Faltýnek díky svému politickému postavení velmi silně zasahoval. Zařídil to tak, že prosadil, aby u rozhodování managementu byl povinně jeho další kamarád - advokát Květoslav Hlína.

Ve svých zápiscích a poznámkách řeší Jaroslav Faltýnek vymáhání pohledávek hned na několika místech a advokát Hlína je často „u toho“.

Jeden z listů v souboru je například nadepsaný přímo: „Dr. Hlína.“ A pod bodem jedna si Faltýnek poznamenává: „Zajímá jen vymáhání pohledávek v DP, bere peníze dopředu od právníků 1 mil./měsíc…“

Květoslav Hlína odmítá, že by inkasoval peníze od právních kanceláří, které by vymáhání pohledávek z dopravního podniku zajímalo. A je třeba uvést, že o něčem takovém ve Faltýnkově diáři není žádný další důkaz.

Foto: Seznam Zprávy

Z diáře: Řeší se vymáhání pohledávek. A Faltýnkův kamarád doktor Hlína je zase u toho.

Faltýnek si hned pod to připisuje další poznámku: „Řekl Gillarovi (Faltýnkem a Hlínou dosazený generální ředitel DP - pozn. red.), že ho nic jiného nezajímá. Kam jdou peníze?“

Je to důležitá poznámka, protože nutí položit si otázku: 1. místopředsedu hnutí ANO zajímá, kam jdou peníze ze zakázky dopravního podniku? Proč? Z jakého důvodu řeší předseda poslaneckého klubu vládního hnutí zakázky městské firmy? Jak se mohou týkat politiky?

Není vyloučeno, že odpovědi jsou v tom, že se týkají jeho kamarádů. Advokáta Hlíny, který je u rozhodování v dopravním podniku, a exekutora Dalimila Miky, pro něhož je vymáhání pohledávek hlavní byznys a od něhož Jaroslav Faltýnek koupil u jesenického areálu Paprsek pozemky na stavbu své chalupy.

Mimochodem zakázku na vymáhání pohledávek není třeba podle zákona soutěžit. Spadá do výjimky zákona, protože se jedná o takzvanou spornou agendu a dopravní podnik má právo vybrat si zastupující právní kancelář bez výběrového řízení jen podle své úvahy.

Foto: Seznam Zprávy

Z diáře: Takto si Faltýnek zapsal, jak se budou dělit zakázky na vymáhání pohledávek.

A teď se dostáváme k zásadnímu momentu.

Než dopravní podnik vybral advokátní a exekutorské kanceláře, které zakázku získají, Faltýnek si poznamenal, jak výběr bude vypadat.

U jména právní kanceláře, která bude přebírat část pohledávek za černými pasažéry, je vždy poznamenaná i exekutorská kancelář a vedle je jméno strany, kterou zastupuje. Například u Dalimila Miky je logicky poznámka „ANO“.

Nad sloupečky, kde jsou exekutorské a právnické kanceláře, je potom předběžná rozvaha, kolik vydělají na jedné exekuci.

U exekutorů to podle Faltýnka dělá 8000 korun na jednu pohledávku a 1200 korun u právníka. Pro přesnost, původní finanční rozvaha odpovídá poznámce Jaroslava Faltýnka, v pozdějších letech se odměna exekutora snížila na 6500 korun za pohledávku. Vedle toho, jak už jsme si řekli, je na každém řádku politická příslušnost. ODS, u druhého ČSSD a u dvou ANO.

Foto: Seznam Zprávy

Z diáře: Jména právníků, exekutorů a politických stran, k nimž „patří“.

Jak jsme ověřili, tabulka víceméně odpovídá tomu, jak nakonec dopravní podnik zakázku zadal. Poctivou čtvrtinu všech sporných pohledávek získala exekutorská kancelář Dalimila Miky.

„Je to zakázka, kterou jsme sledovali mnoho let, protože se v tom ve své době točily až dvě miliardy ročně. Poté, co nastoupilo k moci ANO, změnili dosavadní praxi a zakázku rozdělili. V praxi se nyní u pražských dopravních podniků nejčastěji setkáváme s exekutory Míkou a Kubisem. A odhaduji, že ročně se pořád ještě pohledávky advokátů a exekutorů pohybují kolem půl miliardy,“ říká Daniel Hůle z Člověka v tísni, který dlouhodobě sleduje dluhový trh.

Zároveň upozorňuje, že přípravu smluv na vymáhání pohledávek provázela snaha dát exekutorům a právníkům co největší balík peněz.

„Když se uzavíraly smlouvy s novými advokáty, dostali jsme se k těmto smlouvám a objevili jsme tam ustanovení, které zavazovalo dopravní podniky v případě neukončených exekucí zaplatit advokátům i exekutorům, jako kdyby dluh byl plně vymožen. To se týkalo i případů, když by dlužník vstoupil do oddlužení. Dopravní podnik by to bývalo mohlo stát stovky milionů korun. O této zakázce jsme následně jednali s primátorkou Krnáčovou, u jednání seděl i advokát Hlína a působilo to, že paní Krnáčová to neřídí. Smlouvy byly následně změněny,“ dodává ještě Daniel Hůle.

Advokát Květoslav Hlína, který se zná s Faltýnkem ze služby v Agrofertu, si však už nevzpomíná.

„Nepamatuji si, že bychom tuto zakázku řešili,“ říká.

Důkaz, že lepší paměť než advokát má Daniel Hůle, však mají Seznam Zprávy v ruce. Nejenže připomínkoval smlouvy, ale zadání zakázky se dokonce řešilo přímo v Hlínově kanceláři. Dokazuje to e-mailová korespondence mezi právníky z konce listopadu roku 2016, kterou má redakce k dispozici.

Seznam Zprávy se Jaroslava Faltýnka zeptaly, proč rozdělení pražské zakázky jako vrcholný člen hnutí ANO vůbec řešil. Co myslel, když si poznamenal Mika - ANO, Podkonický - ČSSD, Kubis - ANO?

„Nic takového jsem neřešil, dle mého názoru byla tato problematika plně v kompetenci DPP,“ odpověděl navzdory zcela zřejmým poznámkám, ale pak přece jen něco připustil: „Nevylučuji, že jsem k této záležitosti obdržel nějakou informaci.“

Mimochodem o Faltýnkově „spolupráci“ s exekutorem Míkou psal v minulosti i server Aktuálně.cz. Popsal, že Faltýnek zařídil Míkovi schůzku s vedením státních Lesů České republiky. Mika totiž chce směnit některé vlastní pozemky za státní.

Advokát Dalimil Mika rozhovor o svých vztazích s Jaroslavem Faltýnkem odmítl. A na dotazy směřující k detailům popsaných zakázek nereagoval.

Na závěr zbývá připomenout poslední řádek listu z Faltýnkova diáře.

„250 000 / 20 procent / 5 let.“

Co znamenají čísla ukrytá do poznámkové šifry? Podle všeho mají následující sdělení: Každý rok je zhruba 50 tisíc exekucí v dopravním podniku, za pět let je to tedy 250 000 exekucí.

Údaj „20 procent“ si autor poznámek dvakrát podtrhne. Něčí odměna? Čí? To Jaroslav Faltýnek do poznámek nepíše. A ve svých odpovědích redakci to nevysvětlil.

Případy z Faltýnkova „diáře“

Seznam Zprávy zmapovaly byznysové vazby druhého muže hnutí ANO. Reportéři v minulých měsících promluvili s řadou svědků a Faltýnkových souputníků. Podařilo se jim tak získat i ztracený Faltýnkův „diář“, soubor obsahující jeho poznámky z řady obchodních jednání. Informace dotýkající se věcí veřejného zájmu následně redakce ověřovala u mnoha zdrojů a porovnávala s dostupnými daty. Vznikla tak série reportáží odkrývající odvrácenou tvář pravé ruky Andreje Babiše.

V sérii článků už jsme publikovali:

Skutečný svět vládního šéfposlance

2. část: Faltýnek zařizoval na školství 30 milionů pro souseda

Do boje o reklamu povolal Faltýnek Švachulu

4. část: „Pověřilo mě předsednictvo ANO,“ hájí své kroky Faltýnek

5. část: Faltýnkův diář: „Krnáčová je neřízená střela. Paktuje se s Křetínským“

Reklama

Související témata:
Vymahači

Doporučované