Hlavní obsah

Alkohol, mobily a výlety v civilu. Řidič Blažkova náměstka kšeftoval s vězni

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Antonín Stanislav už vysvětloval zakázky pro sponzory ODS, úprk před novináři oknem toalety nebo protikorupční podnět, který na něj podal ředitel insolvenčního odboru ministerstva.

Reklama

Vězeňská služba posílá odsouzené pracovat i na Ministerstvo spravedlnosti, kterému podléhá. Ti tam ale porušovali podmínky trestu – kupovali alkohol, měli mobily či chodili ven v civilu. Peníze zajišťoval řidič Blažkova náměstka.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministrovi spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS) a jeho náměstkovi Antonínu Stanislavovi (ODS) podléhá i chod věznic. Resort například garantuje, že pachatelé trestných činů si tresty odpykají podle zákona.

Seznam Zprávy ovšem nyní zjistily, že několik odsouzených přidělených na práci podle soudu podmínky svých trestů závažně porušovalo, a to paradoxně přímo v budově Ministerstva spravedlnosti v pražské Vyšehradské ulici. A tím, kdo na to mužům zajišťoval peníze, byl nynější řidič náměstka Antonína Stanislava.

Vězni mají na ministerstvu například uklízet. Nesmějí ale pracoviště opustit. Vyšetřovatelé ale rozkryli systém, který na ministerstvu fungoval minimálně v části roku 2021 (ještě v éře ministryně za ANO Marie Benešové) a v roce 2022. 

Poté, co přítelkyně jednoho z vězňů nepravosti nahlásila, případ vyšetřila Vězeňská služba. Následně soud uznal vinnou trojici tehdejších vězňů z pankrácké věznice, kteří dostali trest dalších stovek hodin veřejně prospěšných prací.

Nákupy i připojení na ministerskou wifi

„Minimálně v pěti případech se převlékli do civilních šatů a společně bez doprovodu opustili jim určené nestřežené pracoviště, přičemž v prodejně Lidl kupovali alkohol, který následně společně konzumovali, a P. M. se smluveně setkal se svojí tehdejší partnerkou,“ popisuje soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Milan Rossi počínání dvojice vězňů v trestním příkaze z loňského října, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Vězni také měli chytré hodinky i mobilní telefony, pomocí kterých se připojovali k ministerské wifi a surfovali na internetu. I to mají zakázané. Dodržování zákona nefungovalo ani na ubytovně Vězeňské služby v Nuslích, kde pracující vězni přespávali – vyšetřovatelé například přišli na to, že si tam vězeň vodil přítelkyni na sex.

Klíčové ale pro ně bylo zajistit si peníze. Vězni totiž mají ze zákona zakázané nosit u sebe hotovost. S tím jim podle získaného soudního dokumentu pomáhal zaměstnanec ministerstva Jiří Ruprecht, který dělá řidiče Blažkovu náměstkovi Antonínu Stanislavovi.

Řidičovo jméno je v trestním příkaze uvedeno, sám navíc Seznam Zprávám potvrdil, že v kauze figuruje.

Ze zjištění vyšetřovatelů popsaných v trestním příkazu plyne, že opakovaně vězňům zařizoval, aby se dostali k hotovým penězům. A to přesto, že byl poučen, jak se má k odsouzeným chovat.

Proces podle vyšetřovatelů fungoval tak, že Jiří Ruprecht na účet své přítelkyně nechával trestance posílat peníze z jejich vězeňského účtu, kam jim mohou finance vkládat blízcí. Peníze pak vybíral v hotovosti a vězňům je předával.

Náměstkův řidič se přiznal, vzdal se práva hájit se u soudu, ale vyvázl s takzvaným podmíněným zastavením trestního stíhání.

Jiří Ruprecht má k politickému náměstkovi dlouhodobě blízko. Najezdil s ním – často v noci – tisíce kilometrů, když ho dopravoval do dvě hodiny vzdáleného domova pro seniory v Tmavém Dole, kde až do odhalení Seznam Zpráv Stanislav také šéfoval.

Seznam Zprávám pak Jiří Ruprecht potvrdil, že od svého zaměstnavatele – Ministerstva spravedlnosti – žádný trest nedostal. Jako řidič náměstka ministra spravedlnosti Stanislava pracuje dále.

„Oni to vůbec neřešili. To jsem si vyřešil sám s policií,“ řekl Seznam Zprávám Ruprecht s tím, že o tom podle něj vedení ministerstva ani neví.

„Není nám známo“

Podle zjištění Seznam Zpráv ovšem vedení ministerstva o vyšetřování informováno bylo – prováděl ho totiž přímo pověřený orgán podřízené Vězeňské služby. Reportéři se tak pokoušeli zjistit, proč pochybení svého zaměstnance ministerstvo neřešilo.

Ještě než se reportéři stihli zeptat, náměstek Stanislav nečekaně oznámil, že si bere několikaměsíční neplacené volno a pracovně nebude v Praze. Pak přestal komunikovat.

Ministr Blažek Seznam Zprávy odkázal na ministerstvo. „O obsahu vámi zmiňovaného trestního příkazu mi není nic známo,“ řekl Blažek.

„O údajném nelegálním obchodování uvedeného zaměstnance s odsouzenými nám není nic známo,“ reagoval pak mluvčí Ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

„Nežádoucí jednání odsouzených bylo zjištěno vnitřním kontrolním systémem, který se ukázal být efektivním, neboť na základě něj došlo ke stíhání a následnému odsouzení tří vězněných osob,“ tvrdil dále Řepka.

Ve stejném trestním příkaze, kterým byla trojice odsouzena, je uvedeno i jméno zaměstnance Ministerstva spravedlnosti.

Na doplňující dotaz, jak je možné, že údajný kontrolní systém roli řidiče ministrova náměstka neodhalil, už ministerstvo neodpovědělo. Mluvčí telefon nezvedal. Když mu ale reportéři napsali, že Stanislavův řidič své problémy se zákonem Seznam Zprávám přiznal, přišlo od Řepky ještě jedno vyjádření.

„Personální otázky ve vztahu k uvedenému zaměstnanci jsou řešeny panem státním tajemníkem a odborem rozvoje lidských zdrojů,“ napsal nakonec Seznam Zprávám po dalším dni Řepka bez dalších podrobností.

Reklama

Doporučované