Hlavní obsah

Soud nechal ve vazbě podezřelého z požáru v Hřensku. Z obav, že něco zapálí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Následky požáru v národním parku.

Reklama

Soud prodloužil vazbu 36letému muži, který je obviněn ze založení loňského obřího požáru v NP České Švýcarsko. Důvodem pro vazbu podle soudu je, že by mohl uprchnout, protože mu hrozí až 15 let vězení, nebo že způsobí další požár.

Článek

Bývalý dobrovolný strážce národního parku Jiří L., který je podezřelý ze založení obřího požáru v národním parku České Švýcarsko, zůstane ve vazbě, v níž je vyšetřován od letošního května.

Okresní soud v Děčíně zdůvodnil rozhodnutí o prodloužení vazby tím, že podezřelý by mohl uprchnout, nebo by mohl pokračovat v trestné činnosti.

„Vazba byla prodloužena s tím, že jsou i nadále shledávány důvody vazby,“ uvedl pro Seznam Zprávy místopředseda soudu Lubomír Hrbek.

Policisté nyní čekají na znalecký posudek zdravotního stavu podezřelého Jiřího L. Že posudek dosud zpracován nebyl, uvedla pro Seznam Zprávy náměstkyně ústecké krajské žalobkyně Kateřina Doušová. „Ve věci dle plánu vyšetřování probíhají výslechy svědků a jsou opatřovány další důkazy,“ řekla dále.

Advokát Jan Menš, který muže zastupuje, se k případu nechtěl vyjádřit s odůvodněním, že nebyl zbaven mlčenlivosti.

+30

Podle satelitních snímků začalo v Českém Švýcarsku hořet loni 24. července po druhé hodině ranní. V následujících týdnech se u hašení vystřídalo zhruba šest tisíc hasičů.

K založení požáru se nyní zadržený muž nepřiznal hned. Policie jej nejdříve vyšetřovala kvůli letošnímu dubnovému požáru rozhledny na vrcholu Vlčí hory na Děčínsku. Když si podezřelého kvůli tomu pozvala k podání vysvětlení, přiznal se a poté podrobně vypověděl i to, jak vznikl požár v národním parku.

Uvedl, že na místo epicentra požáru v Malinovém dole vzdáleném zhruba půl hodiny pěšky od Hřenska nanosil velké množství klestí a dřeva a dodal otevřený oheň.

Pak se v průběhu prověřování postupně ukázalo, že má nejspíše na svědomí požárů více.

Reklama

Doporučované