Hlavní obsah

Podezřelý řekl policii, jak zapálil národní park. Klestí a větve, uvedl

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Požár v Českém Švýcarsku loni hasilo zhruba šest tisíc hasičů.

Reklama

Policie má přímo od podezřelého detailní popis, jak vznikl loňský rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku. Případ mají úřady v podstatě pohromadě, teď bude policie několik měsíců čekat na znalecký posudek zdravotního stavu podezřelého.

Článek

Největší lesní požár v historii, při kterém loni v létě shořelo na 1000 hektarů lesa a vznikly škody za více než čtvrt miliardy korun, vznikl zřejmě nejbanálnějším způsobem, jaký si lze představit.

Tak ho aspoň podle dvou na sobě nezávislých zdrojů zblízka obeznámených s vyšetřováním popsal šestatřicetiletý muž, jehož dopadení a obvinění právě před týdnem úřady oznámily.

Jak potvrdily zmíněné zdroje, podezřelý podrobně vypověděl, že na místo epicentra požáru v Malinovém dole vzdáleném zhruba půl hodiny pěšky od Hřenska nanosil velké množství klestí a dřeva a dodal otevřený oheň. V suchém terénu minulého léta se pak oheň rychle rozšířil – nejprve na zhruba 700 metrů čtverečních zmíněné lokality.

To, že v založení požáru a v postupu podezřelého není žádná rafinovanost, pro vyšetřující orgány znamená, že případ měly pohromadě vlastně ve chvíli, kdy muže vyslechly a obvinily. Na druhou stranu oba zdroje blízké vyšetřování přiznávají, že obvinění podezřelého stojí ve velké většině na jeho vlastní výpovědi.

„Policie má k dispozici jeho přiznání. Další důkazy, například že byl na místě, kde byl požár založen, ale nejsou,“ popsaly zdroje.

Policisté na druhé straně výpověď a s ní související okolnosti podrobně ověřili. Police ve shodě s výpovědí například zjistila, že v místě založení požáru skutečně nebyly objeveny stopy po žádné chemikálii.

Posudek případ rozsekne

Další věc, která nyní úřadům věc komplikuje, je samotná osoba zadrženého, na něhož soudce uvalil hned minulý týden vazbu.

Už bezprostředně po zadržení se psalo, že jde o někdejšího dobrovolného strážce parku, na něhož dostala policie tip po úmyslně založeném velikonočním požáru nedaleko Rumburka. Jenže muž byl několik týdnů v psychiatrické léčebně, kam dobrovolně nastoupil.

Zdravotní stav muže byl důvodem, proč nejprve policie zatčení a obvinění odložila. Čekalo se, než opustí léčebnu. A pro policii teď otazníky kolem zdravotního stavu podezřelého znamenají, že musí počkat na znalecký zdravotní posudek. „Na vypracování posudku má znalec čas do konce srpna,“ řekl Seznam Zprávám jeden z už citovaných zdrojů.

Teprve až bude posudek hotový, budou moci policisté už případ uzavřít, byť hlavní materiál k případu mají už - jak bylo uvedeno - pohromadě.

Na výsledku posudku pak bude podle zdrojů záviset, zda se případ dostane k soudu. „Pokud bude stav obviněného natolik špatný, může být jeho trestní stíhání zastaveno,“ uvedl zdroj.

Rozhodnout by se o tom mohlo podle něho v září.

Požár v Českém Švýcarsku

V neděli 24. července 2022 se národním parkem začal šířit požár, s nímž bojovalo přes 900 hasičů. Nasazeno bylo i sedm vrtulníků. Plameny se po deseti dnech podařilo dostat pod kontrolu a zcela zkrotit až v pátek 12. srpna. Přečtěte si veškeré informace o ničivém požáru v Českém Švýcarsku.

Obviněný byl u více požárů

Podle satelitních snímků začalo v Českém Švýcarsku hořet loni 24. července po druhé hodině ranní. V následujících týdnech se u hašení vystřídalo zhruba šest tisíc hasičů.

K založení požáru v národním parku se nyní zdržený muž nepřiznal hned. Jak už je známo, nejdříve vyšetřovatelé dostali tip, že by mohl stát za letošním dubnovým požárem rozhledny na vrcholu Vlčí hory na Děčínsku, která je nedaleko jeho bydliště.

Pozvali si ho tak k podání vysvětlení, kde se muž k tomu činu přiznal. Pak se v průběhu prověřování postupně ukázalo, že má nejspíše na svědomí požárů více.

Kvůli jeho zdravotnímu stavu však byli policisté opatrní a jeho svědectví si nejprve ověřili. Až při jednom z dalších výslechů, kdy už byl muž v léčebně, jim řekl, že založil i oheň v národním parku.

+18

To, že se policii v závěru podařilo věc objasnit rychle, lze doložit i na konkrétních datech.

Policie - jak potvrdil děčínský státní zástupce Lukáš Otipka, který případ původně dozoroval - zahájila úkony trestního řízení (začala sbírat konkrétní důkazy) letos 4. dubna. Poté, co hořela rozhledna nedaleko Krásné Lípy.

„Věc se týkala úmyslného zapálení několika objektů v severní části okresu Děčín,“ popsal redakci žalobce Otipka.

Šlo už o několikátý případ úmyslného útoku - ještě před ním měla policie na Děčínsku také požár chaty, posedů, krmelců a lesa v Rumburku.

Už za tři týdny po požáru krásnolipské rozhledny žalobci z Děčína předali kauzu na ústecké krajské státní zastupitelství. A to když se podezřelý přiznal, že má na svědomí i les v Českém Švýcarsku. Případ pak už podle právní kvalifikace nemohlo dozorovat děčínské okresní státní zastupitelství jako na začátku.

Jaký motiv k zapálení národního parku muž měl, není jasné. Policie ani jeho obhájce se k tomu nechtějí zatím vyjadřovat.

„Nyní probíhá vyšetřování a sdělení dalších informací by mohlo narušit trestní řízení,“ uvedl mluvčí ústecké krajské policie Kamil Marek.

„Žádné informace poskytnout nesmím,“ napsal advokát Jan Menš, který obviněného zastupuje.

Reklama

Doporučované