Hlavní obsah

Blažkův náměstek, který prchal z WC, skončil na neplaceném volnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Náměstek člena vlády Antonín Stanislav před dotazy reportérů prchl oknem na záchodě, nyní se úplně stáhl z Prahy.

Reklama

Náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav po sérii svých kauz nečekaně zmizel z úřadu. Ministr Pavel Blažek tvrdí, že je jeho náměstek z osobních důvodů na několikaměsíčním neplaceném volnu. Jeho délku ale neupřesnil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav (ODS) v posledních dnech prohlašoval, že se zasadí o zvýšení zabezpečení advokátních úschov proti zpronevěrám nebo že navrátí důvěru obětí trestných činů ve fungování systému. Ještě minulý týden také Seznam Zprávám sliboval schůzku, aby na ní vysvětloval další nesrovnalosti ohledně svého hospodaření s veřejným majetkem.

Pak se ale odmlčel. Následně oznámil, že k setkání už nedojde. „V Praze pracovně několik měsíců nebudu,“ napsal nakonec Seznam Zprávám překvapivě Stanislav.

A odkázal na tiskové oddělení.

Seznam Zprávy v posledním čtvrtroce rozkryly kolem náměstka ministra spravedlnosti sérii podezření – Stanislav čelí protikorupčnímu podnětu od vysoce postaveného úředníka ministerstva, podezření, že přiklepával zakázky svým blízkýmpodporovatelům ODS, nebo podezření, že lhal soudu. Před dotazy reportérů v minulosti prchl okénkem na záchodě.

Stanislav ale tvrdí, že se z Prahy stahuje „ze závažných osobních a rodinných důvodů“ a „musel ve čtvrtek odjet domů a nyní pečuje o dvouletého syna“. Stanislav bydlí ve Rtyni, zhruba dvě hodiny autem od Prahy.

Na doplňující dotaz, jak bude dále vykonávat post náměstka ministra spravedlnosti, už Stanislav nereagoval. Seznam Zprávy se tak obrátily na ministra spravedlnosti Pavla Blažka.

„Pan náměstek si z důvodu péče o dvouletého syna vzal na několik měsíců neplacené volno,“ uvedl Blažek, aniž by dále upřesnil, jak dlouho nepřítomnost jeho náměstka bude trvat.

Reportéři se tak ptali, kdo bude mít na starosti agendu, za kterou Stanislav doteď byl zodpovědný. „Vždy příslušný vrchní ředitel, k žádnému přesunu agend mezi náměstky nedochází,“ reagoval ministr.

Kvůli práci na ministerstvu skončil jako ředitel domova seniorů

S koncem ledna Stanislav skončil také v krajském domově pro seniory v Tmavém Dole. Zařízení vzdálené dvě hodiny od Prahy dojížděl zadarmo řídit z ministerstva.

Seznam Zprávy ovšem následně rozkryly, že jako ředitel v Tmavém Dole porcoval zakázky, které zadával i firmám sponzorujícím ODS či svému zástupci. V domově také udělal manažera ze svého otce či spřáteleného spolustraníka.

V reakci na to královéhradecký hejtman Martin Červíček (ODS) dal Stanislavovi ultimátum – buď skončí na ministerstvu, nebo v domově pro seniory. Stanislav si pro pokračování své kariéry vybral právě ministerstvo, ač tam čelí insolvenční aféře.

Na Stanislava totiž v listopadu podal protikorupční podnět ředitel insolvenčního odboru ministerstva Jan Benýšek, což rozpoutalo kauzu, která trvá doteď.

Na ministerstvu měl přesto Stanislav pevnou pozici. Ministr Blažek se ho opakovaně zastával, odmítal ho odvolat a ministerstvo na obranu Stanislava zveřejnilo sérii tiskových zpráv, které obsahují nepravdy.

Aféra kolem insolvencí

  • V roce 2016 odešel Antonín Stanislav z Ministerstva spravedlnosti, kde působil jako pověřený ředitel insolvenčního odboru. Stalo se tak po odhalení podezřelých zkoušek insolvenčních správců.
  • Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) přesto udělal ze Stanislava předloni v lednu svého politického náměstka.
  • Na Stanislava loni v listopadu podal protikorupční podnět dosavadní ředitel insolvenčního odboru Ministerstva spravedlnosti Jan Benýšek. Stal se tak historicky prvním známým oznamovatelem podezření na korupci, který využil nového zákona na ochranu whistleblowerů.
  • Benýšek varoval, že člověk, v jehož éře se děly na Ministerstvu spravedlnosti manipulace zkoušek, se pokouší znovu ovládnout agendu insolvencí a jeho donutit k rezignaci. Vláda na to ale nedbala a Benýškovi krátce nato zrušila na návrh Ministerstva spravedlnosti místo.
  • Nic na tom nezměnilo ani to, že protikorupční ředitel ministerstva Jiří Kapras dal v prosinci Benýškovi za pravdu, že manipulace se v éře Stanislava na ministerstvu děly, a označil ho za whistleblowera. Podle nového zákona, který prosadilo Ministerstvo spravedlnosti, by tak Benýškovi měla náležet ochrana proti mstě.

Reklama

Doporučované