Hlavní obsah

Strážníci nezadrželi při činu hajlujícího muže. Vypátrala ho policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Snímek těsně po incidentu. Muže v kostkované košili (skrytý za strážníky a svědky) vypátrala policie. Než začal podle svědků hajlovat, popíral strážníkům, že by kopal do auta řízeného ukrajinským taxikářem.

Reklama

aktualizováno •

Policisté vypátrali muže, který kopal do vozu, za jehož volantem seděl ukrajinský řidič. Muž hajloval a vykřikoval „smrt Ukrajincům“. Pražští strážníci ho nechali jít. Jenže incident sledovala reportérka Seznam Zpráv.

Článek

Když se ukrajinský řidič pokoušel na konci června s pražskými městskými strážníky řešit, že mu neznámý muž v kostkované košili kopy poškodil auto, pomoci se nedočkal. Strážníci dokonce ignorovali i to, když muž začal vyřvávat „smrt Ukrajincům, sláva Putinovi, Sieg Heil“. Nechali ho v klidu odejít, aniž by zjistili, o koho se jedná.

Zásadně odlišně ale incident posoudila Policie České republiky. Poté, co na případ upozornila reportérka Seznam Zpráv, která byla přímou svědkyní, spustila policie prověřování incidentu. A po muži, který podle ní veřejně projevoval sympatie k hnutí potlačujícímu práva a svobody člověka, vyhlásila pátrání.

Už v pondělí se pak detektivům podařilo identitu podezřelého zjistit. Podle detektivů mu hrozí v případě odsouzení až tři roky vězení.

„Děkujeme všem za pomoc. Podezřelý muž byl na základě  poznatku vypátrán a nyní s ním budou prováděny úkony trestního řízení,“ dodal mluvčí pražské policie Richard Hrdina s tím, že případem se zabývají kriminalisté z oddělení extremismu a terorismu.

+1

Inspekce strážníků čeká, k čemu dojde policie

Útok se odehrál 28. června na pražské Troji. A to před koncertem kapely Divokej Bill kolem šesté hodiny večer v ulici Vodácká.

„Muž, po předchozí slovní rozepři s řidičem přepravní služby, kopl do dveří vozidla a ihned poté veřejně jak verbálně, tak i gesty projevoval sympatie k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka,“ popsali policisté, co zatím ověřili.

A zatímco strážník na místě reportérkám Seznam Zpráv tvrdil, že hajlování neviděl, muže usvědčuje kamerový záznam z auta městské policie. Ten totiž podle zdrojů Seznam Zpráv muže zachytil, jak ruku v typickém gestu zvedá.

Inspekce pražské městské policie nyní čeká na to, jak policejní prověřování dopadne. Kontroloři se kauzou začali zabývat poté, co na laxní přístup strážníků redakce Seznam Zpráv upozornila vedení městské policie.

„Na základě závěru učiněného orgánem Policie České republiky bude Inspekcí Městské policie hl. m. Prahy rozhodnuto o případném dalším postupu v dané věci,“ uvedl ředitel inspekce Vladimír Duda.

Strážníci reportérce tvrdili, že hajlování buď neviděli, nebo že k němu „nemají důkazy“.Video: Adéla Jelínková, Christine Havranová, Seznam Zprávy

V původní verzi textu vyšlo, že Vodácká ulice leží na Letné. Ve skutečnosti spadá pod Prahu-Troju. Za nepřesnost se omlouváme.

Reklama

Související témata:

Doporučované