Hlavní obsah

Úřadům se přihlásil nejhledanější český zločinec. Po 11 letech na útěku

Recidivista Stanislav Seidl zamířil na ambasádu v senegalském Dakaru. Podívejte se ve videu, jak ukončil po 11 letech svůj útěk.Video: Jan Novák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Recidivista Stanislav Seidl, známý příbramské policii jako bytař nebo kasař, zmizel v cizině poté, co měl nastoupit do vězení za vyloupení optiky. Tvrdí však, že prchal z obav před odvetou podsvětí.

Článek

Poslechněte si první epizodu doprovodného podcastu Práskač.

Po více než jedenácti letech na útěku se přihlásil úřadům jeden z nejhledanějších českých zločinců Stanislav Seidl.

Recidivista, mnohokrát trestaný především za majetkovou trestnou činnost, figuroval od roku 2016 na seznamu Europolu. V pátek se dobrovolně vzdal na českém velvyslanectví v senegalském Dakaru.

„Jmenuju se Stanislav Seidl, jsem 11 let na útěku, od roku 2016 mě hledá Europol. Dnes je pátek pětadvacátého února, deset hodin dvacet minut. Jsem v Dakaru v Senegalu a jdu se přihlásit na českou ambasádu,“ říká ve videu, které najdete v úvodu článku.

Podle informací Seznam Zpráv je devětačtyřicetiletý Stanislav Seidl zadržen na policejní stanici v Plateau na předměstí Dakaru. Od Seidlova přítele, který ho v sobotu navštívil, je zpráva, že je na cele se čtyřmi lidmi, spí na podlaze, nemá přístup k čisté vodě, jídlu ani hygieně. V neděli musel být podle tohoto zdroje Stanislav Seidl převezen do nemocnice, protože močil krev.

Kontaktovat někoho z ambasády v Dakaru se redakci během víkendu nepodařilo, Ministerstvo zahraničí páteční událost potvrdilo. „Můžeme potvrdit, že na náš zastupitelský úřad v Dakaru se obrátil občan ČR se žádostí o konzulární pomoc. Případná extradice je plně v kompetenci Policejního prezídia ČR a Ministerstva spravedlnosti,“ sdělila Seznam Zprávám mluvčí Ministerstva zahraničí Lenka Do.

Poslechněte si první díl doprovodného podcastu Práskač

Ministerstvo spravedlnosti však do nedělního odpoledne o Stanislavu Seidlovi nedostalo od velvyslanectví žádné informace, takže zatím ani nepožádalo o recidivistovo vydání. „Pokud bude potvrzena lokalizace osoby v Senegalu oficiální cestou, bude požádáno o extradici. Nicméně v mezidobí může dojít například k deportaci osoby do ČR,“ napsal v neděli mluvčí Ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Snahu o vydání Stanislava Seidla do České republiky může zkomplikovat fakt, že mezi Českou republikou a Senegalem není uzavřena žádná extradiční smlouva a dosud nebylo realizované žádné vydání ze strany Senegalu.

Foto: Europol, Seznam Zprávy

Stanislav Seidl. Vlevo nahoře na snímku z policejní databáze, vpravo snímek z doby před tím, než se přihlásil českým úřadům v Dakaru.

Po Stanislavu Seidlovi bylo vyhlášeno mezinárodní pátrání na podzim 2011 poté, co nenastoupil do výkonu trestu. Odsouzen byl na šest let za vyloupení optiky, hasičské zbrojnice a za pokus o vykradení bankomatu v Příbrami. V roce 2016 ho Národní jednotka cíleného pátrání, takzvaní lovci lebek, zařadila na list nejhledanějších zločinců Evropy, který vydává Evropský policejní úřad Europol a každá země na něj může vložit své dva top zločince.

U Seidlova profilu na seznamu The Most Wanted (nejhledanějších) osob Europolu je krom zmíněné majetkové trestné činnosti uveden také nedovolený obchod se zbraněmi, střelivem a výbušninami, legalizace výnosů z trestné činnosti nebo přečin napomáhání při nedovoleném překročení státní hranice. Za tyto skutky však v Česku pravomocně odsouzen nebyl.

Stanislav Seidl se skrýval v zahraničí. Žil na Kanárských ostrovech, v západoafrické Gambii a poslední rok se ukrýval v džungli v jižním Senegalu, v oblastech ozbrojených střetů mezi vládou a rebely.

Foto: Europol

Faksimile stránky se seznamem nejhledanějších lidí Evropy. Stanislav Seidl zvýrazněn.

Před tím, než se v Dakaru vydal úřadům, byly Seznam Zprávy se Stanislavem Seidlem v kontaktu.

„Jsem na tom psychicky špatně, nemám žádné peníze, žiju jako žebrák a už toho všeho mám dost,“ sdělil důvody, proč se rozhodl skrývání ukončit.

Několikrát trestaný muž také uvedl, že na útěku není kvůli obavám z vězení, ale proto, že má strach z odvety příbramského podsvětí. Tvrdí totiž, že poskytl policii důležité svědectví k vykradení zámku Orlík v roce 2010, ale jeho totožnost byla vyzrazena.

Ze zámku se tehdy ztratily cenné předměty v hodnotě 8,5 milionu korun, jejich historická hodnota však byla nevyčíslitelná. Několikrát trestaný Stanislav Seidl, v příbramském podsvětí známý jako „Sádlo“, tvrdí, že tehdy vypovídal jako utajený svědek a pomohl policii lupiče dopadnout.

Práskač. Příběh nejhledanějšího Čecha

Příběh Stanislava Seidla jsme zachytili v třídílné podcastové sérii Práskač – poslechněte si první epizodu.

Přihlaste už teď k odběru v podcastových aplikacích Podcasty.cz, Apple Podcasts, Spotify a neuteče vám ani jeden díl.

Co je to podcast? A jak je poslouchat? Přečtěte si návod.

Reklama

Doporučované