Hlavní obsah

Stavební gigant v potížích. Strabag může přijít kvůli oligarchovi o zakázky

Foto: Profimedia.cz

Oligarcha Oleg Děripaska (vpravo) patří k dlouholetým spojencům ruského vládce Vladimira Putina.

Reklama

Ruský oligarcha Oleg Děripaska vlastní podíl v evropském stavebním kolosu Strabag. Seznam Zprávy zjistily, že se jedná o jednu z firem, proti kterým se chystají nová vládní opatření kvůli válce na Ukrajině.

Článek

Jedna z největších stavebních firem v Evropě se po vpádu Ruska na Ukrajinu dostala do prekérní situace. Část skupiny vlastní jeden z nejbohatších ruských oligarchů Oleg Děripaska, který od roku 2018 figuruje na sankčním seznamu USA.

Strabag přitom v evropských státech získává veřejné zakázky. Nejen v České republice se začíná hovořit o tom, zda by firmy s akcionářskou strukturou propojenou s Putinovými oligarchy měly od státu získávat zakázky či dotace.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) potvrdil, že kabinet monitoruje situaci kolem společností, ve kterých vlastní prokremelští finančníci podíl.

„Intenzivně pracujeme na opatřeních, která zamezí tomu, aby veřejné prostředky ze zakázek a dotací proudily k osobám navázaným na Putinův či Lukašenkův režim. Spolupracujeme na tom s Ministerstvem financí. Prozatím pracujeme s několika variantami a řešíme pochopitelně využití i mezinárodních sankčních seznamů,“ řekl Seznam Zprávám předseda Pirátů Bartoš.

Stavitel v kleštích

Oleg Děripaska (54 let) zbohatl zejména díky obchodům s hliníkem, jeho společnost Rusal je největším producentem hliníku na světě. Do akcionářské struktury skupiny Strabag vstoupil Děripaska v roce 2007 prostřednictvím kyperské firmy Rasperia Trading Limited.

Dnes podle tiskové mluvčí centrály Strabagu Marianne Jakl vlastní tato společnost ve Strabag SE celkem 27,8 procenta. Jeho vliv na chod Strabagu bagatelizuje vysvětlením, že Děripaska v této kyperské schránce údajně vlastní méně než polovinu akcií. Majoritu Strabagu drží zakladatelská rodina Haselsteinerů, společnost Raiffeisen a pojišťovna Uniqa, zbytek akcií se obchoduje na vídeňské burze.

Vedení rakouského kolosu se od vypuknutí války na Ukrajině staví kriticky k Putinově agresi – ať už v tiskových zprávách nebo v odpovědích na naše dotazy.

„Představenstvo Strabag SE důrazně odsuzuje tuto útočnou válku Ruska proti Ukrajině a podpoří všechny iniciativy, které slouží k pomoci postiženým lidem na Ukrajině a obnovení míru v regionu,“ sdělila mluvčí Jakl Seznam Zprávám.

Strabag hraje o hodně, v řadě evropských států je výrazným stavebním hráčem. Skupině by se hodilo, kdyby se Děripaska vůči Putinovu režimu jasně vymezil, protože případné postihy by Strabagu mohly ekonomicky ublížit.

Jen v minulém roce rakouský stavební kolos získal v České republice dle serveru Hlídač Státu smlouvy za několik miliard korun. K největším projektům patří výstavba nových stanic pražského metra D, další stamilionové zakázky získal Strabag například od Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Z odpovědi mluvčí Strabagu na dotaz, zda jmenovitě Děripaska odsuzuje Putinův režim za zvěrstva páchaná ruskou armádou na Ukrajině, však vyplynulo, že takovéto odsouzení ruského mocnáře z úst svého akcionáře nemá rakouská skupina k dispozici.

„Strabag SE nemůže mluvit jménem jednoho ze svých akcionářů. Ani za Olega Děripasku, který vlastní pouze nepřímý podíl menší než 50 procent v ruské společnosti MKAO Rasperia Trading Limited (Rasperia), která je akcionářem (27,8 %) společnosti Strabag SE, ani za žádného jiného akcionáře. Společnost Strabag SE navíc není schopna vyvíjet nátlak na své akcionáře,“ dodala mluvčí Jakl.

Nahlodat sepětí Kremlu

Oleg Děripaska se veřejně ozval v minulém týdnu poté, co ruská armáda zaútočila na jadernou elektrárnu v ukrajinském Záporoží. Prohlásil, že natahovat jednání o vyřešení konfliktu je šílenstvím. Nezmínil však konkrétně jméno svého dosavadního spojence Putina ve spojitosti s agresí a válkou, kterou Kreml rozpoutal.

„Naši potomci na území evropského Ruska, Ukrajiny a Evropy si každý incident v těchto jaderných zařízeních zapamatují za nás všechny,“ uvedl Děripaska přes komunikační aplikaci Telegram.

Jeho skupina Strabag by uvítala, kdyby Děripaska pomohl s vyjednáváním míru na Ukrajině. Kontakty k Putinovi má dlouholeté a exkluzivní.

„Společnost Strabag SE by samozřejmě ocenila, kdyby se pan Děripaska zasadil o mír na Ukrajině. Jsme informováni, že minulý týden na Krasnojarském ekonomickém fóru vyzval k ukončení ruských akcí na Ukrajině a k míru,“ dodala mluvčí Strabagu Marianne Jakl.

Tlak unijních států na ruské oligarchy a jejich obchodní zájmy by mohl nahlodat sepětí mezi Kremlem a jemu nakloněnými miliardáři. Jak? Firmy spoluvlastněné ruskými podnikateli – jako například Strabag – by dostaly možnost, jak se uchránit před tvrdými opatřeními členských států EU.

Když oligarcha oficiálně prohlásí, že odsuzuje ruskou agresi páchanou režimem prezidenta Putina, bude se moci dále účastnit veřejných soutěží.

Kotviště Maledivy

Americké ministerstvo financí zařadilo Olega Děripasku, který jakákoliv podezření odmítá, na sankční seznam v roce 2018. Úřad své rozhodnutí tehdy vysvětlil takto: „Děripaska byl vyšetřován pro praní špinavých peněz a byl obviněn z ohrožování životů obchodních rivalů, nezákonného odposlechu vládního úředníka a účasti na vydírání.“

Teď se nad Děripaskou a dalšími oligarchy smráká i na evropském kontinentu. V některých zemích EU už došlo k zabavení jejich luxusních jachet a vil, aktivní je v tomto ohledu zejména italská a francouzská administrativa. Vůči ruským firmám, kapitálu a zboží sílí v posledních dnech kritika v Polsku, na seznamu kritizovaných společností se ocitá i polská větev Strabagu.

Děripaska je známý obdivem k velkým a luxusním jachtám. Agentura Reuters před několika dny uvedla, že jeho superjachta Clio zakotvila u břehů Malediv poblíž hlavního města Male. Podobně učinily i další drahé lodě vlastněné ruskými oligarchy.

Je pravděpodobné, že manévry způsobily zásahy evropských států, které oligarchům obstavují jejich majetek. Má se za to, že maledivská vláda nebude na popud amerických sankcí plavidla vydávat.

Reklama

Doporučované