Hlavní obsah

S Hlubučkem jezdil na výlety, v dopravním podniku měl smlouvy za miliony

Foto: praha4.cz

Pro bývalého náměstka primátora Petra Hlubučka byl Lukáš Zicha (na snímku) blízkým spojencem v hnutí STAN.

Reklama

Lukáš Zicha je dalším politikem STAN, který přišel o pozici kvůli napojení na exnáměstka Petra Hlubučka. Seznam Zprávy navíc zjistily, že měl zakázky v dopravním podniku, v jehož dozorčí radě Hlubuček seděl.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Lukáš Zicha a Petr Hlubuček k sobě měli blízko. Nejen politicky, trávili spolu i volný čas: byli například s partou na výletě v Krkonoších, kde si vyšlápli na nejvyšší horu Sněžku.

Právě tato vazba však nyní Zichu, lídra STAN na Praze 4 pro komunální volby, tíží. Seznam Zprávy zjistily, že člen pražského vedení hnutí STAN je zároveň podnikatelem, který vlastní firmu Rozlet servis. Ta v letech 2017 až 2020 získala dle serveru Hlídač smluv v pražském dopravním podniku (DPP) zakázky na distribuci letáků za šest milionů korun.

V té samé době působil v dozorčí radě městského dopravce jeho kamarád Hlubuček, dnes již bývalý náměstek primátora hlavního města. Jinými slovy: člen kontrolního orgánu, jenž má dohlížet mimo jiné na transparentní chod podniku a výběrová řízení, trávil volný čas s dodavatelem dopravního podniku.

Zichy se redakce zeptala, zda coby funkcionář pražské organizace STAN necítí střet zájmů. „Ne, určitě nic takového nebylo. Dopravní podnik nás poptal v roce 2017, našli nás na internetu. V tu dobu Petr Hlubuček ještě nebyl na magistrátu. Takto jsem argumentoval i ve vnitrostranické debatě, kde mě hned někdo upozornil, že Hlubuček byl přece v dozorčí radě podniku už od roku 2015. Já o tom ale nevěděl,“ řekl Zicha Seznam Zprávám.

S Hlubučkem podle svých slov navázal těsnější vazby teprve zhruba před čtyřmi lety, když nastoupil do krajského vedení STAN v Praze. „Pak jsme se seznámili víc a byli jsme až přátelé, mohu říct. Kolegům jsem říkal, že spolupráce mé firmy s dopravním podnikem skončila za jeho fungování na magistrátu,“ dodal Zicha.

Předseda dozorčí rady DPP Adam Scheinherr (Praha Sobě) uvedl, že podnik se Zichovou firmou ukončil kontrakt v roce 2020 ještě před jeho vypršením. „Smlouva byla předčasně ukončena v červenci roku 2020. Kdyby nebyla předčasně ukončena, doběhla by v srpnu 2021,“ řekl náměstek Scheinherr Seznam Zprávám.

Konec na kandidátce

O tom, že Lukáš Zicha nebyl tuctovým funkcionářem STAN v Praze, svědčí i to, že je členem dozorčí rády městské společnosti Trade Centre Praha, která se stará o správu a využití nemovitostí.

S pádem Hlubučka a jeho vazebním stíháním však zeslábla i Zichova pozice v hnutí. Rozhodl se nekandidovat na celopražské listině do zastupitelstva hlavního města, kterou vede současný náměstek primátora Petr Hlaváček.

„Nebudu pokračovat. Plně akceptuji rozhodnutí lídra Petra Hlaváčka, který dostal mandát sestavit novou kandidátku. Řekl jsem, že tam být nechci a dávám panu Hlaváčkovi zelenou sestavit vlastní tým. Nebojuji, respektuji,“ komentoval situaci Zicha.

Ostatních pozic se zatím nevzdává. Kandiduje na starostu Prahy 4 za hnutí a zůstává členem krajského vedení STAN. To někteří jeho kolegové nesou nelibě.

„Na krajském výboru (KV) několikrát zaznělo, že ti, kteří měli nadstandardní vztahy s Petrem Hlubučkem, by měli zvážit, zda se nemohou stát překážkou při pokusu o znovuzískání důvěry. Mezi tyto členy KV Lukáš Zicha patří. Což sám na včerejším krajském sněmu připustil. Lukáš Petra Hlubučka v kauzách, které byly letos medializovány – například byty ve Španělsku –, bránil. Přijde mi, že jeho sebereflexe není dostatečná,“ řekl Seznam Zprávám člen vedení pražského STAN a radní na Praze 5 David Dušek.

V hotelu od Medy

Lukáš Zicha provozuje dva hotely na Praze 6. V jednom z nich – Carl Inn – mimo jiné v době pandemie ubytovával nemocné či osoby v karanténě, na což od magistrátu dostal finanční podporu.

Druhým zařízením, které Zichova firma provozuje, je Hotel Meda. Ten vlastní Museum Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových, v níž je předsedou správní rady šéf TOP 09 v Praze Jiří Pospíšil. S europoslancem pojí Zichu přátelský vztah.

„S panem Pospíšilem máme blízké přátelství. Má ode mě třeba i nějaké štěně, protože chovám psy. V roce 2014 mi nabídl pronájem hotelu, což jsem nakonec přijal. Jsem za to rád, protože to provozujeme už osm let,“ sdělil Zicha.

Pod tlakem se kvůli kauze Dozimetr nyní ocitl i Pospíšil. Jeden z obviněných – lobbista a podnikatel Pavel Dovhomilja – Seznam Zprávám popsal, jak někdejší Pospíšilův blízký spolupracovník (poradce) Jiří Fremr a dnes vazebně stíhaný lobbista Michal Redl uzavřeli dohodu, jak si rozdělit vliv v městských firmách – mimo jiné právě v dopravním podniku.

Reklama

Doporučované