Hlavní obsah

Senátorka a ministrovi náměstci zasahovali podle soudu do živé kauzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Posudek řekl, že nákup přístrojů pro nemocnici v Ústí byl předražený. Podle soudu byl však přepracován po zásahu politiků.

Reklama

Nový vývoj v kauze nákupu přístrojů pro nemocnice na Ústecku. Manažeři, kteří skončili před soudem, byli zproštěni obžaloby. Teď by mohl jeden z nich dostat vyšší odškodnění.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nejvyšší soud dal šanci na vyšší odškodnění bývalému šéfovi nemocniční firmy Krajská zdravotní Eduardu Reicheltovi. Ten se o satisfakci soudí proto, že byl obžalován za předražený nákup přístrojů, ale nakonec byl zproštěn viny.

Reichelt požaduje odškodnění ve výši 50 milionů korun, soudy mu zatím přiznaly jen 250 tisíc s úroky. Teď by ale mohl dostat částku vyšší.

Podle soudu, který ho zprostil obžaloby, zasáhla do vyšetřování kauzy tehdejší senátorka a lékařka Alena Dernerová a také náměstci ministra financí a ministra spravedlnosti. Jenže pražský Městský soud to při posouzení výše odškodnění pro Reichelta nezohlednil. Čímž podle Nejvyššího soudu pochybil.

„Tvrdil-li žalobce (Eduard Reichelt) od počátku tohoto kompenzačního řízení, že jeho trestní stíhání bylo vykonstruované, zinscenované, bylo vedeno ‚na objednávku zvenčí‘, a že postup orgánů činných v trestním řízení měl být v jeho počáteční fázi nepřípustně ovlivněn zásahy členky Senátu Parlamentu České republiky, jakož i dvou náměstků ministra, bylo tedy namístě se i těmito jeho tvrzeními zabývat,“ zdůvodnil Sedlák.

Po tomto verdiktu tak musí pražský Městský soud výši odškodnění posoudit znovu.

Soudy dříve konstatovaly, že senátorka a náměstci ministrů do kauzy zasáhli tím, že se zajímali o vypracování dodatku ke znaleckému posudku. Policie si ho zadala u firmy American Appraisal. A do svého závěru oproti původní verzi napsala, že Krajská zdravotní mohla přístroje nakoupit levněji.

Advokát Vlastimil Novák, který Reichelta zastupuje, našel v policejním spise komunikaci, na základě které pak podle něj musel znalecký ústav posudek přepracovat.

Dernerová odmítla, že by nějak do trestního řízení zasáhla. Uvedla, že se pouze ptala na to, zda má firma American Appraisal zkušenosti, aby ho vypracovala. Vyjádření dvou tehdejších náměstků se získat nepodařilo.

Kauzy Krajské zdravotní

  • V únoru 2024 zadrželi detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu šéfa Krajské zdravotní Petra Malého a jeho obchodního náměstka Pavla Vorala. Policie je podezřívala z braní úplatků při zadávání veřejných zakázek.
  • V roce 2015 skončilo před soudem pět tehdejších manažerů Krajské zdravotní. Byli obžalováni z toho, že v roce 2008 zmanipulovali veřejnou zakázku na nákup zdravotnických přístrojů za 417 milionů. Podle obžaloby způsobili škodu 82 milionů korun. Soudy je ale nakonec zprostily obžaloby.
  • Kvůli pochybením se zakázkami firma opakovaně dostala pokuty a za některé nákupy jí byly odebrány evropské dotace v řádu stovek milionů korun.
  • Před soudem loni skončila také bývalá poradkyně současného hejtmana Vladislava Marschallová. Obžaloba jí kladla za vinu, že si nechala od Krajské zdravotní neoprávněně vyplácet odměny. Soud ji nakonec zprostil obžaloby.

Reklama

Doporučované